Ιωνάς: Μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία

Τη μηδενική ανοχή, τόσο του Υπουργείου όσο και της Αστυνομίας σε θέματα διαφθοράς, με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις για διόρθωση των διαχρονικών προβλημάτων, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε ανακοίνωσή του.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκαν, όπως υποστηρίζει, σχόλια και δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον τύπο αναφορικά με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στην Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν είναι το γεγονός ότι «καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον

μελών του Σώματος για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και κάποιοι προτίμησαν να υποβάλουν παραίτηση και να φύγουν από την Αστυνομία».

Επιπλέον, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι για να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν την καταχώρηση οποιασδήποτε υπόθεσης.

«Στις περιπτώσεις που η συγκέντρωση τέτοιων στοιχείων είναι αδύνατη, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών, και συγκεκριμένες πληροφορίες εμπλέκουν μέλη σε πράξεις διαφθοράς που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους, στα πλαίσια αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς και για προστασία των μελών και του έργου της Αστυνομίας, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως είναι η απομάκρυνση των προσώπων αυτών από τα καθήκοντα που ασκούσαν».

Τα μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία, σύμφωνα με την επιστολή, είναι:

- Ενισχύθηκε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων, Επιθεώρησης και Ελέγχου ώστε να ασχολείται με την συλλογή, επεξεργασία και διερεύνηση πληροφοριών που σχετίζονται με την αποκλίνουσα ή παραβατική συμπεριφορά των μελών.

- Όλες οι καταγγελίες ή πληροφορίες, για πράξεις διαφθοράς ή κατάχρησης εξουσίας διερευνώνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων και κάθε έρευνα που διενεργείται από την Αστυνομία διακόπτεται και αποστέλλεται στην Αρχή.

- Καθορίστηκαν με εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών της Αστυνομίας.

- Αυξήθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γνώση, αναγνώριση, πρόληψη και καταστολή της διαφοράς σε όλες τις βαθμίδες.

- Καταρτίστηκα προγράμματα εκπαίδευσης για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, για αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της διαφθοράς και των καταχρήσεων εξουσίας.

- Ρυθμίστηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήτρια επιλογής – διορισμού νέων μελών στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η διενέργεια ψυχομετρικών εξετάσεων που αξιολογούν την πόσο ευάλωτος είναι στη διαφθορά ένας υποψήφιος για διορισμό στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

- Έχουν δημιουργηθεί αποτελεσματικότερα κανάλια επικοινωνίας και ελέγχου των μελών της Αστυνομίας από τους προϊσταμένους τους.

Ο Υπουργός στην ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα με σκοπό τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πράξεων διαφθοράς.

Δήλωσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται νέα στρατηγική αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της ειδικής μελέτης που ετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό και έχει υποβληθεί, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υπουργό.

«Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί και έχουν επιφέρει αποτέλεσμα, όπως είναι η εφαρμογή του συστήματος εναλλαξιμότητας για σκοπούς προστασίας των μελών και το γεγονός ότι καθορίστηκαν κριτήρια για τις μεταθέσεις που διενεργούνται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας», αναφέρει.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι ουδέποτε αποκρύφθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα κατάχρησης εξουσίας στην Αστυνομία.

«Τα μέλη που εμπλέκονται είναι λίγα, δυστυχώς όμως αρκετά για να δημιουργούν μια αρνητική εικόνα. Γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, λήψη μέτρων και αποφασιστικότητα για εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης κατά της διαφθοράς όπως είναι η σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Αστυνομίας, ενός αμερόληπτου και αποτελεσματικού οργάνου που θα περιβληθεί με τις ανάλογες εξουσίες για έλεγχο και έρευνα, η προστασία των μελών και άλλων προσώπων που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς καθώς και η νομοθετική ρύθμιση αποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών ελέγχων διαφθοράς από μέλη σε σχέση με άτομα, σε σχέση με τη κατάχρηση καθήκοντος ή εξουσίας ή και την παράλειψη ή παραμέληση καθήκοντος προς όφελος των ιδίων ή τρίτων προσώπων», προσθέτει.

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς υπάρχει, όπως παρατηρείται σε ολόκληρη την κοινωνία και σε κάθε φορέα ή οργανισμό, όμως στην Αστυνομία λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, και επαναξιολογούνται διαρκώς με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.

«Δεν αποποιούμαστε τις οποιεσδήποτε ευθύνες και εκεί που μας καταλογίζονται είμαστε έτοιμοι να τις αναλάβουμε. Όμως, τα προβλήματα αυτά δεν είναι σημερινά και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικότερα σε ένα Σώμα με τις εξουσίες που έχει κάθε αστυνομικός και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά στην Αστυνομία».

Τέλος, για τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά από τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες, με αφορμή το έγκλημα στην Αγία Νάπα, ο Υπουργός εκφράζει την άποψη ότι «καλό θα είναι να περιμένουμε την έκβαση των ερευνών, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα που προκύπτουν, ακόμη και σε αυτά που αφορούν θέματα διαφθοράς. Να είστε βέβαιοι ότι κατόπιν των απαντήσεων που θα δοθούν, θα λειτουργήσουμε στα ίδια πλαίσια της μηδενικής ανοχής σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπλοκή και διαφθορά στο Αστυνομικό Σώμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα