Η ζωή ενός κατασκόπου στην Κύπρο- Ήταν σε «λίστα εκτέλεσης»

Ένα αφιέρωμα στον Βρετανό πράκτορα που πέρασε και από την Κύπρο, κάνει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Πρόκειται για τον Άγγλο πράκτορα και ακαδημαϊκό John Clibborn, ο οποίος υπηρέτησε στο ΜΙ6 ως κατάσκοπος στην Κύπρο από το 1967 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times

με αφορμή τον θάνατό του.

Από τις πρώτες του εμπειρίες στην Κύπρο, στις οποίες αναφέρεται η εφημερίδα στο επικήδειο άρθρο, ήταν όταν ο πρώτος Τουρκοκύπριος που γνώρισε στη γυναίκα του δολοφονήθηκε τρεις εβδομάδες μετά.

Λίγες μέρες μετά το συμβάν, αναφέρει το άρθρο, ο ίδιος βρέθηκε σε «λίστα εκτέλεσης» του ΙRA της Ιρλανδίας, και τού δόθηκε σωματοφύλακας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που απέφυγε τον θάνατο ο Clibborn, καθώς έζησε μετά από ένα σοβαρό τροχαίο με το Triumph TR4A όχημά του στους στενούς δρόμους της Κύπρου, όχι λόγω κάποιας καταδίωξης, αλλά τρέχοντας να δει τη νεογέννητη κόρη του στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει το άρθρο, του άρεσε να ζει σε γρήγορους ρυθμούς και καμιά φορά ήταν «ατίθασος» - δεν φόραγε ζώνη ασφαλείας όταν οδηγούσε για πολλά χρόνια – ήταν επίσης, έξυπνος και περνούσε τις μέρες του πριν πεθάνει, διαβάζοντας αρχαία ελληνικά βιβλία.

Το ΜΙ6 τον έστειλε στη Λευκωσία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήταν τεταμένες.

Όταν δεν δούλευε, η μεγαλύτερη του έγνοια ήταν να κερδίσει την καρδιά της Juliet Pagden, την οποία είχε γνωρίσει στη Βαρκελώνη. Την έβγαλε έξω για ραντεβού με ένα Jaguar XK150 και ντυμένος με το καλύτερο του κουστούμι. Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 1968.

Λόγω της δουλειάς του, η Juliet έμαθε νωρίς ότι μπορεί να μην τον έχει κοντά της για πάντα, αναφέρει το άρθρο, καθώς της είπαν, σε ενημέρωση για τις γυναίκες των πρακτόρων, ότι «Μην ξεχνάτε: είστε γυναίκες αποτυχημένων διπλωματών».

Παρ' όλα τα ασφαλιστικά μέτρα, η ζωή στη Λευκωσία είχες τις χάρες της. Ο Clibborn περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο στη θάλασσα, επειδή δεν τον τραβούσε η «τράπουλα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Άγγλοι εκείνο τον καιρό έπαιζαν ένα χαρτοπαίγνιο που λέγεται «Bridge». Η Juliet έπαιρνε τα παιδιά τους στην πισίνα στο σπίτι του Υπάτου Αρμοστή της χώρας τους, καθώς ήταν στην τούρκικη περιοχή και δεν τους επιτρεπόταν να μένουν εκεί, αλλά τους επιτρεπόταν η χρήση της πισίνας.

Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, την Imogen, τον Benedict και την Araminta.

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που έκανε ο Clibborn στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν ένα δείπνο, όπου κάλεσε Κύπριους και από τις δύο κοινότητες. Του πήρε μήνες να το διοργανώσει και τού προκάλεσε αρκετό άγχος, αλλά μάταια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, καθώς όταν ήρθαν οι καλεσμένοι, ήδη γνωριζόντουσαν από το Αγγλικό Σχολείο της Κύπρου. Οι καλεσμένοι μείνανε ως τις τέσσερις το πρωί.

Ο Clibborn έφυγε για τη Βόννη μετά την Κύπρο και υπηρέτησε το ΜΙ6 στις Βρυξέλλες, στην Αφρική και την Ουάσιγκτον αργότερα στη ζωή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα