Ιστορικό συνέδριο για τη νοηματική γλώσσα στο ΕΚ

Την ευκαιρία να προσφωνήσει 850 κωφούς απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 145 διερμηνείς νοηματικών γλωσσών είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ: ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών».

Η πρωτοβουλία ήταν της Βελγίδας ευρωβουλευτή Helga Stevens, η οποία συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η εκδήλωση. Κατόπιν ενεργειών του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη,

συμμετείχε στο συνέδριο αντιπροσωπεία και από την Κύπρο.

Στην παρέμβαση του ο κος Μαυρίδης, ξεκίνησε απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους που ταξίδεψαν απ’ όλα τα μέρη της ΕΕ για παραστούν σε αυτήν την ιστορική εκδήλωση και συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, που δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Στη συνέχεια εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στο ψήφισμα που ετοιμάστηκε, ως απότοκο της εκδήλωσης, αναφορικά με τη νοηματική γλώσσα και την ανάγκη αναγνώρισης της ως ισότιμη γλώσσα, τα δικαιώματα των κωφών για ίση πρόσβαση και μεταχείριση και την ίση αντιμετώπιση των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας.

Ο κος Μαυρίδης κάνοντας αναφορά στη ρήση του Αριστοτέλη ότι η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», εξήγησε ότι αυτή η ιστορική εκδήλωση και το ψήφισμα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να εγκαθιδρύσει τους απαραίτητους μηχανισμούς επίβλεψης ούτως ώστε να διασφαλίζεται και η έμπρακτή συμμόρφωση σε όλα τα κράτη μέλη, στοχεύοντας στην πλήρη ένταξη των νοηματικών γλωσσών σε όλα τα πεδία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Αυτό υπογράμμισε είναι απαραίτητο για να μπορέσουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες απρόσκοπτα να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους και τους στόχους τους.

Κλείνοντας, ο κος Μαυρίδης έκανε ειδική αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της επιμόρφωσης των διερμηνέων, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς όλα όσα χτίζουμε δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα