ΗΠΑ:Πράκτορας έκανε όλη τη δουλειά αλλά άφησε απλήρωτο κόσμο

Ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ, που συνέταξε το διαβόητο ντοσιέ σχετικά με τις επαφές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία, δεν πλήρωσε τις πηγές που χρησιμοποίησε προκειμένου να αποκτήσει τις πληροφορίες που αξιοποίησε, μεταδίδει το CNN.

Το CNN επικαλείται την κατάθεση του συνιδρυτή της εταιρίας Fusion GPS,

Γκλεν Σίμπσον στο Κογκρέσο, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που έχουν γνώση για την πορεία των εξελίξεων. Όπως έγινε γνωστό, η Fusion GPS είχε προσλάβει τον πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του Τραμπ στη Ρωσία.

Ο Σίμπσον κατέθεσε για περίπου επτά ώρες ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπερασπίστηκε τις πληροφορίες που περιέχονται στο ντοσιέ, τονίζοντας ότι δεν έχουν διαψευστεί, ενώ μερικές από αυτές, έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έχουν γνώση για την κατάθεσή του.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στην αναφερόμενη επιτροπή, υποστήριξαν ότι πολλές από τις λεπτομέρειες που περιγράφονται στο ντοσιέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τονίζοντας ότι η επιβεβαίωσή τους είναι από δύσκολη έως αδύνατη, σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο Σίμπσον δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί τακτικές επαφές με τον Στιλ, ο οποίος δεν έχει καταθέσει ακόμη στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου. Η κατάθεση του συνιδρυτή της Fusion GPS στην αναφερόμενη παραπάνω επιτροπή, αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση του αμφιλεγόμενου ντοσιέ του Στιλ, το οποίο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως “φάρσα”.

Τόσο ο Τραμπ όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δίνουν έμφαση στην πληροφορία που έγινε γνωστή τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την οποία το νομικό γραφείο Perkins Coie, πλήρωσε για το ντοσιέ κατ’ εντολή των πελατών του.

Ως πελάτες του νομικού γραφείου, εμφανίζονται η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), ενώ σύμφωνα με την άποψη των Ρεπουμπλικάνων, η ύπαρξη του ντοσιέ αποτελεί μία προσπάθεια των Δημοκρατικών να υποβαθμίσουν τον Τραμπ.

“Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, αλλά και η DNC πλήρωσαν για την έρευνα που οδήγησε στο αντί-Τραμπ Ντοσιέ των Κατασκευασμένων Ειδήσεων. Το θύμα εδώ είναι ο πρόεδρος”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τον προηγούμενο μήνα στο Twitter.

Από την άλλη μεριά, η βασική υπόθεση που κάνει το ντοσιέ, ότι η Ρωσία διεξήγαγε μία εκστρατεία εμπλοκής της στην προεδρική εκλογή του 2016, έχει γίνει σήμερα αποδεκτή από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ. Το CNN έχει αναφέρει νωρίτερα μέσα στο 2017, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει μερικές διαστάσεις των πληροφοριών που περιέχονται στο ντοσιέ, με έμφαση στις επαφές μεταξύ πολιτών ξένων χωρών που αναφέρονται σε σημειώσεις και πραγματοποιήθηκαν.

Πληροφορίες από το ντοσιέ αξιοποίησε και το FBI αναφορικά με την αξιολόγηση της εμπλοκής στην υπόθεση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, σύμφωνα με το CNN. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνών στις ΗΠΑ, δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς που υπάρχουν στο αναφερόμενο ντοσιέ.

Αρκετοί από τους συνεργάτες του Τραμπ που κατονομάζονται στο ντοσιέ, έχουν αμφισβητήσει τη γνησιότητά του, αλλά και τα όσα αναφέρονται για τους ίδιους.

Μεταξύ αυτών, ο Πέιτζ, αλλά και ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν. Ο Κοέν σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από το ντοσιέ, φέρεται να ταξίδεψε στην Πράγα, τον Αύγουστο του 2016 προκειμένου να συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους. Ο ίδιος, τονίζει ότι ποτέ δεν πραγματοποίησε το ταξίδι αυτό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν έχει προσκομιστεί κάποια απόδειξη που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της επίσκεψης αυτής του Κοέν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας κατά τον αναφερόμενο μήνα.

Οι σημειώσεις του Στιλ που περιέχονται στο ντοσιέ καταγγέλλουν τον Πέιτζ για μία συνάντησή του με τον πρόεδρο της κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ποτέ δεν συνάντησε τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρίας, Ιγκόρ Σεχίν, ενώ σε κατάθεσή του, στις αρχές του μήνα, παραδέχεται ότι συναντήθηκε με άλλο στέλεχος της Rosneft.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ντοσιέ από το “BuzzFeed”, ο Ρώσος επιχειρηματίας Αλεξέι Γκουμπάρεφ κατέθεσε μήνυση, καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στις σημειώσεις του ντοσιέ, ενώ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που περιγράφονται για τον ίδιο στις σημειώσεις. Μετά από την εξέλιξη αυτή, η αναφερόμενη δημοσιογραφική σελίδα διέγραψε το όνομα του επιχειρηματία από το υλικό του ντοσιέ που δημοσιοποίησε, ενώ ζήτησε συγνώμη για την αναφορά που υπήρχε, μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι είχε κατατεθεί μήνυση.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ που εκλέγεται στην Καλιφόρνια και είναι μέλος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστήριξε ότι το κεντρικό συμπέρασμα από το ντοσιέ έχει επιβεβαιωθεί, παρά τις επιθέσεις του Λευκού Οίκου. “Η πραγματικότητα είναι ότι το πιο βασικό συμπέρασμα του ντοσιέ και του Κρίστοφερ Στιλ – ότι δηλαδή οι Ρώσοι είχαν ενεργό εμπλοκή στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ – είναι εμφανές τώρα, ενώ ο Κρίστοφερ Στιλ βρήκε αποδείξεις γι’ αυτό που συνέβαινε πριν οι μυστικές υπηρεσίες μας το αντιληφθούν”, δήλωσε ο Σιφ.

Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούν πιέσεις προκειμένου να μάθουν ποιος χρηματοδότησε το ντοσιέ, ενώ η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται στα δικαστήρια με τη Fusion GPS κι αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών της.

Η κατάθεση του Σίμπσον ενώπιον της επιτροπής θεωρούνταν αμφίβολη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σχετική κλήτευση που είχε αποσταλεί, καθώς οι δύο συνιδιοκτήτες της Fusion GPS επικαλέστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματά τους, προκειμένου να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις του Κογκρέσου. Ωστόσο, η επιτροπή και ο Σίμπσον συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα για την εθελοντική κατάθεσή του, ενώ ο ίδιος, εξασφάλισε το δικαίωμα του να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που παραβίαζαν το απόρρητο των συμφωνιών με τους πελάτες του. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Σίμπσον ήταν αρχικά διστακτικός στις απαντήσεις του έναντι των ερωτήσεων της επιτροπής, ενώ άρχισε ν’ απαντά στη διάρκεια της κατάθεσής του.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κοναγουέι, που είναι μέλος της επιτροπής και εκλέγεται στο Τέξας, ενώ έχει την ευθύνη της έρευνας που διεξάγεται για την εμπλοκή της Ρωσίας, από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι υπήρξαν ερωτήσεις τις οποίες ο Σίμπσον αρνήθηκε ν’ απαντήσει. “Υπήρξαν ερωτήσεις τις οποίες δεν ήταν πρόθυμος ν΄ απαντήσει, ενώ επικαλέστηκε τη συμφωνία απορρήτου με τον πελάτη του. Έτσι, επειδή η κατάθεση ήταν εθελοντική, δεν ήταν δυνατό ν’ ασκηθούν πιέσεις για την απάντηση των ερωτήσεων”, τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Fusion GPS ανέφερε ότι ο Σίμπσον συνεργάζεται με τις τρεις επιτροπές του Κογκρέσου που διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πέραν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έρευνες διεξάγονται για το ίδιο ζήτημα από την αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας, αλλά και από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα του FBI για την ίδια υπόθεση υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ που διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο ειδικός ανακριτής ερευνά επίσης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με αφορμή την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Μιούλερ έχει προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και του Ρικ Γκέιτς, που έχουν δηλώσει αθώοι, αλλά και κατά του πρώην συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος που κατηγορείται για ψευδή κατάθεση έναντι του FBI και έχει αποδεχτεί την ενοχή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα