Αβέρωφ: Δεν ήταν κεραυνός η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

Πιθανές ευκαιρίες για την Κύπρο από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ διαβλέπει πιθανή συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας, μετά τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ -Τ ουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως καταλύτης στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι

«αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το γυρίσουμε ως θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι φυσικό αέριο από τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία μπορεί να έχει είτε μέσω της Κύπρου, είτε μέσω υποθαλασσίου αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό προϋποθέτει τη συναίνεση και τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ είπε ότι με άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί η Τουρκία να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, είτε αυτό είναι κυπριακό, είτε προέρχεται από πηγές του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή του Λιβάνου.

«Μπορεί το φυσικό αέριο, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως καταλύτης, εάν η Τουρκία ιεραρχήσει την ενεργειακή της ασφάλεια πιο ψηλά από το να κρατεί υπό κατοχή το 40% μιας Ευρωπαϊκής χώρας» είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η Λευκωσία δεν επένδυσε στη λογική των κακών σχέσεων που διαρκούν για πάντα, καθώς, όπως είπε, οι συγκυρίες δεν μπορούν να μένουν αμετάβλητες.

Ευκαιρίες για την Κύπρο μετά το Brexit

Αναφερόμενος στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι σεβαστή η απόφαση των Βρετανών πολιτών, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρώπη. Είπε, παράλληλα, ότι πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά και υπεύθυνα οι πιθανές επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές.

Όπως ανέφερε, εάν η ισοτιμία της στερλίνας παραμείνει υποτιμημένη, ο τουρισμός θα επηρεαστεί, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά συνολικά. Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Όπως είπε, η έξοδος του Ηνωμένων Βασιλείου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το Λονδίνο που αποτελεί κέντρο υπηρεσιών. «Μήπως ανοίγει ένα παράθυρο προοπτικής, η Κύπρος που είναι ένα αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών να προσελκύσει έστω και ένα μικρό κλάσμα από τον όγκο εργασιών του City» διερωτήθηκε.

Είπε παράλληλα ότι Κυβέρνηση, Βουλή και όλοι οι φορείς πρέπει να στρωθούν στη δουλειά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, μελετώντας σοβαρά και με πλάνο τις ευκαιρίες που υπάρχουν. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως η Κύπρος έχει τις δυνατότητες, καθώς οι βάσεις και η νομοθεσία της Κύπρου, ως χρηματοοικονομικού κέντρου, είναι συγγενικές με το αγγλικό δίκαιο και την οικονομική προσέγγιση των Άγγλων.

Έκανε ακόμη λόγο για «κούρσα» και προέτρεψε να «μην αφήσουμε τους Ιρλανδούς και τους Μαλτέζους να πάρουν προβάδισμα».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε τέλος και στις αντιδράσεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι όλοι όσοι το Μάρτη του 2013 ήταν σημαιοφόροι της εξόδου της Κύπρου από την Ευρώπη και το Ευρώ, σήμερα ζητούν ευθύνες από την Κυβέρνηση γιατί δεν έχει σχέδιο για τους πιθανούς κινδύνους από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Ειλικρινά δεν μπορεί κανείς να τους παρακολουθήσει» είπε.

Διερωτήθηκε τέλος γιατί στεναχωρήθηκαν και έβαλαν τα μαύρα όλοι όσοι τις τελευταίες δεκαετίες θεωρούν τους Άγγλους ως την κακοδαιμονία της Κύπρου και ανακαλύπτουν αγγλικό δάκτυλο πίσω από κάθε κίνηση της Ευρώπης για το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα