Ιωνάς: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση Ακτοφυλακής

Το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση και λειτουργία της Ακτοφυλακής, οι αρμοδιότητες και ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, αποτέλεσαν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρος

Κυπριανού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ανδρέας Μυλωνάς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Νικολάου δήλωσε:

«Συζητήσαμε για τις αρμοδιότητες της Ακτοφυλακής όταν αυτή θα αναλάβει τις ευθύνες και αρμοδιότητές που εντάσσονται στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Η Ακτοφυλακή θα έχει ευθύνη για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο όλης αυτής της περιοχής, περιλαμβανομένης και της ΑΟΖ.

Στα πλαίσια αυτά εγείρονται ευθύνες και αρμοδιότητες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, κυρίως στα θέματα που αφορούν την εμπορική ναυτιλία και τα θέματα που σχετίζονται με την αλιεία – δηλαδή, τον έλεγχο της παρανομίας στη θάλασσα, στα πλαίσια που αφορούν την αλιεία. Όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία, συζητήθηκε η ανάληψη από πλευράς της Ακτοφυλακής, της λειτουργίας του συστήματος VTMIS, που είναι το ραντάρ το οποίο χρησιμοποιεί σήμερα η εμπορική ναυτιλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιτήρησης, γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής. Περαιτέρω, συζητούνται τα θέματα που αφορούν την ρύπανση της θάλασσας, θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία καταφυγίων, και από πλευράς του Τμήματος Αλιείας, ζητήματα που σχετίζονται με την αλιεία και ειδικότερα την παράνομη αλίευση.
Για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί Τεχνικές Επιτροπές οι οποίες θα αναλάβουν να επεξεργαστούν αυτές τις λεπτομέρειες, ώστε να επεξηγηθούν επαρκώς στο σχετικό νομοσχέδιο: μία που θα ασχοληθεί με τις αρμοδιότητες και τον συντονισμό της Ακτοφυλακής με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και μια δεύτερη, που αφορά τις αρμοδιότητες και το συντονισμό που αφορούν το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Το συντονισμό των δύο επιτροπών έχει αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί και σε αυτό γίνεται περιγραφή της δομής, του τρόπου λειτουργίας, της συγκρότησης, των ευθυνών, του γεγονότος ότι στην Ακτοφυλακή εντάσσονται η Λιμενική και η Ναυτική Αστυνομία, καθώς και η αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας. Επίσης, αναφέρεται ότι θα είναι αυτόνομο σώμα, δεν θα υπάγεται στην Αστυνομία, αλλά θα συνεργάζεται με αυτή και θα υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα έχει, παράλληλα, την ευθύνη για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της ασφάλειας, της παράνομης αλιείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, κ.ά.

Σε σχέση με τη στελέχωση της Ακτοφυλακής, πέρα από τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία θα ενταχθούν, συζητείται η δυνατότητα αποσπάσεων ή και άλλων τρόπων, ώστε να διεκπεραιωθεί η όλη εργασία που αφορά τις ευθύνες και αρμοδιότητες κατά τρόπο αποτελεσματικό, μέχρι να μπορεί να γίνει η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να χειριστεί θέματα που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στις αρμοδιότητες της Λιμενικής Αστυνομίας.

Να επισημάνω ότι για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ακτοφυλακής μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω και χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Ήδη η Αστυνομία αξιοποιεί τέτοια προγράμματα με σκοπό την απόκτηση εξοπλισμού, όπως είναι τα σκάφη και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανέγερση κεντρικών γραφείων της Λιμενικής που θα ανήκουν στην Ακτοφυλακή, κυρίως για σκοπούς δημιουργίας του Κέντρου Παρακολούθησης. Εκεί θα βρίσκονται όλα τα ραντάρ και όλα τα μέσα επιτήρησης των θαλάσσιων περιοχών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πότε αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Υπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, το μόνο που εκκρεμεί είναι η διευκρίνιση κάποιων από τις αρμοδιότητες οι οποίες παραχωρούνται στην Ακτοφυλακή, και επίσης ετοιμάζονται οι σχετικοί Κανονισμοί που θα ρυθμίζουν θέματα λειτουργίας, προσωπικού, προσλήψεων, προαγωγών, πειθαρχικών κανονισμών, κτλ. «Με τη διευκρίνιση των θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, το πακέτο νομοσχέδιων θα είναι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έτοιμο να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να υπάρξει η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο συντονισμό και από την άλλη, να υπάρξει η απαραίτητη δομή που σταδιακά θα μας οδηγήσει στην πλήρη ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων στην ίδια την Ακτοφυλακή και την εξασφάλιση του απαιτούμενου επιστημονικού προσωπικού», εξήγησε. Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή μεταβατική περίοδος στον τρόπο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στην Ακτοφυλακή, αλλά το Σώμα θα συγκροτηθεί αμέσως με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας και την έγκρισή της.

Κληθείς να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτεί το προσωπικό που θα στελεχώσει την Ακτοφυλακή, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει το προσωπικό που εάν το επιθυμεί και μπορεί, θα ενταχθεί στην Ακτοφυλακή, με νομοθεσία, χωρίς να χάνει τα δικαιώματά του από την υπηρεσία που βρίσκεται σήμερα» και πρόσθεσε ότι θα μπορεί να προσληφθεί στο μέλλον και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδευτεί κατάλληλα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ακτοφυλακής.

Σε ερώτηση αναφορικά με το συνολικό κόστος, ο κ. Νικολάου είπε ότι το συνολικό κόστος δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. «Εάν πράγματι θέλουμε να έχουμε μια Ακτοφυλακή που να είναι αυτόνομη, θα χρειαστεί να υπάρξει μια επιπρόσθετη δομή, η οποία σχετίζεται με τον χώρο στέγασης, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Επιδιώξαμε, όμως, να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ Ακτοφυλακής και Αστυνομίας με κυρίως υποστήριξη από πλευράς της Αστυνομίας σε τεχνικά θέματα. Συνεπώς, με βάση τη μελέτη που έχει γίνει επιδιώκεται ο περιορισμός της δαπάνης μόνο στα απαραιτήτως αναγκαία επί του παρόντος», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα