Νέα παράταση για τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο

Τέσσερις επενδυτές από την Κύπρο και το εξωτερικό επέδειξαν ενδιαφέρον για το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο, για το οποίο η νέα παράταση ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, ήδη τρεις με τέσσερις εταιρείες ή κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η νέα παράταση δόθηκε λόγω διευκρινίσεων που έχουν ζητηθεί επί

των όρων του συμβολαίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, αφού ανέφερε ότι το έργο αυτό εκκρεμεί για 11 χρόνια, είπε πως τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν σοβαρός αριθμός ενδιαφερομένων οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για τους όρους της προσφοράς και έχουν δοθεί δύο αναβολές για την λήξη της διαδικασίας και για την επιλογή του επιτυχόντα προσφοροδότη.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί δύο παρατάσεις, η πρώτη έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

«Έχουμε ακούσει ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις από σοβαρούς οίκους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε αυτό το σχέδιο και ελπίζουμε μέχρι την 31η Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσει η Κυβέρνηση να κατακυρώσει αυτή την προσφορά τον οίκο ο οποίος θα αναλάβει να δημιουργήσει αυτό το πάρκο», είπε ο κ. Βότσης.

Επεσήμανε πως η ευθύνη του κράτος αφορά στην διοχέτευση των υπηρεσιών (ηλεκτρισμός, νερό, δρόμοι, τηλεφωνικό δίκτυο) στην είσοδο του τεχνολογικού πάρκου και απ` εκεί και πέρα ο ενδιαφερόμενος θα δημιουργήσει τις υποδομές εντός του πάρκου.

«Αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο αν υλοποιηθεί, θα δώσει θέσεις εργασίας και σε Κύπριους αλλά και σε ξένους επιστήμονες που θα βοηθήσουν και την έρευνα και την καινοτομία και την ανάπτυξη η οποία είναι τόσο πολύτιμη αυτή την ώρα στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 31 Οκτωβρίου, η Νομική Υπηρεσία έδωσε κάποιες διεξόδους οι οποίες θα αξιοποιηθούν για να μην χαθεί και άλλος χρόνος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον κρατικό προϋπολογισμό τα €3,5 εκ που χρειάζονται για να πάνε οι υπηρεσίες μέχρι την είσοδο του τεχνολογικού πάρκου και «αναμένουμε τις προσφορές ώστε να γίνει η κατακύρωση της προσφοράς και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου, που αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στον τόπο μας».

«Φαίνεται ότι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες ή και συνεργασίες μεταξύ ξένων και Κυπρίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αυτό θα το δούμε στην πορεία, η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρακολουθεί αυτό το έργο».

Το έργο θα ανεγερθεί σε γη έκτασης 328.000 τετ. μέτρα και συντελεστή 30.000 με 45.000 τετ μέτρα που θα οδηγήσουν σε συνολικές αναπτύξεις έκτασης 120.000 τετ μέτρα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε την ανάγκη να μη δοθεί νέα παράταση θεωρώντας ότι αυτή η περαιτέρω καθυστέρηση πιθανώς να οδηγήσει σε ακύρωση του πολύ σημαντικού αυτού έργου.

«Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα υποβληθούν σοβαρές, αξιόλογες και αξιόπιστες προτάσεις από επενδυτές έτσι ώστε, το τεχνολογικό πάρκο από όνειρο να γίνει πραγματικότητα», κατέληξε.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα