Γαλλικός τύπος για εκλογές ΗΒ: H Mέι "παγιδεύτηκε" μόνη της

«Όμως εγώ τις αποτόλμησα», είχε πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την απόφασή της (18 Απριλίου) να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τότε οι σφυγμομετρήσεις της έδιναν ένα άνετο προβάδισμα 26 μονάδων από τους Εργατικούς. Τελευταία όμως, οι Εργατικοί μπόρεσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη διαφορά, μόλις 6 μονάδες ή και ακόμα λιγότερες, σύμφωνα με ορισμένες σφυγμομετρήσεις.

Έτσι, ορισμένοι Γάλλοι αναλυτές, όπως οι της εφημερίδας Λε Μοντ, θεωρούν ότι τελικά «η Τερέζα Μέι παγιδεύτηκε μόνη της». Τον Απρίλιο, όταν

αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ξεκίνησε την εκλογική μάχη, είχε θεωρηθεί ότι ήταν η πλέον ευνοϊκή στιγμή. «Ότι είχε μπροστά της μια οδό ταχείας κυκλοφορίας για μια σημαντική πλειοψηφία».

Σήμερα, 7 εβδομάδες αργότερα, η «θριαμβευτική πορεία έχει μετατραπεί σε αγωνιώδη μάχη», λέει η Μοντ, το δε αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες σήμερα, δεν αποκλείεται να είναι «δυσάρεστο έως επικίνδυνο» για την πρωθυπουργό, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.

«Θρίαμβος ή βαριά ήττα για την Τερέζα Μέι»; Θέτει το ερώτημα η «Λιμπερασιόν», που εκτιμά ότι μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να μη προβλέπουν νίκη για τους Εργατικούς, οι Τόρις όμως κινδυνεύουν να μην πετύχουν την πλατιά πλειοψηφία που περίμεναν για το Κοινοβούλιο.

Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν μεν, αλλά λιγότερες από 80 έδρες, πράγμα που δεν θα τους επιτρέψει να καλυτερεύσουν τη θέση τους, η Τερέζα Μέι βγαίνει αποδυναμωμένη.

«Ορισμένοι λύκοι που ονειρεύονται το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, θα ακονίσουν τους κυνόδοντές τους», λέει η Λιμπερασιόν, που όμως εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι «είναι ικανή να τους κρατήσει σε απόσταση» .

Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, που οι Βρετανοί ονομάζουν «hung Parliament», κατά την οποία κανένα κόμμα δεν αποκτά αυτοδυναμία. Είναι η περίπτωση που έχει ζήσει η Μ. Βρετανία το 2010.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Τ. Μέι θα μπορούσε να φτιάξει κυβέρνηση με τους «Unionists » της Β. Ιρλανδίας. «Το κύρος της πρωθυπουργού όμως θα αμφισβητηθεί σε μεγάλο βαθμό και θα αντιμετωπίσει μεγάλη κριτική για τα λάθη της και τις αδέξιες επιλογές της κατά την εκλογική της εκστρατεία, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα μετατραπούν σε μια ξινή ιστορία για την Μέι, που θα βρεθεί στην τανάλια αυτών που επιθυμούν ένα σκληρό Brexit και αυτών που το επιθυμούν χαλαρό», λέει η Λιμπερασιόν.

Η ψήφος των νέων θεωρείται ως «η άγνωστη παράμετρος» της σημερινής ψηφοφορίας και όμως θεωρείται αποφασιστική. Ο γαλλικός τύπος μιλάει για «Κορμπι-μανία» στους νέους έως 25 ετών. Εφ' όσον οι ηλικίας 18-25 ετών ψηφοφόροι κινητοποιηθούν και ψηφίσουν σαρωτικά τους Εργατικούς, οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν την μικρή πλειοψηφία τους των 5 εδρών, υποστηρίζει το περιοδικό «Λε Πουέν».

Η Τερέζα Μέι έχει αρνηθεί να θεωρήσει την εκλογή αυτή ως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, άλλα κόμματα όμως, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (8%), το βλέπουν διαφορετικά και θα ήθελαν να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, «το διακύβευμα της σημερινής εκλογής» έχει κυρίως πολιτικό και λιγότερο οικονομικό χαρακτήρα, όπως εξηγεί ο Νικόλα Ντόζ του ραδιοφώνου BFM.

Από την μια πλευρά είναι η Σκωτία, που έχει τοποθετηθεί ισχυρά υπέρ της Ευρώπης, από την άλλη είναι η Ιρλανδία, που μετά από δέκα χρόνια ειρήνης ανάμεσα στο Βόρειο και Νότιο τμήμα της, οι σχέσεις ανάμεσα στους «Unionists » και τους νότιο-Ιρλανδούς που είναι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, «Soveregnists», έφθασαν σε εκρηκτικό σημείο, με δεδομένο ότι μετά το Brexit θα πρέπει να επανέλθει το σύνορο ανάμεσα στο βορρά και τον νότο του νησιού.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η Μ. Βρετανία δεν έχει πετύχει παρά μια αδύναμη ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα