Ικανοποίηση στη Θεσμών για τη μεταρρύθμιση στις φυλακές

Στη νέα φιλοσοφία που εφαρμόζεται στο σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρο με βάση το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2014-2017, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ύστερα από την Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για το θέμα.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για την περίοδο 2014-2017 και έχει ετοιμαστεί επίσης ο σχεδιασμός για την περίοδο 2017-19,

ο οποίος κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία, όπως ανέφερε ο Υπουργός, δίνεται μεγάλη έμφαση στις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης και στα ανθρώπινα τους δικαιώματα των κρατουμένων με βάση τα διεθνή πρότυπα, ενώ υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή CPT και από την Επίτροπο Διοικήσεως. Ο κ. Νικολάου έδωσε έμφαση στην εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία η οποία υπάρχει με την Επίτροπο Διοικήσεως και την εκ των προτέρων συνεργασία ώστε πολλά πράγματα που διαπιστώνει και η ίδια να εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση στις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες στις φυλακές και τα προληπτικά προγράμματα για την αξιολόγηση της ψυχολογική κατάστασης των φυλακισμένων, τόσο κατά το χρόνο εισδοχής τους όσο και κατά την παραμονή, για αντιμετώπιση γεγονότων όπως αυτά που αμαύρωσαν το σωφρονιστικό σύστημα στα τέλη του 2013.

Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχονται στους κρατουμένους με τη λειτουργία σχολής, τη δυνατότητα να αποκτήσουν απολυτήριο από το εσπερινό σχολείο, την εξασφάλιση πιστοποιήσεων για εξεύρεση εργασίας, τα επιμορφωτικά προγράμματα αλλά και τη δυνατότητα σε φυλακισμένους να φοιτούν σε Πανεπιστήμια. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν δώδεκα κρατούμενοι που φοιτούν στα Πανεπιστήμια και τα πάνε αρκετά καλά.

Μίλησε, επίσης, για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, τον εκσυγχρονισμό φυλακών, την εκπαίδευση των δεσμοφυλάκων, με τη λειτουργία σχολής δεσμοφυλάκων και την έμφαση που δίνεται ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους και στη νέα φιλοσοφία που εφαρμόζεται στις φυλακές. Ανέφερε ακόμα ότι για πολλά από τα προγράμματα που εφαρμόζονται έχουν δεχτεί συγχαρητήρια από διευθύνσεις, υπηρεσίες και υπουργεία άλλων κρατών.

«Δώσαμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους κρατουμένους να προετοιμάζονται μέσα στο χώρο των φυλακών για να μπορούν να σταθούν στην κοινωνία μας όταν αποφυλακιστούν, διαφυλάσσοντας την προσωπικότητά τους, αλλά έχοντας και την προσωπική δυνατότητα να σταθούν και αντεπεξέλθουν στα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια όταν αποφυλακιστούν», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του παντοπωλείου που λειτουργεί στις φυλακές, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι

εκείνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι να βρεθεί ο τρόπος λειτουργίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων να έχουν επαρκή προϊόντα και σε χαμηλές τιμές και παράλληλα θα διαφυλάσσει όλα εκείνα τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται στο συγκεκριμένο χώρο. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα με τον Γενικό Ελεγκτή και βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα στις Κεντρικές Φυλακές, ωστόσο όπως είπε, πάντα από το καλό υπάρχει το καλύτερο και για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα και στρατηγικά σχέδια που υλοποιούνται τώρα ή θα υλοποιηθούν στο μέλλον. Δήλωσε ικανοποιημένος από την πρώτη εικόνα, πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές, στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών και στην ψυχολογική στήριξη των έγκλειστων στις φυλακές, στο πρόγραμμα απεξάρτησης, καθώς και στο δικαίωμα εκπαίδευσης και απόκτησης επαγγελματικών προσόντων.

Αναφέρθηκε επίσης στις 34 νέες θέσεις και τις 5 έκτακτες θέσεις που προκηρύχθηκαν στις φυλακές και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου και βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα για τις γυναίκες που θα εγκαινιαστεί σύντομα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι στην πολιτική όπως και στη ζωή πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και πρόσθεσε ότι “την ίδια ώρα που ως ΑΚΕΛ ασκούμε πολύ έντονη κριτική για χειρισμούς, πράξεις και παραλείψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα, νοιώθουμε την υποχρέωση να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές έχουν γίνει βήματα προόδου”.

Ανέφερε ότι έχουν βελτιωθεί οι δομές, γίνεται προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και συγκρινόμενη η κατάσταση με πριν ένα ή δύο χρόνια τα πράγματα είναι προφανώς καλύτερα, προσθέτοντας ότι “ισχύει το τετριμμένο πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ουδόλως παραγνωρίζουμε ότι για την ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και ασφάλειας και διαπλοκής και διαφθοράς στο σωφρονιστικό μας σύστημα”.

“Αυτό δεν αφαιρεί από το γεγονός ότι έχουν γίνει συγκροτημένες προσπάθειες και από την Διεύθυνση και από την Ελίζα Σαββίδου ως επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως αλλά και ευρύτερα από δομές του κράτους για να βελτιωθεί η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα