Η Υφυπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού

Έχοντας ως θεματική τον αθλητισμό και τον τίτλο «Άθλος», με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού, από την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, στην παρουσία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στον μόλο Λεμεσού, όπου φιλοξενείται μια από τις επτά παράλληλες εκθέσεις του φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 28 Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες, με φωτογραφίες από διάφορα αθλήματα, παγκόσμιους αγώνες

καθώς και πορτρέτα διακεκριμένων αθλητών.

Στον χαιρετισμό της, η Βασιλική Κασσιανίδου ανέφερε πως το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού αποτελεί μια σημαντική εκδήλωση για το Υφυπουργείο της, το οποίο τη στηρίζει μέσω του χορηγικού προγράμματος «ΚΥΠΡΙΑ», «καθώς συνδυάζει την τέχνη της φωτογραφίας και την αγάπη για τον αθλητισμό, για το ευ αγωνίζεσθαι».

«Ως Υφυπουργείο στηρίζουμε την τέχνη που είναι κοντά στον άνθρωπο με κάθε τρόπο.  Και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέξαμε να στηρίζουμε φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο, σε πόλεις ή σε χωριά που επιτρέπουν στον καθένα μας να έλθει σε επαφή με όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη χαρά της για τη συνεργασία καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό και, κυρίως, «για τον γόνιμο διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ τους, στο πλαίσιο του φεστιβάλ».

Το έργο των καλλιτεχνών, συνέχισε, «δημιουργεί έναν σημαντικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών οπτικών, τεχνοτροπιών, διαφορετικών λαών και με τρόπο πρωτοποριακό συμβάλλει στην ιστορία και την κατανόηση του Ολυμπισμού, ενώ συμβάλλει στη μετάδοση του ολυμπιακού πνεύματος».

Σχολιάζοντας τη θεματική έμφαση σε γυναίκες στον αθλητισμό και σε Παραολυμπιακούς αγώνες και αθλητές, η Υφυπουργός είπε πως το γεγονός αυτό τη συγκινεί ιδιαίτερα και «καταδεικνύει τη σημασία της προσφοράς των αθλητριών και των αθλητών ως σύμβολα και ηρωικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας».

Καταληκτικά, τόνισε την «ιδιαίτερη σημασία του πλούσιου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων που πλαισιώνει φέτος το φεστιβάλ, το οποίο προάγει τον πολιτισμό στον νεανικό κόσμο και ταυτίζεται με τον στρατηγικό μας στόχο, ως Υφυπουργείο, για ανάπτυξη προγραμμάτων καλλιέργειας πολιτιστικής παιδείας».

Το 2024 είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, καθώς επιστρέφουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι, ανέφερε η Γαλλίδα Πρέσβειρα, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, υπογραμμίζοντας πως, είναι γι' αυτό τον λόγο που «σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον αθλητισμό σε όλες του τις μορφές, ως σύμβολο επιτευγμάτων, συμπερίληψης, ισότητας και διαφορετικότητας».

Εξέφρασε επίσης τη χαρά της που η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και το Υφυπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Λεμεσού στηρίζουν το φετινό φεστιβάλ και συνεχάρη την BPRArts Cultural Management για τη διοργάνωση του.

Σημείωσε ακόμη ότι η φετινή διοργάνωση έχει πιστοποιηθεί ως μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2024, από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μια διάκριση που, όπως είπε, «αναδεικνύει τη συμβολή του φεστιβάλ στην πολιτιστική διάσταση του Ολυμπισμού αλλά και στις αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού».

«Το φετινό φεστιβάλ, ξεπερνά τα όρια μιας απλής γιορτής της φωτογραφικής τέχνης. Είναι μια απόδειξη της ενωτικής δύναμης του αθλητισμού και των Ολυμπιακών ιδεωδών που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινών μας ανθρώπινων αξιών», ανέφερε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα από τα έργα των 28 διακεκριμένων φωτογράφων, «το φεστιβάλ προσφέρει ένα παράθυρο στον ποικίλο κόσμο των αθλημάτων, από τη ζέση των παγκόσμιων αγώνων, μέχρι τις προσωπικές ιστορίες διάσημων αθλητών» και πως «αντικατοπτρίζει τη συμμετοχικότητα και την ποικιλομορφία που αγωνίζονται να διατηρήσουν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες».

Η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, εξέφρασε τη χαρά της και για το γεγονός ότι ένα από τα τέσσερα βασικά θέματα των εκθέσεων επικεντρώνεται στη γυναίκα, σημειώνοντας πως «η ενδυνάμωση των γυναικών μέσω του αθλητισμού είναι απαραίτητο στοιχείο, μεταξύ άλλων, για μια πιο ισότιμη κοινωνία».

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, σημείωσε, θα είναι οι πρώτοι που θα επιβάλουν την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ γυναικών και ανδρών, υποδεικνύοντας ότι το 1900, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συμμετείχαν μόλις 22 γυναίκες, ενώ εν έτη 2024 θα συμμετάσχουν 5.000 γυναίκες.

Εξέφρασε, τέλος, θερμό καλωσόρισμα στον Jean-Denis Walter, τον ιδρυτή της μοναδικής γκαλερί στον κόσμο αφιερωμένης αποκλειστικά στην αθλητική φωτογραφία, που εδρεύει στο Παρίσι.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργανώνει το φεστιβάλ, «πιστεύοντας ακράδαντα πως αυτό το φεστιβάλ προσφέρει υψηλού επιπέδου και αισθητικής εικόνες, στο ευρύ πολυπολιτισμικό κοινό που επισκέπτεται καθημερινά τον μόλο».

Ευχήθηκε, επίσης, η διοργάνωση να καταστεί ετήσιος θεσμός και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την BPRArts Cultural Management.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Στέφανος Κουρατζής, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του φωτογράφους και τους αθλητές, «γιατί χωρίς εσάς, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σήμερα πράξη», ενώ ανέφερε ότι αύριο θα εγκαινιαστούν, στην γκαλερί Exhibit8, φωτογραφίες 13ων διεθνούς φήμης αθλητικών φωτογράφων που εκπροσωπούνται από την γαλλική γκαλερί Jean-Denis Walter.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του μόλου Λεμεσού φιλοξενούνται οι εκθέσεις «Athletics Aesthetics», «Action in motion» και «Cyprus on the move», στην πλατεία Συντάγματος (δίπλα από παλιό λιμάνι), οι εκθέσεις «Οι Αδάμαστοι» και «Faces» , στο παλιό λιμάνι Λεμεσού η έκθεση  «Change Makers» και από την Παρασκευή, στην γκαλερί Exhibit8, η έκθεση «Sports Spirit».

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι, Σελήνα Αλεξία, Πάρις Ανδρέου, Δημήτρης Βαττής, Alexis Berg, Jeremy Bernard, Paul-Henri Cahier, Gerry Cranham, Monica Dalmasso, Corinne Dubreuil, Άγγελος Ζυμάρας, Laurent Gudin, Ανδρέας Ιακώβου, Αναστασία Καρεκλά,  Στέφανος Κουρατζής, Maxim Korotchenko, Γιάννης Κούρτογλου, Κώστας Κωνσταντίνου, Jean-Baptiste Liautard, Γιώργος Μιχαήλ, Anne-Christine Poujoulat, Julien Poupart, Νίκος Σαββίδης, Πάμπος Σαββίδης, Σάκης Σαββίδης, Χαρά Σαββίδη, Alain Schroeder, Franck Seguin και Charlotte Wilson.

Το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου και στο πλαίσιο του θα διοργανωθεί Ημερίδα, στις 23 Απριλίου, στο Λανίτειο Θέατρο «Μάριος Τόκας»,  με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, Πτυχές και Εκφάνσεις μέσα στο χρόνο, Εμπειρίες ζωής».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα