Με σύστημα 3-3-2 η Επ. Επιλογής της Βουλής

Στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή, αποφασίστηκε ο αριθμός των προεδριών Επιτροπών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης αρχηγών, όλα τα μέλη της Βουλής έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Επιτροπές της Βουλής.

Καθορίστηκε, επίσης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα είναι οκταμελής και θα έχει την ευθύνη της σύστασης των Επιτροπών.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα έχουν από τρεις εκπροσώπους στην Επιτροπή, και το ΔΗΚΟ θα έχει δυο. Της Επιτροπής θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής.

Καμιά απόφαση για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει εξασφαλίσει το Sigmalive, στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών, έγινε μια πρώτη αναφορά στο θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών των κομμάτων.

Ως γνωστό ο αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών είναι 88 στο σύνολο τους αυτή τη στιγμή. Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και την είσοδο 8 κομμάτων στη Βουλή, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τύχει ανακατανομής μεταξύ των κομμάτων. Εκτός και αν ψηφίσουν επιπρόσθετο κονδύλι για πρόσληψη επιπρόσθετων κοινοβουλευτικών συνεργατών, σενάριο όμως που είναι απομακρυσμένο.

Οριστική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πάρουν οι αρχηγοί στη σύσκεψη της Τετάρτης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άκρως ουσιαστικό, καθώς οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες των κομμάτων, αποτελούν σημαντικό εργαλείο παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου για τα κόμματα και όποια διαφοροποίηση του, θα έχει ουσιαστικές συνέπειες.

Σημειωτέον ότι το κονδύλι, το οποίο μέσω του προϋπολογισμού, διατίθεται για τις ανάγκες εργοδότησης κοινουβουλευτικών συνεργατών ανέρχεται στα €3,5 εκ. ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα