Κάλυψε δρόμο για το κοινό έδαφος ο Έιντε

Την εβδομάδα 19 με 23 Ιουνίου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται πίσω στην Κύπρο, αναμένεται να βρεθεί στο νησί για διαβουλεύσεις και τελικές αποφάσεις για τη Διάσκεψη της Γενεύης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Αν και ακόμη δεν έχουν κλείσει τα ταξίδια του στις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως πληροφορείται το Σίγμα, έχει αρχίσει την προσπάθεια

συγγραφής του πολύ σημαντικού κοινού εγγράφου – οδηγού για τις συζητήσεις ασφάλειας και εγγυήσεων στην Ελβετία.

Και οι προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλες

Η εντολή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έχει αλλάξει. Είναι σε συνεχή τηλεφωνική και, δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Καταγράφει ήδη τις απόψεις της κάθε πλευράς για το κοινό – έγγραφο, βάσει των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε το κρίσιμο κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το μόνο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης που δεν συζητήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία 43 χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που έχουμε εγείρει ότι αυτό το αναχρονιστικό σύστημα έχει τελειώσει»

Ο Νορβηγός διπλωμάτης έχει και δεύτερο ανοικτό μέτωπο, ενδεχομένως πολύ πιο δύσκολο, που αφορά την σειρά συζήτησης των υπολοίπων θεμάτων, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις από την Ε/κ και Τ/κ πλευρά.

«Κατά τη Διάσκεψη του Ιουνίου για την Κύπρο, αυτό που θα συζητηθεί ως προτεραιότητα θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που ξεκινούν από το εδαφικό, το περιουσιακό και την κατανομή της εξουσίας», είπε ο ΠτΔ.

Οι προοπτικές της νέας διάσκεψης παραμένουν θολές και αβέβαιες, καθώς η Τουρκία δείχνει να στρώνει το χαλί για έναρξη ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών.
Κάτι το οποίο έκανε ξεκάθαρο μέσω της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Λογική την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγειλε, ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, καλώντας την Άγκυρα να δείξει επιτέλους εποικοδομητική στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα