Η Τριμερής, η ΤΟΤΑΛ και η Σαουδική Αραβία

Όταν προσπαθούμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας και δεν τα καταφέρνουμε! Αυτό ταιριάζει γάντι στις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα στην αναβολή της τριμερούς από τον Νετανιάχου, ένεκα μιας πολύ σημαντικής συνεδρίας της Ισραηλινής Βουλής που θα γινόταν αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, το μέλλον της Κυβέρνησης Νετανιάχου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ψηφοφορία η οποία θα προνοεί την λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα. Κάτι το

οποίο θεωρείται ανατρεπτικό για τα δεδομένα του Ισραήλ, αφού οι αργίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, και ιδιαίτερα του Σαββάτου, θεωρούνται πολύ ιερές. Τα Σάββατα, συγκεκριμένα, ακόμα και οι ανελκυστήρες, είναι προγραμματισμένοι να σταματούν σε κάθε όροφο, αφού η μέρα είναι αποκλειστικά μέρα ξεκούρασης και κανείς δεν επιτρέπεται να εργάζεται. Σε μια χώρα όπου τα θρησκευτικά δεσμά είναι πολύ ισχυρά, τότε ναι, όταν μιλάμε για αλλαγή στο καθεστώς της εργασίας τα Σάββατα, δικαιολογημένα μιλάμε για μια πολύ σοβαρή και ανατρεπτική εξέλιξη για τα δεδομένα του Ισραήλ.

Εξάλλου, το Ισραήλ ουδέποτε ήγειρε θέμα αναβολής της τριμερούς εξ υπαιτιότητας της ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη για την Ιερουσαλήμ. Αντιθέτως, η τριμερής έχει γίνει αναγκαία όσο ποτέ, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της Τουρκίας στην Ερυθρά (την οποία είδαν με κακό μάτι Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος). Το Ισραήλ, πιθανόν να βολεύεται με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αφού τα συμφέροντα του Ισραήλ όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετούνται και με το κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, κάτι που βλέπει με θετικό μάτι και η Αμερική, τουλάχιστον για όσο διάστημα η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία (Δυστυχώς για την Αμερική, στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει πουθενά κανένα σημείο που να επιτρέπει αποβολή οποιουδήποτε μέλους της, άρα οι υποψίες Νατοικών διαρροών προς Ρωσία μεριά είναι δικαιολογημένες). Προχωρώντας και ένα βήμα πιο κάτω, εκτιμώ πως θα πρέπει τα οικόπεδα 4 και 5 να δοθούν σε εταιρείες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας!

Με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας, μια χώρα σύμμαχος της Αιγύπτου, με κοινά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία (αν και ακόμα υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας), ενισχύει ακόμη περισσότερο την δημιουργία του EAST Med και την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ενεργειακό κέντρο στην Μεσόγειο. Κατά την δική μου εκτίμηση,αυτό που προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία είναι την αποχώρηση της ΤΟΤΑΛ από την ΑΟΖ της Κύπρου, ασκώντας πίεση μέσω της πολυεπίπεδης συμφωνίας την οποία υπέγραψε το 2014 με το Κατάρ, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί την μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότιο Παρς/βόρειο Ντομ (Κατάρ/Ιράν) στην Ευρώπη. Πρόκειται για ίσως το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο είναι υπό την ευθύνη της ΤΟΤΑΛ.

Εναλλακτικά, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την κατασκευή του EAST Med, μέχρι την ολοκλήρωση του αγωγού από το Κατάρ. Αυτό, ίσως να βολεύει και την Ρωσία, εξού και η στενή συνεργασία της με την Τουρκία, η οποία προσωπικά πιστεύω έχει ημερομηνία λήξης.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή, με την κατασκευή του EAST Med και τον αποκλεισμό της από αυτόν, είναι ο μεγάλος χαμένος αφού σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, αλλά και τον καθηγητή Γκουργκάν Κουμπάρογλου, στόχος της Τουρκίας ήταν να καταστεί ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο, κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να μην είναι εφικτός.

Οι εξελίξεις από τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία, έφεραν προβλήματα στον Ερντογάν, ο οποίος αν θέλει να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, θα πρέπει να βρει τρόπους να γεφυρώσει το χάσμα με τον στρατό. Εκτιμώ πως είναι στο σωστό δρόμο, μετά την έξοδο στην Ερυθρά και την συμφωνία με το Σουδάν αλλά και με την Σομαλία και Κατάρ.
Κατά την άποψη μου, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία ενεργήσαμε όπως έπρεπε, και άμεσα υπογράψαμε πολυεπίπεδη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, με την οποία πλέον έχουμε κοινό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία. Από κει και πέρα, εμείς αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι μια λύση, όχι όπως την θέλει η Τουρκία, αφού δεν θα είναι βιώσιμη για τον Κυπριακό Ελληγνισμό, αλλά μια λύση που θα διασφαλίζει την ύπαρξη μας στο νησί και το μέλλον των παιδιών μας.

Η λύση στο Κυπριακό, είναι η εναλλακτική είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της περιοχής. Με υπομονή αλλά και τόλμη και αποφασιστικότητα, πιστεύω μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, όμως θα χρειαστούν γερά νεύρα αφού η περίοδος μέχρι τις εκλογές της Τουρκίας, εκτιμώ πως θα είναι καυτή.

BSc ΒΑ / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα