Αντιδράσεις στην ΚΕΔΕ για την απλή αναλογική

Αντιδράσεις στην ΚΕΔΕ για την απλή αναλογική 01.12.2017Πρόσωπα

Τα άκουσε ο Σκουρλέτης στο συνέδριο των Ιωαννίνων! Τι θα αλλάξει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εν μέσω αντιδράσεων από τους αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα,

ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στα συμβούλια των δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Στην ομιλία του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, αντέδρασαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, που εκλέχτηκε με τη στήριξη της Ν.Δ., καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη να παρέμβει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Λίγο αργότερα ο κ. Πατούλης είπε στην ομιλία του ότι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι… εμμονή και όχι ανάγκη, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.


Ο κ. Σκουρλέτης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι «η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλίδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές, όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος». Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την αποσύνδεση των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση από τις ευρωεκλογές και τη διευκόλυνση μικρών παρατάξεων και ομάδων για συμμετοχή τους στις κοινότητες.

Ανακοίνωσε την επέκταση του θεσμού του δημοψηφίσματος ακόμα και σε επίπεδο κοινότητας, με διεύρυνση των περιπτώσεων κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στην -με τη στενή έννοια- αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού, υποχρεωτικά, στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος, αναφέροντας το παράδειγμα του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τέλος, γνωστοποίησε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών είναι η σταδιακή κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η αντικατάστασή τους από τον Ελεγκτή Νομιμότητας, που θα υπάγεται στο υπ. Εσωτερικών, με παράλληλη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στον β' και τον α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα