Συνάντηση σε ψυχρό κλίμα

Στον απόηχο της «νίκης» Ερντογάν και σε κλίμα δυσπιστίας τα λένε σήμερα οι δύο ηγέτες
Με τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διακυβέρνησης και της οικονομίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Μέσα σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας και με την τουρκική πλευρά να σκληραίνει σε ακραίο βαθμό τις θέσεις της συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται στον απόηχο του δημοψηφίσματος

στην Τουρκία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το αποτέλεσμα του οποίου εκτιμάται ότι θα έχει είτε άμεσες είτε έμμεσες επιπτώσεις στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ήδη, οι ενδείξεις του τελευταίου διαστήματος εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσοίωνες, με τον Μουσταφά Ακιντζί να στοιχίζεται πλήρως με τις θέσεις της Άγκυρας, αξιώνοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα στη διαπραγμάτευση και υιοθετώντας πλήρως την επιθετική ρητορική της Άγκυρας στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης βρίσκονται τα θέματα της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της ΕΕ.

Συνάντηση διαπραγματευτών
Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενώ νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, στην παρουσία του κ. Μαυρογιάννη και του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, μετείχαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για σκοπούς συντονισμού.

Ανησυχίες ΑΚΕΛ
Το διαμορφούμενο σκηνικό στις συνομιλίες, υπό το φως και της επικράτησης του Ρ. Τ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, και ενόψει της σημερινής συνάντησης, σχολίασαν, χθες, τα πολιτικά κόμματα.
«Έχουμε τις ανησυχίες μας για τις συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν μέχρι στιγμής δεν δίνουν αισιόδοξα μηνύματα.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι εξελίξεις δημιουργούν σίγουρα ένα ρευστό σκηνικό το τελευταίο διάστημα, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Είναι βέβαιον ότι συνεχώς θα προκύπτουν προβλήματα στην προσπάθεια του Ερντογάν να επιβληθεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και αυτό θα επηρεάσει το Κυπριακό, και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό», δήλωσε.

Αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας
Την εκτίμηση ότι η πολιτική των γενναιόδωρων προσφορών έχει αποτύχει και έχει αποθρασύνει την τουρκική αδιαλλαξία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι μόνο με μία νέα στρατηγική στο Κυπριακό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Δημοκρατικού Κόμματος».

Κάλεσε, ταυτόχρονα, τον ΠτΔ να εξηγήσει στον λαό πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και, όπως όλα δείχνουν, τις όλο και περισσότερο κλιμακούμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ μας από το Μπαρμπαρός».

«Ανάκτηση» της Κύπρου ο στόχος της Τουρκίας
Οι ασκήσεις της Τουρκίας και η επίδειξη της δύναμής της στην κυπριακή ΑΟΖ προφανώς δεν προγραμματίστηκαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, αλλά ήταν προγραμματισμένες εδώ και πολύν καιρό, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο και στους πλέον απολίτικους ότι η πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο είναι σταθερή, δεν διαφοροποιείται ούτε από εσωτερικά, ούτε από εξωτερικά γεγονότα, και έχει μια και μοναδική στόχευση: Την «ανάκτηση» της Κύπρου υπό της Ερντογανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οριστικά εξέπνευσαν οι πολιτικές του εξευμενισμού, καθώς «είναι πλέον σαφές ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ηγεσίες των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ - Συναγερμού, έχουν οιανδήποτε στρατηγική», τόνισε η Ελ. Θεοχάρους.

Χωρίς προσδοκίες
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, προσθέτοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, ορισμένοι στην Κύπρο ονειρεύονται ακόμα ότι θα προβεί στις απαραίτητες υποχωρήσεις για την πρόοδο των συνομιλιών.

Δεν βλέπουν καν τα ξεκάθαρα μηνύματα, όπως τις στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού στρατού στην κυπριακή ΑΟΖ. Δυστυχώς, ο Ακιντζί κρατάει την ίδια ατζέντα, ενώ σε καθημερινή βάση προβαίνει σε απειλές λόγω φυσικού αερίου».
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καταλήγουν οι Οικολόγοι, θα πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας «να μας ενημερώσει πως αντιμετωπίζει τις συνεχόμενες προκλήσεις και απειλές και πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες σε ένα τέτοιο τεταμένο κλίμα».

Διαδικασίες συμβιβασμού
Ενώ αύριο (σήμερα) αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο «κοινοταρχών», η τουρκική πλευρά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, δεσμεύοντας περιοχή ανοικτά της Πάφου για άσκηση με πραγματικά πυρά, ενώ ταυτόχρονα το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός παραμονεύει πλησίον της Καρπασίας.

Δυστυχώς, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται, αφού αποτελεί όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, μακριά από τις αδιέξοδες διαδικασίες συμβιβασμού στη βάση Ομοσπονδίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μετώπου, Γεάδης Γεάδης.

Το Κυπριακό συζητούν Γιούνκερ - Γκουτέρες
Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (20-22 Απρίλη).

«Ο Τραμπ πιστεύει σε μια δίκαιη λύση για Κύπρο»
Η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει σε μια δίκαιη λύση για την Κύπρο», δήλωσε χθες ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το πρωί αντιπροσωπία της ΑΧΕΠΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε πεπεισμένος ότι «κάτι θα γίνει» για το Κυπριακό, καθώς οι ΗΠΑ «δεν θα το αφήσουν».

Είπε, επίσης, ότι η ΑΧΕΠΑ βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην Κύπρο ενώ ανέφερε ότι ήρθε η ώρα, η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι και να υπάρξει κατάληξη στο ζήτημα, καθώς 43 χρόνια είναι αρκετά. «Όλοι μας λέμε αρκετά, ήρθε η ώρα η Τουρκία να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Απάντηση ΔΗΣΥ σε ΔΗΚΟ
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ότι, όλον αυτόν τον καιρό που ο ίδιος εξαγγέλλει αόριστες «νέες στρατηγικές» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ο ΠτΔ και η Κυβέρνηση φρόντισαν να προχωρήσουν στον ενεργειακό σχεδιασμό αγνοώντας τις τουρκικές απειλές, δημιούργησαν ένα δίκτυο τριμερών συμφωνιών και σχέσεων στον ενεργειακό τομέα με όλα τα γειτονικά κράτη και εξασφάλισαν διεθνή υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας - υπενθυμίζουμε τις σχετικές δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, τη ρωσική πλευρά και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα