«Καίγεται» η Γάζα ανήμερα των εγκαινίων της πρεσβείας

''Καίγεται'' η Γάζα ανήμερα των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

55 νεκροί, μεταξύ των οποίων και έφηβοι, ο πιο μικρός 14 ετών, και 2, 700 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός και όλο ανεβαίνει, κάθε λεπτό που περνά.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι χαρακτηριστικές. Από το πρωί επικρατεί αυτή η ανησυχητική ένταση κατά μήκος των συνόρων Παλαιστίνης και Ισραήλ και παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, οι διαδηλωτές

δεν υποχωρούν.

Η πορεία δεν είναι καινούργια, γίνεται στο πλαίσιο της πορείας για την επιστροφή, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 30 Μαρτίου. Αυτό που είναι καινούργιο είναι πως σήμερα η συμμετοχή ήταν πιο μαζική από ποτέ, όχι τυχαία, αφού οι ιμάμηδες καλούσαν από τα μεγάφωνα τον κόσμο, λόγω των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων συνολικά έχουν σκοτωθεί 95 Παλαιστίνιοι.

Λόγω αυτών των εξελίξεων εντείνεται η διεθνής ανησυχία. Δεν είναι τυχαίο που τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ συμπίπτουν με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ένα κράτος που ανακηρύχθηκε με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, κάτι που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή των αρχικών συνόρων με τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967 οι ξένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το Τελ Αβίβ ως την πόλη των Πρεσβειών, μέχρι την λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Πάντως, η περιοχή καίγεται και η αποψινή νύχτα είναι επικίνδυνη. Όπως και η αυριανή μέρα, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Νάκμπα, την αποφράδα μέρα της καταστροφής και το Ισραήλ γιορτάζει την ίδρυσή του.

Τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται και τις συνεδριάσεις τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και ενδεχομένως να λάβουν αποφάσεις. Ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υιοθετήσει μέτρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, κάτι που εξετάζει και ο οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, του οποίου προεδρεύει η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα