ΗΠΑ: Κλητευθήκαν στελέχη εταιρείας για σχέσεις με Ρωσία

Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας κλήτευσε τα στελέχη της εταιρίας που παρήγαγε το ντοσιέ με τις πληροφορίες για προεκλογική βοήθεια της Ρωσίας προς τον πρόεδρο Τραμπ. Προβληματισμός επικρατεί για τον ρόλο του προέδρου της επιτροπής.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην έκδοση κλητεύσεων για τα στελέχη της εταιρίας Fusion GPS. Πρόκειται για την εταιρία

ερευνών η οποία παρήγαγε τις σημειώσεις του ντοσιέ για τις προσπάθειες που αποδίδονται στην Ρωσία, αναφορικά με την προσφορά βοήθειας στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση για την υπόθεση.

Τις κλητεύσεις υπέγραψε στις 4 Οκτωβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος Ντέβιν Νούνες από την Καλιφόρνια, που προεδρεύει τις επιτροπής, ζητώντας έγγραφα, αλλά και καταθέσεις από τα στελέχη της εταιρίας για τα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου. Νωρίτερα μέσα στο 2017, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θ’ αποχωρήσει από την έρευνα της επιτροπής για την Ρωσία, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε απόρρητες πληροφορίες. Ωστόσο, πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να έχει έναν ουσιαστικό ρόλο, παρά την ανακοίνωση της μεταβίβασης των εξουσιών της προεδρίας της επιτροπής στον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Κοναγουέι που εκλέγεται στο Τέξας.

Μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, δήλωσε στο CNN ότι οι κλητεύσεις που σχετίζονται με την έρευνα της Ρωσίας εγκρίθηκαν από τον Κοναγουέι, ενώ ο ίδιος επιβεβαίωσε προχθές στο CNN ότι ζήτησε και ο ίδιος την έκδοση των πρόσφατων κλητεύσεων. Ωστόσο, η έκδοσή τους φέρεται να αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο διαμάχης μέσα στην επιτροπή, καθώς πηγή των Δημοκρατικών δήλωσε ότι: “αυτές εκδόθηκαν μονομερώς από την πλειοψηφία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της μειοψηφίας και παρά τη συνεργασία καλής πίστης που υπάρχει για την εθελοντική συνεργασία των μαρτύρων και την αποδοχή των όρων κλήτευσης, από αυτούς”.

Η κίνηση αυτή της πλειοψηφίας, φαίνεται να αιφνιδίασε αρκετά από τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών πηγών στο CNN, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής του Νούνες, που προσπαθεί να έχει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, ενώ θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί. “Δεν συμμετέχει με κάποιο τρόπο στη διεξαγωγή της έρευνας. Βρίσκεται εκτός της έρευνας και την οδηγεί σε μια πολιτική κατεύθυνση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Δημοκρατικός που συμμετέχει στην επιτροπή.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Έρικ Σουάλγουελ από τους Δημοκρατικούς, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, δήλωσε στο CNN ότι ο Νούνες “φαίνεται ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει την έρευνα. Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό παραβιάζει την αποχώρησή του”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Κοναγουέι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η διαβούλευση με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στην επιτροπή, είναι εντός των διαδικασιών της. “Προσπαθώ να διατηρήσω ένα καλό επίπεδο σχέσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας, χρειαζόμαστε αυτά τα αρχεία γι΄ αυτό κι έχουν υπαχθεί στις κλητεύσεις”, τόνισε.

Σε ερώτηση που τού απηύθυνε το CNN τη Δευτέρα αναφορικά με τον λόγο έκδοσης των κλητεύσεων, ο Νούνες αρνήθηκε να σχολιάσει. “Μπορείτε να ρωτήσετε, αλλά δεν θα λάβετε κάποια απάντηση”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN τον περασμένο Ιούνιο, ο Νούνες είχε δηλώσει: “Όταν περιοδικά αποχωρώ από την ηγεσία της έρευνας που διεξάγει η επιτροπή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμπλέκομαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επεξεργάζομαι υλικό”.

Από την πλευρά του, ο Τζόσουα Λεβί, δικηγόρος της εταιρίας Fusion GPS, δήλωσε ότι ο ιδρυτής της εταιρίας αυτής, Γκλεν Σίμπσον έδωσε ήδη μία 10ωρη κατάθεση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ενώ ο Νούνες μπορεί να μελετήσει πρώτα αυτή την κατάθεση. “Πρόκειται για μία προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων του αυτοαποκαλούμενου “ντοσιέ”, παρά το γεγονός ότι το κύριο συμπέρασμά του για μία ευρεία καμπάνια της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, έχει επιβεβαιωθεί από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα γίνεται ευρέως αποδεκτό ως γεγονός”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεβί.

“Ο Νούνες εξαίρεσε τον εαυτό του, ενώ τώρα φαίνεται να πραγματοποιεί μία παράλληλη έρευνα εκτός του πλαισίου της επίσημης έρευνας που διεξάγεται υπό τους Κονγουέι και Άνταμ Σιφ. Οι ενέργειές του υποβαθμίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την έρευνα που διεξάγει, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να μάθουν την αλήθεια. Καθώς αξιολογούμε αυτές τις κλητεύσεις, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τη νομιμότητά τους”, τόνισε ο ίδιος.

Η έκδοση των κλητεύσεων για τα στελέχη της εταιρίας Fusion GPS, είναι τουλάχιστον η τέταρτη φορά κατά την οποία ο Νούνες εμπλέκεται στην έρευνα της επιτροπής για τη Ρωσία, μετά την ανακοίνωση για την προσωρινή αποχώρησή του, τον περασμένο Απρίλιο.

Στις αρχές του καλοκαιριού, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκδοση κλητεύσεων για στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) της CIA, αλλά και της NSA σχετικά με την υπόθεση της αποκάλυψης των στοιχείων μελών της προεκλογικής του εκστρατείας, την περίοδο της μετάβασης της εξουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, δύο Ρεπουμπλικάνοι μέλη της επιτροπής, πήγαν στο Λονδίνο προκειμένου να πείσουν τον συγγραφέα των σημειώσεων του ντοσιέ και πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6) Κρίστοφερ Λι να καταθέσει στην επιτροπή. Αρκετά μέλη της, είπαν ότι στην προσπάθεια αυτή, ηγετικό ρόλο είχε ο Νούνες.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Νούνες υπέγραψε τις κλητεύσεις που είχαν αποδέκτες τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου με τον Στιλ, αλλά και σχετικά με το ντοσιέ. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε ανταπόκριση στις κλητεύσεις, τότε οι δύο αξιωματούχοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ερωτήσεις, σε ανοιχτή ακρόαση.

Το κλίμα έντασης στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον ρόλο του Νούνες, άρχισε να καλλιεργείται από τον περασμένο Μάρτιο, όταν πήγε μυστικά στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να εξετάσει απόρρητο υλικό σχετικά με την παραβίαση της νομοθεσίας και την αποκάλυψη στοιχείων ανυποψίαστων Αμερικανών πολιτών. Μεταξύ αυτών και συνεργατών του Τραμπ. Ο ίδιος, ενημέρωσε αργότερα τον πρόεδρο Τραμπ για τις ενέργειές του και φαίνεται να παρείχε κάλυψη στους ισχυρισμούς του προέδρου για την παρακολούθηση του Πύργου Τραμπ από τις μυστικές υπηρεσίες στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και με εντολή του πρώην πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν βρήκε αποδείξεις ότι ο Πύργος του Τραμπ παρακολουθούνταν.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Απρίλιο, ότι θα διεξάγει έρευνα γύρω από τις καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών από τον Νούνες, ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει προσωρινά από την έρευνα της επιτροπής για τη Ρωσία, προκαλώντας την ικανοποίηση των Δημοκρατικών κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Καθώς παραμένει πρόεδρος της αναφερόμενης επιτροπής, ο Νούνες έχει την εξουσία να επηρεάσει την πορεία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι ο Κοναγουέι έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της. Επίσης, “σε διαβούλευση” με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, Άνταμ Σιφ έχει τη δικαιοδοσία έκδοσης κλητεύσεων.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να καταγγείλουν τον Νούνες ή να δεχτούν την έκδοση των κλητεύσεων που ο ίδιος προωθεί. Στο επίπεδο ομαλής λειτουργίας της επιτροπής, χρειάζονται ακριβώς τον Νούνες για την υπογραφή των κλητεύσεων που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της έρευνας για τη Ρωσία και για τις οποίες έχουν συμφωνήσει ο Κοναγουέι με τον Σιφ. Έτσι, σιωπηρή αποδοχή του ρόλου του Νούνες, εξυπηρετεί τις εκατέρωθεν πολιτικές σκοπιμότητες για τη συνέχιση της έρευνας.

Την παρούσα περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Δικαιοσύνης της Γερουσίας, που διερευνούν το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Παράλληλα, έρευνα για το ποινικό σκέλος διεξάγει και το FBI, την ευθύνη της οποίας έχει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα