Η τεράστια δύναμη επιβολής του Αθλητικού Δικαίου

Παρουσίαση βιβλίου του Βάσου Γεωργίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η τεράστια δύναμη επιβολής του Αθλητικού Δικαίου επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Βάσου Γεωργίου, με τίτλο: «Εισαγωγή στο Αθλητικό Δίκαιο: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία ο Βάσος Γεωργίου είπε, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής: «Η Τουρκία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία,

θεωρώντας την εκλιπούσα. Όταν πρόκειται, όμως, για τον αθλητισμό υποκύπτει στη μεγάλη του δύναμη να επιβάλλει κυρώσεις και συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες του, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όχι μόνο αποδέχεται τις συναντήσεις μεταξύ ομάδων και αθλητών των δύο χωρών (είχαμε πολλές τέτοιες συναντήσεις τα τελευταία χρόνια), αναρτά και την κυπριακή σημαία, ενώ οι ομάδες της έρχονται στην Κύπρο μέσω της νόμιμης οδού και όχι μέσω των Κατεχομένων. Το παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στις αθλητικές της σχέσεις με την Κύπρο, αποτελεί απτή απόδειξη ότι το αθλητικό κίνημα διαθέτει τεράστια δύναμη επιβολής των κανόνων του, που σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνει τη δύναμη επιβολής πολύ ισχυρών οργανισμών, όπως είναι η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ. Η Ε.Ε. καλεί από το 2004 την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τις υποδείξεις τις γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της… Το αθλητικό κίνημα όμως το υπακούει τυφλά και η …εκλιπούσα ζωντανεύει».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε πως το Αθλητικό Δίκαιο αποτελεί ξεχωριστή και ισχυρότατη μορφή Δικαίου, που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με το Εκκλησιαστικό Δίκαιο. «Το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου είναι γραμμένο με απλό τρόπο, ώστε να είναι κατανοητό, από φοιτητές αλλά και από αυτούς που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο του, δηλαδή τον αθλητισμό. Δεν απευθύνεται μονάχα σε νομικούς, αποτελεί εισαγωγή, και δεν εξαντλείται στην παρούσα έκδοση», υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κοινωνιολόγος, Δρ. Νίκος Περιστιάνης, αποκάλεσε καινοτόμο το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου και το σύστησε σε όλους. Έκανε μια αναδρομή στα αθλητικά δρώμενα στους τελευταίους δύο αιώνες, ενώ υπενθύμισε πως εδώ και 2.500 χρόνια ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα διεπόταν από κανονισμούς, που τους επέβλεπαν οι Ελλανοδίκες. Μίλησε επίσης για τη μεταστροφή του σύγχρονου κόσμου και την απέχθειά του ως προς τη βία, και κατέληξε λέγοντας πως τα όσα παραθέτει ο συγγραφέας αποτελούν απόδειξη για την χρησιμότητα ενός βιβλίου.
«Πριν από 25 χρόνια ο Βάσος Γεωργίου είχε συλλάβει την ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου για το Αθλητικό Δίκαιο και να που σήμερα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα», επισήμανε ο καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Ο ομιλητής υπενθύμισε πως ο συγγραφέας είναι ανεκτίμητο μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, ενώ τόνισε την πρωτοπορία του ακαδημαϊκού ιδρύματος σε πολλούς τομείς, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Αθλητισμός.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δώρος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου («πολύ ενδιαφέρον σύγγραμμα που αξίζει τον κόπο να το έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό»), η Κλέα Παπαέλληνα Χατζηστεφάνου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού («Οι 333 σελίδες του βιβλίου του Βάσου Γεωργίου αποτελούν πρωτοποριακό σύγγραμμα»), η Ολγα Πιπερίδου, Γενική Διευθύντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, και η Ρούλα Επιφανίου, εκ μέρους του Εκδοτικού Οίκου που ανέλαβε να εκδώσει το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα