Μεγαλύτερη διαφάνεια σε ζητήματα ΚΥΠ ζητά η Επ.Θεσμών

Την αναδιαμόρφωση των κανονισμών που αφορούν τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών μετά την πρώτη συζήτηση τους, καθώς η πλειοψηφία των μελών της έκρινε ότι οι κανονισμοί αντιβαίνουν με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου που ψήφισε αναφορικά με τη λειτουργία της ΚΥΠ και τη διαφάνεια.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, οι κανονισμοί έχουν στόχο τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για

αποχαρακτηρισμό εγγράφων.

Πρόσθεσε ότι θέση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπή,ς είναι οτιδήποτε έχει σχέση με την ΚΥΠ και τα θέματα που διαχειρίζεται, να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με εξαίρεση θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.

Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων, όπως αυτός γίνεται στη Βρετανία και διευκρίνισε ότι στη Βρετανία δεν δημοσιοποιούνται όλα τα έγγραφα, αλλά μόνο αυτά που δεν άπτονται των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε, επίσης, ότι πρόθεση της Βουλής είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε να τροποποιηθούν οι κανονισμοί για ενσωμάτωση των εισηγήσεων της Επιτροπής και όταν το νέο κείμενο είναι έτοιμο, θα συνεχιστεί η συζήτηση των κανονισμών κατ' άρθρο.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα έγγραφα με προστασία εγγράφων που δυνατόν να βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τον Απρίλη του 2016 που ψηφίστηκε η νομοθεσία για τη λειτουργία της ΚΥΠ, επήλθε συναντίληψη στο θέμα του αποχαρακτηρισμού και δημοσιοποίησης εγγράφων μετά την πάροδο 30 χρόνων και με μοναδικές εξαιρέσεις, λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το προσχέδιο των κανονισμών που κατατέθηκε, αφίσταται, εκπίπτει και δεν συναντά τη συναντίληψη που επήλθε στη ψήφιση του νόμου, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί δίνουν εξουσία στον εκάστοτε διοικητή της ΚΥΠ να διατηρεί έγγραφα στον αιώνα τον άπαντα.

Με τη θέση ότι οι κανονισμοί είναι Ultra Vires (υπερβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου), συμφωνούν και τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις, ώστε οι κανονισμοί να συναντήσουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της διαφανούς ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης διατύπωσε, επίσης, τη θέση ότι οι κανονισμοί είναι έξω από το πνεύμα και το γράμμα του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή και που διαλαμβάνει ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μένουν διαβαθμισμένα ως απόρρητα έγγραφα. Είπε, ακόμα, ότι ο νόμος διαλαμβάνει ότι τα έγγραφα θα αποχαρακτηρίζονται μετά από 30 χρόνια.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πρόνοιες που δίνουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν για πάντα στο σκοτάδι έγγραφα και να μην διαβιβαστούν ποτέ στο Κρατικό Αρχείο και να τεθούν στη διάθεση των μελετητών.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής έγιναν αντιληπτές από τον Διοικητή της ΚΥΠ και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα