Ιδού η πρόνοια για τη θανατική ποινή στο Σύνταγμα της ΚΔ

Στο άρθρο 7 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχεται η πρόνοια για θανατική ποινή, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Γενικό Εισαγγελέα και τους αρχηγούς κομμάτων ζητώντας τη διόρθωση του άρθρου, ενώ την Παρασκευή το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση του θέματος.

Σύμφωνα με το άρθρο με νομική ρύθμιση επιτρέπεται να

εφαρμοστεί θανατική ποινή σε περίπτωση φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και άλλα αδικήματα που να δικαιολογούν την ποινή με βάση το στρατιωτικό ποινικό νόμο.

Διαβάστε αυτούσιο το Άρθρο

1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας

2. Ουδείς αποστερείται της ζωής αυτού, ειμή εις εκτέλεσιν ποινής επιβληθείσης δι' αποφάσεως αρμόδιου δικαστηρίου δι' αδίκημα, δι' ο προβλέπεται η ποινή αυτή υπό του νόμου. Νόμος δύναται να προβλέψη τοιάτην ποινήν μόνο εις τα περιπτωσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιον και επι αδικημάτων τιμωρουμένων δια ποινής θανάτου συμφώνως τω στρατιωτικώ ποινικώ νόμω

3. Η αποστέρησης της ζωής δεν θεωρείται παράβασις του παρόντος άρθρου, οσάκις προέρχεται εκ της χρήσεως της απολύτως αναγκαίας βίας ότε και όπως ο νόμος ορίζη:

α) επί αμύνης προσώπου ή περιουσίας προς αποτροπής αναλόγου και άλλως αναπότρεπτου και ανεπονορθώτου κακού,

β) προς διενέργειαν συλλήψεως ή προς παρεμπόδισιν αποδράσεως προσώπου νομίμως κρατουμένου

γ) επί πράξεως γενομένης προς σκοπόν καταστολής ταραχών ή στάσεως

Keywords
Τυχαία Θέματα