ΚE: Αστείο να συζητούμε περί αλλαγής πλεύσης του ΠτΔ

Στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στη δήλωση του ΠτΔ σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ στη Σαουδική Αραβία, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νεότερα

όσον αφορά την τριμερή, είπε πως ενδεχομένως στο πλαίσιο των διαπιστευτηρίων του νέου Ισραηλινού πρέσβη στην Κύπρο να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση. «Είμαστε σε επαφή με το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, απαραίτητος αυτός ο συντονισμός ανάμεσα στις τρεις χώρες για τον καθορισμό ημερομηνίας το συντομότερο δυνατόν», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναβολή έχει να κάνει ξεκάθαρα με εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ.


«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε απευθείας γραμμή με μια χώρα πέραν της Ελλάδος (Ισραήλ). Αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτής της εξέλιξης», σημείωσε.

Όσον αφορά την απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ανάκληση των δηλώσεων του Προέδρου για την ΑΟΖ των κατεχομένων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η δήλωση του ΠτΔ ήταν ξεκάθαρη και όλα γίνονται λόγω της ιστορικής επίσκεψης του ΠτΔ στη Σαουδική Αραβία.


«Παρ' όλο που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων κομμάτων να θεωρήσουμε ότι υπάρχει Κύπριος πολιτικός που να πιστεύει ότι υπάρχει ΑΟΖ των κατεχομένων. Με αφορμή αυτή τη δήλωση, μέχρι και ανακοίνωση είδαμε ότι ο Πρόεδρος δήθεν αποχώρησε από το Κραν Μοντανά. Ούτε από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει τέτοιου είδους ισχυρισμός. Είναι προφανές ότι όλα αυτά γίνονται λόγω προεκλογικής εκστρατείας. Είμαστε στην τελική ευθεία και κάποιοι θεωρούν ότι βοηθά τους σχεδιασμούς τους», σημείωσε.

Αστείο η αλλαγή πλεύσης

Κληθείς να απαντήσει αν ο Πρόεδρος, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, φλερτάρει ίσως με άλλες ιδέες, εννοώντας τη διχοτόμηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως αυτό αποδεικνύει πως είναι προεκλογικό. «Είναι αστείο οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Το θεωρώ ανάξιο σχολιασμού. Ο ΠτΔ στην πράξη το απέδειξε, και είναι γι’ αυτό τον λόγο που η κριτική, που αναφέρατε ότι γίνεται από το ΑΚΕΛ, γίνεται - για να εξυπηρετήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες. Στην αρχική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ καταγράφουν ότι ο ΠτΔ αποχώρησε από το Κραν Μοντανά. Αυτός ο ισχυρισμός, επαναλαμβάνω, ούτε από τουρκικής πλευράς δεν γίνεται».

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος θα κάνει αλλαγή πλεύσης εάν επανεκλεγεί, επανέλαβε ότι είναι αστείο να συζητούμε καν για δήθεν αλλαγή πλεύσης με αφορμή την παρερμηνεία που γίνεται στις δηλώσεις του ΠτΔ. «Δεν υπάρχει καν κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Περί Χ. Γιαλλουρίδη

Σχετικά με την απόσυρση της υποστήριξης του Καθηγητή Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη προς τον ΠτΔ λόγω της συγκεκριμένης δήλωσης για την ΑΟΖ, είπε «Τις θέσεις του κ. Γιαλλουρίδη στο Κυπριακό, πολύ εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να τις διαβάσει μέσα από την αρθρογραφία του στον κυπριακό Τύπο. Δεν έχει να κάνει με τη δήλωση του ΠτΔ. Και για να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα, ήταν ο κ. Γιαλλουρίδης που επικοινώνησε με τον ΠτΔ για να εκφράσει τη θέλησή του να συμμετάσχει στα 100 άτομα που θα στήριζαν την υποψηφιότητά του».

Σημασία της Σαουδικής Αραβίας


Για την επίσκεψη του ΠτΔ στη Σαουδική Αραβία, είπε πως από μόνη της στέλνει μηνύματα και για το Κυπριακό και προς την Τουρκία. «Η Σαουδική Αραβία με μια άλλη ομάδα κρατών εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης, έχουν βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον στόχο να μην υπάρχουν οι αναφορές που η Τουρκία επιθυμεί για το ψευδοκράτος στα κοινά ανακοινωθέντα με τη Σαουδική Αραβία. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας, που θα αποδεικνύουν αυτό το νέο επίπεδο των σχέσεών μας», σημείωσε.

Εκλογές κατεχόμενα


Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως οι εκλογές στα κατεχόμενα δεν θα επηρεάσουν το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Ο διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας δεν προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά σίγουρα επηρεάζουν. Την ίδια στιγμή, θα δείξουν και τάσεις εντός της τ/κ κοινότητας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα