Η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή από Πάφο μέχρι Αττάλεια

Έναν μακρύ θαλάσσιο “διάδρομο” δέσμευσε η Τουρκία, με νέα NAVTEX, προκειμένου το ερευνητικό πλοίο Barbaros να διέλθει με ασφάλεια την περιοχή, προτού επιστρέψει στην παράνομη δραστηριότητά του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για την NAVTEX 901/17 η οποία αρχίζει από τις ακτές της Αττάλειας στην Τουρκία και εκτείνεται μέχρι την περιοχή στην οποία μέχρι πρόσφατα φερόταν να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες το τουρκικό ερευνητικό

πλοίο Barbaros.

Η NAVTEX έχει διάρκεια δύο ημερών, από σήμερα 19 Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο SigmaLive στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε από πλευράς Τουρκίας, προκειμένου το Barbaros μαζί με το συνοδευτικό Bravo Supporter να αλλάξουν πλήρωμα και να επιστρέψουν στην δραστηριότητά τους.

“Επειδή το πλοίο σύρει καλώδια για τις φερόμενες έρευνές του, οι Τούρκοι εξέδωσαν την συγκεκριμένη NAVTEX για ασφάλεια, ώστε τα διερχόμενα πλοία να μην πλησιάσουν”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια κίνηση όμοια με εκείνη στην οποία πρόσφατα προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, χαράσσοντας διαδρόμους με NOTAM και NAVTEX από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, προκειμένου να εφοδιάζεται με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα από αέρος και θαλάσσης το West Capella, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11.

Η εν λόγω κίνηση εξηγεί επίσης γιατί το Barbaros, παρόλο η θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου έχει δεσμευτεί από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, φάνηκε να αποπλέει και να κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές, περνώντας από τα ανοιχτά του Ακάμα.

Κάντε κλικ για να δείτε σε μεγέθυνση το σχετικό χάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα