Επιστολές μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου για το κυπριακό

Την τρίτη επέτειο από την ίδρυσή της γιορτάζει στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, η Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου (Congressional Hellenic Israeli Alliance), μία δικομματική ομάδα μελών του Κογκρέσου που προωθεί τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, τα κοινά τους συμφέροντα και

ταυτόχρονα τους δεσμούς μεταξύ των δύο αντίστοιχων κοινοτήτων στις ΗΠΑ.

Η CHIA – όπως είναι τα αρχικά της συμμαχίας στην αγγλική γλώσσα – δημιουργήθηκε με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Ουάσιγκτον, για την εκδήλωση του εορτασμού της 3ης επετείου της CHIA, μέλη των δύο οργανώσεων θα έχουν πολλές επαφές με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

«Μέλη του HALC θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον από την Τετάρτη για συναντήσεις με επιφανή μέλη του Κογκρέσου. Βλέπουμε πως έχουμε φτάσει σε μία κρίσιμη φάση του Κυπριακού και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πως πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δοθεί ώθηση για λύση, ακόμη και φέτος, θεωρούμε αναγκαίο να καταστήσουμε σαφές στους Αμερικανούς φίλους μας στο Κογκρέσο και απ’ εκεί στην κυβέρνηση, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας ως κοινότητα».

Οι κόκκινες γραμμές

Ο κ. Ζεμενίδης τόνισε ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έχει διδαχθεί από τα μαθήματα του 2004, αλλά και της πρόσφατης συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και δεν προτίθενται να βρεθούν ενώπιον μιας κατάστασης στο Κυπριακό όπου θα παρουσιαστεί μία συμφωνία, στην οποία απλά η μόνη τους επιλογή θα είναι να αντισταθούν την τελευταία στιγμή, γιατί δεν θα είναι βιώσιμη.

«Θα εξηγήσουμε εκτενώς στους φίλους μας στο Κογκρέσο ότι θα στηρίξουμε μία λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όμως θα θέσουμε τρεις συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. Πρώτον, να μην υπάρξει ξένη εμπλοκή στην επανενωμένη Κύπρο, ούτε εγγυήσεις, ούτε ειδικές διευθετήσεις για την ασφάλεια. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και μέλος της Ε.Ε. και δεν έχει ανάγκη άλλης χώρες, είτε αυτή λέγεται Ελλάδα, ή Τουρκία, ή Βρετανία ή ΗΠΑ.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι πως δεν θέλουν να υπάρχουν ξένα στρατεύματα, ακόμη και σε προσωρινή βάση. Η Κύπρος θα έχει δικοινοτική αστυνομία, θα υπάρχει η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, άρα η ύπαρξη άλλων στρατευμάτων απλά θα αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

Και τέλος, τα όποια οφέλη της λύσης και για τις δύο κοινότητες να ισχύουν από την πρώτη μέρα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC ανέφερε ότι αν αυτά τα ζητήματα δεν ξεκαθαριστούν, ακόμη κι αν πάμε σε δημοψηφίσματα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή.

«Αναζητούμε λοιπόν τρόπους το Κογκρέσο να εκφραστεί πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Το Κογκρέσο είναι ήδη αρκετά δραστήριο στο Κυπριακό, όλα αυτά τα 40 χρόνια και τώρα θα πρέπει να εκφράσει με συγκεκριμένο τρόπο την υποστήριξή του, πάνω σε ποια λύση θα υποστηρίξει».

Επιστολές από Βουλή και Γερουσία

Όπως ανέφερε, το ζητούμενο είναι η σύνταξη δύο επιστολών από σημαίνοντα μέλη του Κογκρέσου, η μία από τη Βουλή κι άλλη από τη Γερουσία που θα σταλούν στον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, από τη στιγμή που είναι το κεντρικό πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και γνωρίζει το θέμα.

«Στις επιστολές θα τονίζεται ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όμως η λύση θα πρέπει να πληροί τους όρους που ήδη σας είπα», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Εχουν ζητηθεί συναντήσεις με περί τα 100 μέλη του Κογκρέσου και ανώτερους συνεργάτες τους που χειρίζονται το Κυπριακό. Τις επαφές θα τις κάνουν κυρίως μέλη του HALC από τις ιδιαίτερες περιφέρειες των μελών του Κογκρέσου, κάτι που δίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια, καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί δίνουν προτεραιότητα στους ψηφοφόρους τους.

«Θα συμμετάσχουν μέλη από το Σικάγο, την Ινδιάνα, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, την Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ και πολλές άλλες πολιτείες. Μαζί τους θα είναι και φίλοι μας από την Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή κι αυτή η συνεργασία δίνει πολύ μεγάλο βάρος στις προσπάθειές μας. Θα υπάρξουν ομάδες 5-7 ατόμων που θα συναντώνται με τα μέλη του Κογκρέσου και θα τους ζητούν να υπογράψουν τις επιστολές. Η εκστρατεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως κάθε μέλος του Κογκρέσου θα ενημερωθεί».

Στα τρία χρόνια από την ίδρυσή της, η CHIA έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες στο Κογκρέσο, με επιστολές, παρεμβάσεις, ενημερώσεις, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα.

«Ασκείται σημαντική πίεση, σε διάφορα θέματα, ακόμη και στο διορισμό πρέσβεων, παρότι τυπικά η Βουλή δεν έχει καθοριστικό ρόλο. Βλέπουμε λοιπόν τους Αμερικανούς πρέσβεις στις χώρες μας να συναντώνται μαζί τους, ακόμη και πριν εγκριθούν. Επίσης, στο θέμα του αμυντικού προϋπολογισμού και των εκθέσεων που θα πρέπει να παρουσιάσουν στο Κογκρέσο οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, για την αμυντική ικανότητα της Κύπρου, όπου καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι βουλευτές Σιτσιλίνε και Μπιλιράκης. Τέλος, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών, όπου με παρέμβαση της CHIA συμπεριλήφθηκε λεκτικό για τη Χάλκη και τους Χριστιανούς της Κύπρου».

Στις δραστηριότητες επίσης περιλαμβάνεται η άμεση αντίδραση των βουλευτών μελών της «Συμμαχίας» στις προκλήσεις του «Μπαρμπαρός, ενώ την πρώτη κιόλας χρονιά από την ίδρυσή της διαδραμάτισε ρόλο στο ζήτημα της παροχής αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία. Τέλος, πολλά μέλη συμμετέχουν σε αποστολές του Κογκρέσου σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, από διαφορετικές επιτροπές. Την ίδια στιγμή μέλη του HALC ενημερώνουν τακτικά τους ανώτερους συνεργάτες των βουλευτών, ή και τους ίδιους.

Σιωπηλή διπλωματία

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης, είπε πως σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς επιθυμώντας να έχει κοντά την Τουρκία, λέει πως προτιμά τη σιωπηλή διπλωματία. Στο Κογκρέσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού η Τουρκία εμφανίζεται, τόσο για τη Συρία, όσο και για τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Βέβαια, αν και υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν πώς θα μπορούσαν να πιέσουν την Τουρκία, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, το 2014, οι περισσότεροι που τον συνάντησαν και τον άκουσαν σχημάτισαν αρνητική εντύπωση εξαιτίας του αυταρχισμού και της υπεροψίας του.

«Τώρα, με την κρίση στη Συρία και την προσφυγική κρίση, όλα και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου αμφισβητούν την αξιοπιστία του. Αυτό μας δίδει τη δυνατότητα να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις, προωθώντας την Κύπρο ως μοντέλο σταθερότητας. Παράλληλα, η συνεργασία ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ έκανε πολλούς περισσότερο δεκτικούς», είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ διαθέτουν μοχλούς πίεσης έναντι της Τουρκίας, η απάντηση του Εντι Ζεμενίδη ήταν καταφατική.«Όμως, συμπλήρωσε, το ερώτημα είναι αν τον χρησιμοποιούν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα