Tην Κύπρο ως παράγωγο ασφάλειας παρουσίασε Ε. Ευρυβιάδης

Τη σημασία της Κύπρου ως «αξιόπιστου και προβλέψιμου» εταίρου της Δύσης σε μια περιοχή που η ανάγκη για τέτοιους συμμάχους είναι μεγάλη, επισήμανε σε ομιλία του στο Λονδίνο (με τίτλο «Κύπρος, ΕΕ και Ανατολική Μεσόγειος») ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Μιλώντας ενώπιον πρέσβεων άλλων χωρών, ακαδημαϊκών και μελών της ομογένειας στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Ευρυβιάδης χαρακτήρισε την Κύπρο

«παραγωγό και όχι καταναλωτή ασφάλειας», αντιπαραβάλλοντας τη σταθερότητα που προσφέρει η Κύπρος με την αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κύπρος προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι η χώρα είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα «πρόβλημα».

Σημείωσε ότι η Κύπρος ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφαλείας, λέγοντας ενδεικτικά ότι θέλει να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Πρόσθεσε ότι η χώρα συμμετέχει στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, έχει παράσχει ακλόνητη και άμεση συνδρομή στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχει προσφέρει λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία και άλλη υποστήριξη για επιχειρήσεις της Δύσης. «Ο ρόλος της χώρας θα γίνει ακόμα πιο συναφής και θα βελτιστοποιηθεί με μια λύση του Κυπριακού», παρατήρησε ο κ. Ευρυβιάδης.

Ο Κύπριος διπλωμάτης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική της Κύπρου θα μπορούσε να ουδετεροποιηθεί εντελώς με μια λύση που δεν θα παρέχει στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μιας επανενωμένης νήσου την πλήρη εξουσία άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής».

Σχολίασε ότι επ’ αυτού το προτεινόμενο το 2004 Σχέδιο Ανάν έπασχε, καθώς το Άρθρο 8,4 έδινε δικαιώματα καθορισμού της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στην Τουρκία. «Μια τέτοια λύση αφαιρεί από την Κύπρο τη φερεγγυότητα, την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της ως μέλους της ΕΕ στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας τόσο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις σε σχέση με την Κύπρο, τις οποίες συνεχίζει να μην τηρεί, όσο και για το ότι είναι η Άγκυρα που ευθύνεται για τους εποίκους, για τα κατοχικά στρατεύματα και για τη λανθασμένη αντίληψη επί του καθεστώτος των εγγυήσεων, μεταξύ άλλων. Προς το παρόν, συνέχισε ο κ. Ευρυβιάδης, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε πράξεις που να διορθώνουν αυτή την αρνητική εκ μέρους της αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι ναι μεν η Τουρκία είναι μία στρατηγικά σημαντική χώρα, αλλά υπενθύμισε ότι ιστορικά έχει επιδιώξει εθνικά συμφέροντα που δεν συνάδουν πάντα με τα συμφέροντα της ΕΕ και της Δύσης. Ο κ. Ευρυβιάδης σημείωσε επίσης ότι οι επιδόσεις της Τουρκίας ως προς την ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι χαμηλή.

Ερωτηθείς από το κοινό για την καθαρή εκλογική νίκη Ερντογάν, σχολίασε ότι γενικά είναι καλό που από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών φαίνεται να προκύπτει μία «προβλεψιμότητα» και μία καθαρή εντολή, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου. «Έχει αποδείξει σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτος», σχολίασε ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής στη Βρετανία.

Ο κ. Ευρυβιάδης προέβη επίσης σε μία συνοπτική παρουσίαση της προόδου των συνομιλιών λύσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο, ότι πλήττει όλους τους Κυπρίους.

Επισήμανε την εύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ως το νέο παράγοντα στην εξίσωση του Κυπριακού, που έχει δώσει την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκκινήσει νέες περιφερειακές συνεργασίες.

«Η επανένωση και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική και για τα παράπλευρα οφέλη που θα επιφέρει για όλη την περιοχή», συμπλήρωσε ο Κύπριος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι η επανένωση του νησιού θα γίνει διότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Αναφορικά με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Ευρυβιάδης επισήμανε ότι η ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού ο όλος πολιτικός του βίος σχετίζεται με τις προσπάθειες για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου. Όμως, διευκρίνισε ότι ο κ. Ακιντζί θα κριθεί στην πράξη ως συνομιλητής, ιδιαίτερα τώρα που οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στην εντατικοποίηση των συνομιλιών και τη λεπτομερή συζήτηση δύσκολων ζητημάτων όπως το περιουσιακό.

Στην ομιλία του κ. Ευρυβιάδη παρέστησαν μεταξύ άλλων πρέσβεις και διπλωματικοί λειτουργοί της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Γκάνας και της Ελλάδας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα