ΗΠΑ: πιέζουν τους G20 για ενίσχυση των οικονομιών

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα πιέσουν τις χώρες της Ομάδας των G20 να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους.

Οι πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν εμπράκτως στη συνάντηση που θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας αυτή την εβδομάδα στη Σαγκάη, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιοματούχου των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος

δήλωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που θα εκπροσωπεί την Ουάσιγκτον στη συνάντηση της Ομάδας των 20, θα μεταβεί επίσης στο Πεκίνο για να πιέσει τον Κινέζο ομόλογό του για την ανάγκη να επιμείνει στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

"Σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη ζήτηση”, είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία. "Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα”, σημείωσε.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας και η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη συμβάλλουν στη συνολική αδύναμη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Ανέφερε ότι ο κ. Λιου θα προτείνει στους ομολόγους του των G20 κατά τη συνάντηση τους το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου ότι θα πρέπει “να αναπτυχθούν όλοι οι μοχλοί πολιτικής", κατά που σημαίνει δημοσιονομικές δαπάνες, νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες με ισχυρά δημόσια οικονομικά ξοδεύουν και επενδύουν περισσότερο για τόνωση της ζήτησης, τόσο εντός όσο και σε διεθνές επίπεδο.

"Όλο και περισσότερο, είναι σημαντικό ότι αυτές οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια χρησιμοποιούν αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια”, επισήμανε.

Οι ΗΠΑ θα τονίσει επίσης την ανάγκη οι χώρες να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις να μην προβαίνουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς η υποχώρηση της αξίας του κινέζικου γουάν, προκαλεί τις ανταγωνίστριες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα