"Φρένο" ΓΕ: Aφήστε την Eπιτροπή να κάνει τη δουλειά της

H αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σωκράτη Χάσικο και Γενικό Ελεγκτή, σηματοδότησε το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας επαναφέροντας στο φως αγκυλώσεις και κακώς έχοντα στη διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

Καταρχήν, η αντιπαράθεση Χάσικου - Οδυσσέα, πήρε από χθες μια διαφορετική τροπή, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι νομικές απόψεις του δικηγόρου του κ. Χάσικου, του κ. Αλέκου Μαρκίδη για τον νόμο περί ασυμβίβαστου, στη βάση του οποίου

η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου διερευνά την υπόθεση ενοικίασης κτηρίου συμφερόντων του υπουργού Εσωτερικών στην Πολιτική Αεροπορία.

Ο Αλέκος Μαρκίδης, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του δεν παραβίασε τον νόμο περί ασυμβίβαστου, επικαλείται απουσία κανονισμών που να υποστηρίζουν τον νόμο και προειδοποιεί την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου περί της εγκυρότητας της απόφασης της. Συγκεκριμένα υποδεικνύει ότι "Η Επιτροπή σας δεν μπορεί νόμιμα να διενεργήσει οποιανδήποτε έρευνα και να εκδώσει οποιονδήποτε πόρισμα".

Σημειώνεται ότι, η διαδικασία εξέτασης της καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ είναι η πρώτη φορά από της συστάσεως της, το 2010, που κρατικός αξιωματούχος αρνείται παραβίαση του ασυμβίβαστου.

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, παρεμβαίνει στην αντιπαράθεση και με αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΣΙΓΜΑ ξεκαθαρίζει επί της νομικής διελκυστίνδας ότι: "Δεδομένου ότι το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες περί Ασυμβίβαστου βρίσκεται και εκκρεμεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες δυνατόν να τείνουν να επηρεάσουν τη διεξαγόμενη διαδικασία. Η Επιτροπή πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να διεξαγάγει το έργο της και οποιεσδήποτε τοποθετήσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα πρέπει να τίθενται ενώπιον της και όχι προς δημόσια συζήτηση."

Νομικοί κύκλοι, επισήμαναν στο ΣΙΓΜΑ πως η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, της οποίας ηγείται ο πρώην δικαστής Ανδρέας Αγρότης, λειτουργεί κατά αντίστοιχο τρόπο με τις οιονεί δικαστικές επιτροπές. Η απόφαση της δυνατόν, όμως, και να προσβληθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Όλα θα ήταν πιο ξεκάθαρα εάν οι βουλευτές για τους δικούς τους ασυμβίβαστους λόγους δεν κρατούσαν τους κανονισμούς στα συρτάρια τους για μια πενταετία. Διότι το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι κανονισμοί υπάρχουν, αλλά η Βουλή εδώ και πέντε χρόνια δεν τους ψήφισε.

Τα επιδόματα αξιωματούχων

Το όλο θέμα προσέλαβε και πολιτικές διαστάσεις με τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη να θεωρείται υπαίτιος για τις έρευνες του Γενικού Ελεγκτή κατά το υπουργού Εσωτερικών. Το πρωί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έδωσε τη δημοσιότητα την έκθεση του για τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικά πρόσωπα για φρούρηση, οδηγούς και γραμματείς.

Η έκθεση Μιχαηλίδη, τροπον τινά απαλλάσει τον Γιώργο Περδίκη, ενώ επαναφέρει στην επιφάνεια τα επιδόματα που λαμβάνουν πρώην πρόεδροι της Βουλής και η χήρα σύζυγος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για φρούρηση κα οδηγούς.

Ο Γενικός Ελεγκτής και αυτό είναι που επιβάλλεται να αναδείξουμε, θεωρεί ότι η φρούρηση πολιτικών προσώπων πρέπει να γίνεται εφόσον σταθμίζονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που δυνατόν να διατρέξει και όχι να θεωρείται δικαίωμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, έσπευσε το απόγευμα να ξεκαθαρίσει ότι σ αυτήν τη βάση αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, υποδεικνύει -επίσης- ότι τα επιδόματα, πρέπει να δικαιολογούνται με την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων και να μην υπερβαίνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών. Είναι δε πασιφανές ότι παρά τις προσπάθειες του παρελθόντος παραμένει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα