Σατανικά παρασκήνια για FIR και Τύμπου

Πακέτο έξι σημείων για εγγραφή του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του «κέντρου ελέγχου» του ψευδοκράτους ως νόμιμων οντοτήτων κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε το 2011 στη Λευκωσία ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Στο έγγραφο, το περιεχόμενου του οποίου αποκαλύπτει η Σημερινή της Κυριακής, προτεινόταν επίσης μεταξύ άλλων, η κατάργηση του λεγόμενου FIR του ψευδοκράτους («Ercan Advisory Airspace») και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας σ’ ολόκληρο το FIR Λευκωσίας να ασκείται αποκλειστικά από

το κέντρο ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλέγμα αυτό ο ICAO εισηγείτο όπως η διαχείριση και η εποπτεία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του λεγόμενου κέντρου ελέγχου διεξαγόταν για μια μεταβατική περίοδο από διεθνή οργανισμό (ICAO ή Eurocontrol) ή μια τρίτη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2011, ο Γενικός Γραμματέας του ICAO είχε μυστική συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με κεντρικό θέμα συζήτησης το παράνομο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα, στον οποίο και παρουσίασε τις εισηγήσεις του διεθνούς Οργανισμού. Ο Δημήτρης Χριστόφιας κρίνοντας το ζήτημα ως πολύ σοβαρό χαρακτήρισε τις προτάσεις του ισχυρού άνδρα του ICAO «τροφή για σκέψη» και ζήτησε την ετοιμασία άτυπου εγγράφου, το οποίο είχε φτάσει στο Προεδρικό αλλά παραμένει άγνωστο εάν υπήρξε ή όχι απάντηση από την Κ.Δ.

Το έγγραφο, που παραμένει μέχρι και σήμερα στα συρτάρια επιχειρήθηκε στο παρασκήνιο να διασυνδεθεί με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και η σημερινή κυβέρνηση απορρίπτουν –ωστόσο- ότι εισήλθαν σε διαδικασίες συζήτησης για διασύνδεση των δύο θεμάτων.

Περισσότερα στη Σημερινή της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα