Ικανοποίηση ΕΕ για τον Ευρ/κό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

To Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, εκθείασε σήμερα τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Κύπριου Ευρωπαίου Επίτροπου, Χρήστου Στυλιανίδη, για την αποτελεσματικότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως μια από τις κύριες προτεραιότητές του την περαιτέρω ανάπτυξη και την ενίσχυση του Μηχανισμού. Αυτή τη στιγμή, ο Μηχανισμός αριθμεί 28 συμμετέχουσες χώρες και η δράση του έχει αναγνωριστεί σε διεθνές

επίπεδο.

Σε δήλωσή του κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου που έγινε στο Στρασβούργο για να παρουσιαστεί η Έκθεση, ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι πολίτες και φορολογούμενοι πρέπει να ξέρουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι αποτελεσματικός. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποδεικνύει ότι η παρουσία ομάδων του Μηχανισμού επί του εδάφους ήταν σημαντική για τον συντονισμό αντιμετώπισης των καταστροφών. Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε. Μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κάνει εισηγήσεις τις οποίες θεωρούμε ιδιαίτερα βοηθητικές. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για τη βοήθεια που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας προσφέρει στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές και άλλες καταστροφές".

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην έκθεσή του, αναφέρει συγκεκριμένα ότι "ο συντονισμός της επείγουσας αντίδρασης της ΕΕ σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και εκδηλώσεων σοβαρών επιδημιών, οπουδήποτε ανά τον κόσμο, είναι κατά κανόνα ικανοποιητικός, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου".

Οι ελεγκτές εξέτασαν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα τις τρεις πρόσφατες διεθνείς καταστροφές για τις οποίες είχε ενεργοποιηθεί ο εν λόγω μηχανισμός: Τις πλημμύρες του 2014 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την εκδήλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική μεταξύ 2014 και 2016 και του σεισμού στο Νεπάλ το 2015.

Το συμπέρασμα των ελεγκτών ήταν ότι η από μέρους της Κομισιόν διαχείριση, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που διαθέτει και το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα, ήταν σε γενικές γραμμές αποτελεσματική. Η ενεργοποίηση του ΜΠΠΕ ήταν γενικώς έγκαιρη και οι ομάδες πολιτικής προστασίας της ΕΕ διευκόλυναν τον επιτόπιο συντονισμό με τις ομάδες των συμμετεχόντων κρατών. Το έργο αυτό κατέστη αποτελεσματικότερο χάρη στην ευρεία ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής, καθώς και με τους άλλους εντός και εκτός της ΕΕ φορείς, ήταν ανοικτός προς όλους τους παρεμβαίνοντες. Επίσης, η Επιτροπή σεβάστηκε τον γενικό ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα αυτό και έλαβε μέτρα για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης στο στάδιο της αποκατάστασης μετά τις καταστροφές.

«Όταν επέρχεται μια καταστροφή, η αντίδραση πρέπει να είναι ταχύτατη. Η σωστή διαχείριση μιας καταστροφής σώζει ζωές και ο αποτελεσματικός συντονισμός όσων ανταποκρίνονται προκειμένου να βοηθήσουν – όπως διαπιστώσαμε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις – είναι καίριας σημασίας για την κατάλληλη προετοιμασία και την αντίδραση σε περίπτωση καταστροφής», δήλωσε ο Hans Gustaf Wessberg, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Ο συντονιστικός ρόλος της Επιτροπής και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων που διαχειρίζεται και το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της προστιθέμενης αξίας, που εξασφαλίζεται με την ευρωπαϊκή συνεργασία».

Πηγή: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα