Και επίσημα Επίτροπος Διοικήσεως η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Επιτρόπου Διοικήσεως κας Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων, διορίζεστε στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Η απόφαση για τον διορισμό σας, ελήφθη έχοντας υπόψη τις γνώσεις, την εμπειρία, αλλά κυρίως την προσωπικότητα σας, το ήθος και τις ευαισθησίες

που τρέφετε προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι της Πολιτείας και της Πολιτείας έναντι των πολιτών.

Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως, καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 1991 και ως κύριους άξονες αποστολής έχει τη διασφάλιση της νομιμότητας, την προώθηση της χρηστής διοίκησης και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη από τυχόν φαινόμενα κακοδιοίκησης ή καταπάτησης των δικαιωμάτων του γενικότερα. Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του θεσμού δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία πως ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως συνέβαλε καθοριστικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημοκρατικών δομών στη χώρα μας. Στήριξε και ενίσχυσε το αίσθημα δικαίου και αποτέλεσε ένα καίριο βήμα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του πολίτη. Το γεγονός ότι ο θεσμός διατηρεί και αναβαθμίζει διαρκώς το κύρος του, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο προσωπικό που το υπηρετεί και βεβαίως στους προϊσταμένους Επιτρόπους.

Η κα Στυλιανού Λοττίδη έχει την τύχη να διαδέχεται την κα Ελίζα Σαββίδου, η οποία διαδέχθηκε την κα Ηλιάνα Νικολάου, οι οποίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους με τον ζήλο, την ευσυνειδησία, την επιστημονική τους γνώση και την αντικειμενικότητά τους έχουν πραγματικά λαμπρύνει τον θεσμό. Είμαι βέβαιος πως η πείρα και οι γνώσεις της θα φανούν πολύτιμα και στη διάδοχό τους, στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί αυτό το σπουδαίο έργο και να προσφέρει με την σειρά της ακόμη περισσότερα".

O Πρόεδρος δήλωσε, ακόμη, ότι "στο πρόσωπό σας, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά βλέπουμε έναν συνεργάτη, που θα αποτελεί την πλέον ευαίσθητη κεραία στα δίκαια αιτήματα των πολιτών. Βλέπουμε τον θεσμό που θα στηρίζει τις αξίες που οφείλει να υπηρετεί η δημόσια διοίκηση που όλοι φιλοδοξούμε να έχουμε και είναι απαίτηση των πολιτών. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως οι οδηγίες και υποδείξεις σας θα αποτελούν πάντοτε μέρος των οδηγιών που και με δική μου παρότρυνση οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη όσοι ασκούν εκτελεστική εξουσία, ιδίως όταν οι παρατηρήσεις σας αφορούν ζητήματα ισονομίας και αποκατάστασης της νομιμότητας και του αισθήματος δικαίου. Στόχος μας είναι, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας παρατηρήσεις, να διευρύνουμε διαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Από εσάς, αναμένουμε –και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξετε- ότι θα λειτουργήσετε με τρόπο αμερόληπτο και με πίστη στις αρχές δικαίου, που άλλωστε εδώ και χρόνια υπηρετείτε ήδη από τα προηγούμενα σας καθήκοντα στη Γενική Εισαγγελία".

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκραίας είπε: "Είμαι την ίδια ώρα βέβαιος ότι η συνεργασία σας και με τους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, ιδιαίτερα εκείνον του Γενικού Εισαγγελέα, θα συμβάλει σημαντικά στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου. Θέλω, επίσης, να γνωρίζετε πως προσβλέπω ιδιαίτερα στη συνεργασία σας με όλους τους Υπουργούς, στους οποίους ήδη έχω δώσει οδηγίες να τείνουν ευήκοον ους στις δικές σας εύλογες παρεμβάσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας".

Από την πλευρά της η κα Λοττίδη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό της, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι νευραλγικής σημασίας για τον πολίτη.

Πρόσθεσε ότι ο σκοπός και οι στόχοι του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως δεν περιορίζονται στην άσκηση ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ρόλος του είναι υποβοηθητικός και προς άλλους θεσμούς της Πολιτείας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα πράξει το άπαν των δυνάμεών της για να φέρει εις πέρας το έργο του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα