Ισλανδία: Πρόγραμμα άρσης περιορισμών σε διακίνηση κεφαλαίων

Η Κυβέρνηση της Ισλανδίας εφαρμόζει από σήμερα πρόγραμμα που στόχο έχει την άρση των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων οι οποίοι έχουν θεσπιστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της οικονομική κρίση στη χώρα το 2008.

Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων περιορίζουν τη ροή χρήματος εντός και εκτός Ισλανδίας. Στη διάρκεια της κρίσης στη χώρα, όταν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν, οι περιορισμοί εμπόδισαν τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους

από την Ισλανδία.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη για τις εταιρείες της Ισλανδίας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ έχουν καταστήσει την χώρα λιγότερο ελκυστική για ξένους επενδυτές.

Η κεντροδεξιά Κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 2013, υποσχέθηκε να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Η άρση των περιορισμών "μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων", δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson στους δημοσιογράφους.

Οι ξένοι κατέχουν κεφάλαια ύψους περίπου 1,20 δισεκατομμυρίων ισλανδικών κορώνων (8 δισ. ευρώ).

Η Κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα θέσει ορισμένους όρους στους επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν τις συμμετοχές τους, συμπεριλαμβανομένων "συνθηκών σταθερότητας" και "φόρος σταθερότητας”.

Ο εφάπαξ φόρος θα πλήξει όσους θέλουν να πωλήσουν τις μετοχές που κληρονόμησε από τις αποτυχημένες τράπεζες. Αυτοί θα πληρώσουν φόρο 39% της εκτιμώμενης αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα