Ποινή 80 μαστιγωμάτων σε ομοφυλόφιλους άνδρες

Εισαγγελείς στην Ινδονησία πρότειναν την επιβολή ποινής 80 μαστιγωμάτων σε δύο άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, στην επαρχία Άτσε, επειδή είναι ομοφυλόφιλοι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη μετριοπαθή εικόνα της χώρας. Μόλις δύο ημέρες πριν, καταδικάστηκε ο απερχόμενος χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα, σε δύο χρόνια φυλάκισης για βλασφημία. Σύμφωνα με την Guardian, ο γενικός εισαγγελέας Gulmaini, δήλωσε πως οι δύο άνδρες, ηλικίας 20 και 23 ετών, «ομολόγησαν» ότι έχουν ομοφυλοφιλική σχέση και αυτό αποδεικνύεται από βίντεο και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν σε δωμάτιο το οποίο ενοίκιαζαν.

Οι άνδρες συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου, αφότου γείτονές τους, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, είχαν βάλει στόχο να τους πιάσουν την ώρα που θα έκαναν σεξ. Βίντεο από κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποτελεί μέρος των αποδεικτικών στοιχείων, δείχνει τον έναν από τους δύο άνδρες γυμνό και αναστατωμένο, καθώς φέρεται να προσπαθεί να καλέσει σε βοήθεια.

Ο δεύτερος σπρώχνεται κατ' επανάληψη από έναν άλλον άνδρα, ο οποίος εμποδίζει το ζευγάρι να βγει από το δωμάτιο. Εάν κριθούν ένοχοι, οι νεαροί άνδρες θα είναι οι πρώτοι που θα καταδικαστούν στη χώρα για ομοφυλοφιλικό σεξ, βάσει ενός νέου κώδικα της σαρία που εφαρμόστηκε στην Άτσε πριν από δύο χρόνια. Ο κώδικας προβλέπει μέχρι και 100 μαστιγώματα για αδικήματα που αφορούν την ηθική, μεταξύ των οποίων και το ομοφυλοφιλικό σεξ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις μοιχείας, τζόγου, κατανάλωσης αλκοόλ, για γυναίκες που φορούν στενά ρούχα και άνδρες που παραλείπουν τις προσευχές της Παρασκευής.

Η Άτσε είναι η μοναδική επαρχία στην κυρίως μουσουλμανική Ινδονησία, που εφαρμόζει τον νόμο της σαρία. Ο γενικός εισαγγελέας είπε στους δημοσιογράφους πως οι κατηγορούμενοι δεν δέχτηκαν την πρόταση του δικαστηρίου να διορίσει δικηγόρο υπεράσπισης.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες, αλλά οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι σχεδόν σίγουρες μόλις μία υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο της σαρία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ζήτησε από τις Αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τους δύο άνδρες. Η απόφαση των δικαστών για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Guardian.

Πηγή: www.lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα