Ικανοποίηση στην Αθήνα για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έθεσαν με σαφήνεια τις θέσεις τους σε μία σειρά από ζητήματα, το κλίμα ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με ανάλογες συναντήσεις του παρελθόντος. Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί, άλλωστε, η εκτίμηση ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σαν σύμμαχοι, υπό το πρίσμα των προκλήσεων που προκύπτουν από τις

αλλαγές της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, στις δύο πλευρές του Αιγαίου φαίνεται να κυριαρχεί η αντίληψη ότι λόγω των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο χωρών να επικρατήσει σταθερότητα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η χθεσινή συνάντηση είναι πολύ πιθανόν να ανοίγει το δρόμο και σε επόμενα ραντεβού των ηγεσιών των δύο χωρών το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη συμφωνηθεί η συνέχιση διερευνητικών επαφών με τον επόμενο κύκλο να γίνεται στην Άγκυρα.

Επιπλέον, το φθινόπωρο η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών (αναμένεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη) ενώ στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα το καλοκαίρι στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί, τέλος, πως στο χθεσινό γεύμα υπήρξε συμφωνία για τον συντονισμό των κινήσεων προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία.

Θετικά αποτιμά τη συνάντηση και ο ελληνικός Τύπος με τα περισσότερα πρωτοσέλιδα να κάνουν λόγο για ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες. «Διάλογος με μέλλον», σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», «Συμφώνησαν για ήρεμο κλίμα και ότι οι διαφορές παραμένουν» τονίζει η Εφημερίδα των Συντακτών. Από την άλλη η «Δημοκρατία» κάνει λόγο για «Συνεργασία με ενεργό το casus belli» ενώ η Εστία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Άνοιξε κερκόπορτα για την ΑΟΖ στην Κωνσταντινούπολη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα