Η Βουλή υιοθετεί μέρος αναπεμφθέντος νόμου για διαθήκες

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να υιοθετήσει μέρος αναπεμφθείσας από τον ΠτΔ νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή και αφορά τις διαθήκες ατόμων που είναι παντρεμένοι με αλλοδαπούς.

Με βάση το τι υιοθετείται, όταν αποβιώσει Κύπριος ή Κύπρια, η αλλοδαπή σύζυγος ή ο σύζυγος, εφόσον είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, θα δικαιούται το νόμιμο τμήμα της περιουσίας του συζύγου, όπως καθορίζεται στην διαθήκη.

Επίσης δεν θα ακυρώνεται διαθήκη,

για τεχνικές αδυναμίες, όπως η έλλειψη μονογραφής σε κάποιες σελίδες ή τυχόν ορθογραφικά λάθη που μέχρι τώρα την καθιστούσαν άκυρη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών εξήγησε ότι ο νόμος έχει δύο σκέλη. Το πρώτο δίνει τη δυνατότητα να διορθώνονται λάθη για τα οποία προηγουμένως ακυρώνετο η διαθήκη και το δεύτερο αφορά το δικαίωμα των αλλοδαπών που κατοικούν στην Κύπρο να εξαιρούνται των προνοιών για τη λεγόμενη νομική μοίρα και την διαθέσιμη (το λεγόμενο μοιράσι).

Ο Γενικός Εισαγγελέας που παρέστη στη συνεδρίαση θεωρεί ότι με την τροποποίηση παραβιάζονται συγκεκριμένα άρθρα γιατί θεσπίζονται αυθαίρετες διακρίσεις μεταξύ πολιτών και μη πολιτών της ΚΔ και έτσι η Επιτροπή θα αποδεχθεί αυτό το μέρος της αναπεμφθείσας νομοθεσίας, ώστε να αφαιρεθούν αντισυνταγματικές πρόνοιες. Τόσο ο Εισαγγελέας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου επεσήμαναν ότι θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ `Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι κάποια ζητήματα για τα οποία υπήρξε η αναπομπή από τον ΠτΔ έχουν κάποια βάση και μερικώς θα γίνει αποδεκτή η αναπομπή και στο κομμάτι της πρωτοβουλίας να μην εκπίπτουν διαθήκες για τεχνικά λάθη και παραλείψεις.

Αρα,είπε, γίνεται μερικώς αποδεκτή η αναπομπή υπό την αίρεση των αποφάσεων του κόμματος σε πολιτικό επίπεδο.

Δικαιώματα ΔΥ για κομματικά αξιώματα

Η Επιτροπή Νομικών αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα των 11 προτάσεων νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, για παραχώρηση του δικαιώματος στους δημοσίους υπαλλήλους να αναλαμβάνουν κομματικά αξιώματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι το ζήτημα παραπέμπεται για την επόμενη Τετάρτη .

Εξήγησε ότι τα κόμματα που κατέθεσαν τις προτάσεις θεωρούν ότι η κατάσταση σήμερα είναι ανεξέλεγκτη και πρέπει να μπει μια τάξη και είναι καιρός να υπάρξουν συγκεκριμένε ρυθμίσεις.

Με βάση τις προτάσεις υπάλληλοι μέχρι κλίμακα Α7 που δεν ασκούν διοικητικά καθήκοντα μπορούν να κατέχουν κομματικά αξιώματα χωρίς άδεια απο τις οικείες αρχές (ΕΔΥ, εκπαιδευτική υπηρεσία και Δημοτ. Συμβούλιο) ενώ για υπαλλήλους υψηλότερης κλίμακας οι αιτήσεις θα εξετάζονται για να διαπιστώνεται αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού δήλωσε ότι πρόκειται για πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα της πολιτικής συμμετοχής και τις επόμενες μέρες αναμένεται η επίσημη θέση της νομικής υπηρεσίας για την συνταγματικότητα ή όχι των προτάσεων.

Αυτό είπε, είναι καθοριστικό στοιχείο για την τοποθέτησή μας άρα θα αναμένουμε τις απόψεις της νομικής υπηρεσίας.

Κατάργηση αποικιοκρατικής νομοθεσίας για υποκίνηση απεργίας

Η Επιτροπή Νομικών μελέτησε εξάλλου και πρόταση νόμου του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, για κατάργηση αποικιοκρατικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια, για υποκίνηση απεργίας ( διακίνηση φυλλαδίων, αρθογραφία κλπ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών είπε ότι η πρόνοια αυτή του κώδικα ήταν ανενεργή και χρονολογείται ακόμη και πριν την ίδρυση της ΚΔ.

Πρόκειται για αναχρονιστική πρόνοια και η νομική υπηρεσία συμφώνησε με την διαγραφή της και είμαστε εν αναμονή των θέσεων του Υπουργείου Εργασίας για να συζητήσουμε το θέμα εκ νέου, είπε ο κ. Σαμψών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η πρόταση του Κινήματος διορθώνει μια στρέβλωση που υπήρχε στον ποινικό κώδικα που μας έπαιρνε πίσω ένα αιώνα.

Η ρήτρα απαγόρευε σε πρόσωπο ή οργάνωση να προτείνει ή να οργανώνει γενική απεργία, να εκδίδει φυλλάδια ή και να γράφει άρθρα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όλοι οι Βουλευτές στηρίζουν το αίτημα για απάλειψη της ρήτρας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα