Ηλίας Φωτόπουλος: Υψίστης σημασίας η επίλυση του Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού, παραμένει αρωγός των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, καθώς και την επίτευξη λύσης.

Σε διάγγελμά του με

την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Φωτόπουλος σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει εποικοδομητικά οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου “να επανενώσουμε την Κύπρο μας, και να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό”.

“Συνεχίζουμε με συνέπεια τον αγώνα μας, ώστε να αποδώσουμε μια πατρίδα βιώσιμη και ευημερούσα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού. Αλλά και να εξασφαλίσουμε μια διευθέτηση, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις , που θα θωρακίζει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή” συνέχισε.

Ο Πρέσβης είπε ότι εδώ και 43 χρόνια και παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της, τα στρατεύματα κατοχής βρίσκονται στο έδαφός της και η χώρα είναι διαιρεμένη.

Σημειώνοντας ότι η αναζήτηση λύσης στο ζήτημα εισβολής, κατοχής, και διαίρεσης της Κύπρου γίνεται όλο και πιο επιτακτική, είπε ότι εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν, είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση συνολικής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την ευημερία, τη δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς στρατούς κατοχής και παρεμβατικές εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Αναφερόμενος στη διεθνή πολιτική σκηνή, είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να δράσουν καίρια και στοχευμένα και να αποτελέσουν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

“Και αυτό, γίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία, μέσα από πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά επεκτείνονται στο οικονομικό, το ενεργειακό, το περιβαλλοντικό, το εκπαιδευτικό ή και το πολιτιστικό πεδίο” είπε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, είναι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, “συνεργασίες, οι οποίες δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, δίνουν μια απάντηση σε εκείνους που αντί της συνεργασίας, επιλέγουν την αμφισβήτηση, την προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό”.

Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι σήμερα, η διεθνής πολιτική σκηνή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και ασταθής, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα να βρίσκονται σε μια αέναη κίνηση.

“Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η απαξίωση των κλασσικών αξιών, η τρομοκρατία, η έξαρση του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, οι περιφερειακές συρράξεις, η καταστροφή των αρχαίων πολιτισμών, η σφαγή του άμαχου πληθυσμού, ο εξαναγκασμός στη βίαιη μετακίνηση και η αύξηση των προσφυγικών ροών, διαμορφώνουν και πάλι ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά αισιόδοξο και ελπιδοφόρο” είπε.

Ως απάντηση σε αυτή τη διεθνή κατάσταση, συνέχισε, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο λανθασμένα στηρίζεται, στην εθνική περιχαράκωση, στον ατομικισμό, στον φόβο απέναντι στη διαφορετικότητα, στο κλείσιμο των συνόρων.

“Δυστυχώς, οι ιδεολογίες αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αύριο εορτάζουμε τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, θα πρέπει να αντιδράσει. Οφείλει να ανατρέξει στις ιδρυτικές αρχές της, και να δώσει όραμα και προοπτική στους λαούς της Ευρώπης και να στοχεύσει προς την κοινή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν και το όραμα των εμπνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” πρόσθεσε .

Στο διάγγελμά του, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της και ότι χρειάζεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

“Και βεβαίως, απαιτείται να ενισχυθεί ο παγκόσμιος και περιφερειακός ρόλος της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας. Με υιοθέτηση κοινωνικών πολιτικών, με κύριες παραμέτρους την πολιτική απασχόλησης, την καταπολέμηση ανισοτήτων και της φτώχειας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους” επισήμανε.

Αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, είπε ότι έδωσε το έναυσμα για έναν αγώνα συνεχή, αδιάκοπο και άνισο, ο οποίος οδήγησε το έθνος μας στην κρατική του ολοκλήρωση, με οριστικά και διεθνώς αναγνωρισμένα, βάσει διεθνών συνθηκών, σύνορα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

“Η δημιουργία αυτού του σύγχρονου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν πολλές σύνθετες προσπάθειες μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η πατρίδα μας όμως πέτυχε. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πορεύεται σταθερά και αταλάντευτα στον δρόμο της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής” είπε ο Πρέσβης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι αξίες των προγόνων μας που ήταν στέρεα θεμελιωμένες στα διαχρονικά και ανυπέρβλητα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού, μας καθοδηγούν και σήμερα και μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις και το καθήκον μας, απέναντι στο έθνος και την πατρίδα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα