Καμία συγγένεια ανάμεσα στα αιτήματα Καταλανών-Τουρκοκυπρίων

Το αίτημα των Καταλανών για απόσχιση από το ισπανικό κράτος δεν έχει καμία σχέση με το απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για απόσχιση από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατάλυση αυτής, ούτε με την ανακήρυξη ενός “κράτους” το οποίο ουδείς αναγνωρίζει πέραν της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την διεθνολόγο Άννα Κουκκίδου Προκοπίκου η οποία μιλάει στο SigmaLive, η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Καταλανοί αποτελούν ένα ξεχωριστό έθνος το οποίο βρίσκεται σε μια συμπαγή γεωγραφική περιφέρεια, μέσα στο κράτος της Ισπανίας.

“Εξού

και το γεγονός ότι οι Τούρκοι, συζητώντας τότε με την βρετανική αυτοκρατορία, πριν την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα σχέδιά τους για την Κύπρο, είχαν δώσει χάρτες με πολύ ξεκάθαρο τον γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου στα δύο, πολύ παρόμοιο με εκείνον που προέκυψε από την τουρκική εισβολή. Ουσιαστικά, οι Βρετανοί είχαν απαντήσει ότι για να μπορέσει να γίνει αυτός ο γεωγραφικός διαχωρισμός και να υπάρξουν ως οντότητα οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να γίνει μια εισβολή, η οποία βεβαίως έγινε 20 χρόνια αργότερα”, αναφέρει.

Όσον αφορά στη στάση της Αστυνομίας, η οποία έχει εντολές από την ισπανική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά μεγάλο μέρος της έχει ταχθεί υπέρ της προστασίας τους πολίτες της επαρχίας, εδώ η κα Κουκκίδου Προκοπίου υπάρχει μια παράμετρος η οποία ενδέχεται επίσης να μας απασχολήσει σε σχέση με το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει η διεθνολόγος, αυτό θα μας απασχολήσει στο μέλλον, εάν υπάρξει μια κεντρική κυβέρνηση στην Κύπρο όπου το συμφέρον αυτής ενδεχομένως να διαφέρει από το συμφέρον του εκάστοτε “κρατιδίου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα