Καλείται να «σπάσει αβγά»

Με σαφείς προτροπές από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέλαβε ο νέος Υπουργός Υγείας
Πείσμα και αποφασιστικότητα, για να τα βάλει με τα πολλά και συγκρουόμενα συμφέροντα στον τομέα της υγείας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με πολύ συγκεκριμένα μηνύματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέλαβε χθες το βαρύ και καυτό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας ο Γιώργος Παμπορίδης. Πρώτο μέλημα να σπάσει το απόστημα των συμφερόντων για το καλό του πολίτη.

Λάβρος Αναστασιάδης
Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ο φίλος» Γιώργος Παμπορίδης έχει κληθεί

να υπηρετήσει τη χώρα και τους πολίτες, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ενός από τα πιο σημαντικά Υπουργεία, του Υπουργείου που ασχολείται με το πολυτιμότερο αγαθό, για τον άνθρωπο, την υγεία.

«Παραλαμβάνεις το Υπουργείο Υγείας από τον Φίλιππο Πατσαλή, έναν καταξιωμένο επιστήμονα, ένα δημιουργικό, θα πρέπει να ομολογήσω, Υπουργό, ο οποίος αφήνει πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη, για την προσπάθεια που κατέβαλε και την προσπάθεια που καλείσαι εσύ να φέρεις σε πέρας. Είμαι πεπεισμένος, γι' αυτό άλλωστε και σε επέλεξα, ότι διαθέτεις όχι μόνο τα απαραίτητα προσόντα και άρτια επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και το αναγκαίο σθένος και αποφασιστικότητα, το υπογραμμίζω, που απαιτούνται για να υλοποιήσεις το δύσκολο έργο που σου ανατίθεται», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χτύπησε το χέρι
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «πολλά ελέχθησαν ως προς την αποφασιστικότητα είτε της Κυβέρνησης, είτε και εμένα του ιδίου, για εφαρμογή όσων από δεκαετίες συζητούμε ως προτεραιότητες για τον τομέα της Υγείας». Σημείωσε πως, όπως η Κυβέρνηση κατάφερε πολλά άλλα στον τομέα της οικονομίας, της παιδείας και της Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά τον ίδιο τρόπο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν και να υλοποιήσουν, πριν από το τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

«Προς αυτή την κατεύθυνση είχε επικεντρώσει και την προσπάθειά του ο φίλος Φίλιππος Πατσαλής, εργαζόμενος εντατικά για την προετοιμασία σχετικής νομοθεσίας. Αυτό που απομένει και το αναμένω από εσάς είναι να εμπλακείτε άμεσα σε έναν εποικοδομητικό, ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και να κρατήσετε μακριά σας -και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το πράξετε αυτό- τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα ή παρεμβάσεις, που έχουν τον χαρακτήρα διαπλοκής συμφερόντων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Διεμήνυσε παράλληλα ότι «κανένα ιδιοτελές συμφέρον, κανένας ετσιθελισμός από οποιονδήποτε και αν προέρχεται δεν θα αποτρέψει την οριστική και αμετάκλητη απόφασή μας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και επιτέλους την ανασυγκρότηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, όπως σε κάθε σύγχρονο κράτος».

Στροφή στον ιδιωτικό τομέα
Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας πως «η υγεία δεν είναι μόνο το Δημόσιο, είναι και ιδιωτικός τομέας, είναι και η προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων, έτσι ώστε η χώρα μας να μετατραπεί και σε κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ώστε ο ιατρικός τουρισμός επιτέλους να βρει την ανάλογη υποδομή που θα δημιουργήσει και το ρεύμα και την ανάπτυξη που επιδιώκουμε».

«Γνωρίζω ότι το έργο σας δεν είναι εύκολο. Έχω, επίσης, πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως για να γίνουν οι αλλαγές που οραματιζόμαστε, ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιπαρατεθείτε με συμφέροντα και κατεστημένα, κάτι που βίωσαν άλλωστε και πολλοί άλλοι από τους συναδέλφους σας στους δικούς τους τομείς δράσης, αλλά και στις προσπάθειές τους να επιφέρουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε πετύχει. Να είστε βέβαιος πως -όπως έκανα σε κάθε άλλη περίπτωση- θα είμαι δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης», σημείωσε.

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες
Από την πλευρά του ο κ. Παμπορίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του στο «απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας», τιμή που συνοδεύεται -όπως είπε- «και από τεράστια ευθύνη».

«Συναισθανόμενος τις διαστάσεις αυτής της ευθύνης, σας διαβεβαιώνω ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, εντός των δυνάμεών μου, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες, τόσο τις δικές σας όσο και, όπως ορθώς επισημάνατε, του λαού, που ζητά το αυτονόητο: ένα επίπεδο υπηρεσιών υγείας που αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», είπε.

Μήνυμα στους υπαλλήλους
Το νευρικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να κινήσει αυτό το άρρωστο σώμα που λέγεται δημόσια υγεία είστε εσείς, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Υγείας, και αν δεν καταβληθεί προσπάθεια από ένα έκαστο εξ ημών για να κινηθούμε συλλογικά προς μια στοχευμένη κατεύθυνση δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα και ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, δήλωσε, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του, ο νέος Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Είπε απευθυνόμενος στον τέως Υπουργό Υγείας ότι, «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πάρω τη σκυτάλη και θα κτίσω σε ό,τι έχετε οικοδομήσει ήδη, πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο, στο οποίο προσδοκώ να συνεχίσω να κινούμαι προς τις ίδιες κατευθύνσεις και με τις ίδιες αρχές».

Καλωσόρισμα
Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε ότι «το παρόν σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, οι ανάγκες στον χώρο της υγείας συνεχώς αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι οι πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, παραμένουν μειωμένοι, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Η κ. Γιαννάκη απευθυνόμενη στον κ. Παμπορίδη είπε ότι «έχετε μπροστά σας μια αληθινή πρόκληση να ξεφύγετε από τις Συμπληγάδες, βρίσκοντας καινοτόμες, ευφάνταστες αλλά συνάμα ανθρώπινες λύσεις», δηλώνοντας βέβαιη ότι «σύντομα θα έχετε να προτείνετε λύσεις που θα καταστούν συλλογικά αποδεκτές, για την προώθηση και διασφάλιση της υγείας, ώστε το Υπουργείο Υγείας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Κύπριου ασθενή, προσφέροντας άριστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Η κ. Γιαννάκη είπε ότι προσπάθεια της Γενικής Διεύθυνσης είναι μέσα από τον ορθολογισμό των δημόσιων δαπανών να εξυπηρετούνται περισσότεροι συμπολίτες μας σε υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τον δημόσιο τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα.

Κάρφωσε τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα
O απερχόμενος Υπουργός Υγείας επέλεξε στον δικό του χαιρετισμό να κάνει αναφορά στα κακώς έχοντα, τα οποία ευθύνονται για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, «ποικιλόμορφα συμφέροντα φρενάρουν τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ εις βάρος του λαού», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί αυτή η μεταρρύθμιση να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καθενός εμπλεκόμενου, αλλά απαιτείται να είναι δομημένη στη βάση εμπειρογνωμοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται πρώτιστα στις ανάγκες των πολιτών και της χώρας». Λυπάμαι να πω ότι εάν δεν εγκαταλειφθούν αυτές οι συμφεροντολογικές προσεγγίσεις των εμπλεκομένων, η μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας θα παραμένει άπιαστο όνειρο, είπε ο Φίλιππος Πατσαλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα