Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

Ικανοποιημένη από τα όσα καταγράφονται στην έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εμφανίζεται η Λευκωσία.

Όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, καταγράφεται ξεκάθαρα και με σαφήνεια η πλήρης έλλειψη προόδου ως προς το σύνολο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Η Έκθεση, αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή

Δημοκρατία.

«Σε αυτό το πλαίσιο, συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενταξιακή της πορεία. Όσον αφορά την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει αναθεωρημένα έγγραφα για κεφάλαια που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, επισημαίνεται ότι οι λόγοι για τους οποίους είχαν παγώσει τα εν λόγω κεφάλαια δεν έχουν αρθεί. Όπως και η ίδια η Επιτροπή αναφέρει στην Έκθεσή της, η υποβολή των αναθεωρημένων εγγράφων δεν προδικάζει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο ούτε και προκαταλαμβάνει τις θέσεις των κρατών μελών. Η Διαδικασία Διεύρυνσης έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη διατηρούν τον τελικό λόγο σε σχέση με το άνοιγμα ή κλείσιμο ενταξιακών κεφαλαίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγει ότι η Έκθεση υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στην εν εξελίξει διαδικασία και τονίζει ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος. Ως εκ τούτου, αναμένουμε οι κατά καιρούς τουρκικές δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξη.

Ικανοποίηση υπάρχει και για την επικριτική αναφορά σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ εντός της ΑΟΖ.

«Στην Έκθεση τονίζεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των Κρατών Μελών εντός της ΑΟΖ τους καθώς και της κυριαρχίας τους επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους. Η Επιτροπή καλεί, επίσης, την Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προς αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας ειδική αναφορά στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της 12ης Μαΐου 2014 σε σχέση με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη ικανοποίηση», υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Περιλαμβάνεται επίσης αναφορά σε σχέση με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και το έργο της ΔΕΑ, στην οποία σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας πλήρους πρόσβασης της ΔΕΑ σε αρχεία και στρατιωτικές περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μελετήσει σε βάθος το περιεχόμενο της Έκθεσης και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο, από το Συμβούλιο της ΕΕ», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα