Και θριαμβευτής των exit-poll

Διφορούμενα σχόλια ξένων ΜΜΕ για την επικράτηση Αλέξη ΤσίπραΟι εκτιμήσεις ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 146-158 έδρες στη νέα Βουλή και προβλεπόταν ότι το θρίλερ της αυτοδυναμίας θα κρατούσε μέχρι πολύ αργά το βράδυΟ θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαφαινόταν σε όλες

τις δημοσκοπήσεις, κατεδείχθη και από το κοινό exit poll πέντε εταιρειών. Σύμφωνα με το εν λόγω exit poll, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν από 36% έως 38% και της Νέας Δημοκρατίας από 26% έως 28%. Στην τρίτη θέση βρίσκονταν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, με ποσοστά που κυμαίνονταν από έξι μέχρι οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολουθούσαν το ΚΚΕ (5-6%), το ΠΑΣΟΚ (4,2%-5,2%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (4%-5%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,2%-3,2%). Βάσει των ευρημάτων αυτών υπολογιζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 146-158 έδρες, η ΝΔ 65-75, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι 17-22, το ΚΚΕ 13-16, το ΠΑΣΟΚ 12-15, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10-13 και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 0-8 έδρες.Άλλες εκτιμήσειςΕξάλλου, η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος (συνδυασμός exit poll και δημοσκόπησης) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον «Σκάι» έδινε τα εξής αποτελέσματα: ΣΥΡΙΖΑ 36-39%, ΝΔ 24-27%, Ποτάμι 6,5-8,5%, Χρυσή Αυγή 6-8%, ΚΚΕ 5-7%, ΠΑΣΟΚ 4-6%, ΑΝΕΛ 2,5-4,5% και Κίνημα 2-3%. Από την έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Action 24 προέκυπταν τα εξής ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 34,5-40,5%, ΝΔ 24,5-30,5%, Ποτάμι 5-8%, Χρυσή Αυγή 4,5-7,5%, ΠΑΣΟΚ 4-7%, ΚΚΕ 3,5-6,5%, ΑΝΕΛ 2,5-5,5% και Κίνημα 1,5-4,5%.Άμεση ανταπόκριση από ξένα ΜΜΕΜε την ανακοίνωση των exit poll τα ξένα ΜΜΕ, που κάλυπταν από πολύ νωρίς την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, μετέδωσαν σε χρόνο ρεκόρ τη βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκαναν και λόγο για ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας κατά της λιτότητας. Πρώτη μετέδωσε τα ευρήματα της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος η βρετανική «Guardian», που δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει ως «αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βυθίσει την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση» και ακολούθησε το «Reuters», που έκανε ειδική αναφορά στο Ποτάμι και στη Χρυσή Αυγή, που φέρονταν να παλεύουν για την τρίτη θέση. «Αν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», έγραψε λίγο αργότερα η ιταλική «Repubblica». Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε η «Corriere della Sera» με τίτλο τίτλο: «Σαρώνει ο Τσίπρας».

Εξάλλου, η «Bild» μετέδιδε τα αποτελέσματα των εκλογών υπό τον τίτλο «Ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα». Η γαλλική »Le Monde» δε έκανε λόγο για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα». Ως το πρώτο κόμμα που εναντιώνεται στα μέτρα λιτότητας εντός της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζει σε εκτενές του άρθρο τον ΣΥΡΙΖΑ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Πέραν τούτων, με τον Αλέξη Τσίπρα στο εξώφυλλο και τον τίτλο «Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης», θα κυκλοφορήσει σήμερα η γαλλική «Liberation».Ξεπέρασε κάθε προηγούμενοΑξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για την κάλυψη των ελληνικών εκλογών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, στο Ζάππειο Μέγαρο χθες βρέθηκαν διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπιών, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Από αυτούς, οι 741 ήταν ανταποκριτές ξένων χωρών, εκ των οποίων 590 είχαν μεταβεί στην Ελλάδα ειδικά για τις εκλογές. Η πολυπληθέστερη ομάδα ήταν των διαπιστευμένων από την Ισπανία, που ανήλθαν σε 70.Δεν έλειψαν οι επιθέσειςΠάντως, αν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης, ανακοίνωσε λίγο μετά τις εννέα ψες πως η χθεσινή ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ομαλά, εντούτοις, δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Συγκεκριμένα, επίθεση σε βάρος του από δέκα άτομα κατήγγειλε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό σημειώθηκε στο 5ο ΕΠΑΛ στην Πετρούπολη. Το πρωί της Κυριακής επίθεση δέχθηκε και εκλογικός αντιπρόσωπος της ΧΑ στην Καλλίπολη, στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά και να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο της Βούλας. Επιθέσεις σε βάρος μελών της από υποστηρικτές της ΧΑ κατήγγειλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με την καταγγελία, δέκα μέλη της ΧΑ επιτέθηκαν σε μέλη του κόμματος στο 5ο Δημοτικό Κερατσινίου, ενώ τρία άτομα προξένησαν φθορές σε προεκλογικό περίπτερο στην Πετρούπολη.Πτώση του ευρώ μετά τα exit pollΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ των exit poll προκάλεσε την πτώση του ευρώ. Όπως μετέδωσε το «Reuters», το ενιαίο νόμισμα σημείωσε πτώση έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης σε Αυστραλία και Ασία, υποχωρώντας σχεδόν κατά μισό σεντ του αμερικανικού δολαρίου, στο $1,1170.

Keywords
Τυχαία Θέματα