Η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό καταλύτη

Οργανισμοί δεν αξιοποίησαν επαρκώς την τεχνολογία για την καταπολέμηση της απάτης, παρά το γεγονός ότι είναι μία σημαντική παράμετρος που καθιστά δυνατές τις παράνομες δραστηριότητες: Έκθεση KPMG International.

Το παγκόσμιο προφίλ ενός απατεώνα αποκαλύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία ενεργειών απάτης συνεχίζει να οφείλεται στην αδυναμία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου

Τορόντο - Σύμφωνα με τη νέα

έκθεση της KPMG International, η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό καταλύτη για το ένα τέταρτο (24%) των 750 περιπτώσεων απάτης που διερευνήθηκαν από δικανικούς ερευνητές σε 78 χώρες. Σε αντίθεση, η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι προληπτικές αναλύσεις δεδομένων διαδραματίζουν μικρό ρόλο στην καταπολέμηση της απάτης, με μόνο 3% των περιπτώσεων να εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο.

“Το δίκοπο μαχαίρι της τεχνολογίας πρόκειται να γίνει πιο αιχμηρό σε περιπτώσεις απάτης," δήλωσε ο Φιλ Ώστβαλτ, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ερευνών της KPMG International. "Καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο προηγμένη, το ίδιο πιο προηγμένα γίνονται σχέδια για κακόβουλη αξιοποίηση της. Επίσης, ενώ είναι σαφές ότι οι απατεώνες είναι πολύ ικανοί στη χρήση της τεχνολογίας για τη διάπραξη απάτης, οι ενέργειες αποτροπής από Οργανισμούς είναι μειωμένες. Τα συστήματα παρακολούθησης απειλών και η ανάλυση των δεδομένων είναι αναγκαία για την παρακολούθηση και εντοπισμό αποκλίσεων ή ύποπτης συμπεριφοράς.”
Απατεώνες οι οποίοι είναι τεχνολογικά ειδήμονες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους για τη διάπραξη απατών. Στις περιπτώσεις όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία, περίπου 24% των περιπτώσεων συνεπάγουν τη δημιουργία ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στα λογιστικά βιβλία, το 20% συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις απατεώνων που παρέχουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλης πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων και το 13% εμπλέκει δράστες που καταχρώνται επιτρεπόμενη πρόσβαση στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το νέο προφίλ ατόμων που διενεργούν Απάτες
• Μεταξύ της ηλικίας 36 και 55 ετών (69% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν).
• Απάτη εκ των έσω (65% εργοδοτούνται από τον Οργανισμό).
• Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι Διοικητικά ή Διευθυντικά στελέχη (35%), οι οποίοι εργοδοτούνται στον Οργανισμό για τουλάχιστον έξι έτη (38%).
• Έχουν απεριόριστη εξουσία στον Οργανισμό και είναι σε θέση να παρακάμψουν ελέγχους (εντοπίστηκε στο 44% των περιπτώσεων).
• Οι απατεώνες περιγράφονται συχνά ως απόλυτοι (18%) και είναι τρεις φορές πιο πιθανό να θεωρηθούν φιλικοί παρά όχι.
• Πιθανό να είναι σεβαστοί από τους συναδέλφους τους, με το 38% των απατεώνων να περιγράφουν ότι φέρουν ψηλής υπόληψης εντός του Οργανισμού.
• Πιθανό να έχουν συνεργήσει με άλλους (62% περιπτώσεων απάτης που εξετάστηκαν, έναντι 70% από παρόμοια έρευνα που διενεργήθηκε το 2013).
• Ενώ το προσωπικό κέρδος ήταν το κυρίαρχο επιτακτικό κίνητρο για τον απατεώνα (60%), η απληστία ήταν ο δεύτερος πιο κοινός παράγοντας (36%) ενώ ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας (27%) ήταν η αίσθηση του ‘’γιατί μπορώ να το κάνω’’.


Ευκαιριακή Απάτη μια Αυξανόμενη Ανησυχία
Η αδυναμία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου ήταν ένας παράγοντας για το 61% των περιπτώσεων και το πρόβλημα φαίνεται να αυξάνεται. Ο αριθμός των απατεώνων που ήταν σε θέση να διαπράξουν τις ενέργειες τους ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης αδυναμιών στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυξήθηκε σε 27% από το 18% σε σχέση με την έκθεση του 2013.

Ακόμα και αν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου είναι ισχυρά, οι απατεώνες μπορούν να τα αποφύγουν ή να τα παρακάμψουν. Άτομα σε συμπαιγνία ήταν σε θέση να παρακάμψουν ισχυρά συστήματα εσωτερικού ελέγχου σε 16% των περιπτώσεων και ένα επιπλέον 20% διενήργησαν απάτη χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.

Άλλα σημαντικά ευρήματα
• Η απάτη διαπράττεται πιο συχνά μέσω συμπαιγνίας με άλλα άτομα παρά από ένα άτομο μόνο (62% έναντι 38%, αντίστοιχα).
• Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις συμπαιγνίας διενεργούνται σε μικτές ομάδες ανδρών και γυναικών (46%), οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν την τάση να συνωμοτούν περισσότερο από ό, τι οι γυναίκες (39% των συμπαιγνιών είναι ομάδες ανδρών έναντι 7% συμπαιγνιών οι οποίες είναι ομάδες γυναικών).
• Συμμετέχουν άτομα εκτός οργανισμού στο 61% των περιπτώσεων όπου υπάρχει συμπαιγνία.
• 44% των απατεώνων ανακαλύφθηκαν ως αποτέλεσμα υπόδειξης ή καταγγελίας, ενώ ένα επιπλέον 22% εντοπίστηκε ως αποτέλεσμα διοικητικού ελέγχου.

"Η παγκοσμιοποίηση και η κανονιστική συμμόρφωση είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές τάσεις για τις οποίες οι έλεγχοι είναι πιο σημαντικοί από ποτέ στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα," ανέφερε ο Ώστβαλτ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα kpmg.com/fraudster. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το σύνδεσμο @KPMG στο Twitter.

Αποτελέσματα Έκθεσης KPMG και Κυπριακά Δεδομένα
Ο Ιάκωβος Γαλανός, επικεφαλής του Τμήματος Δικανικών Ερευνών στην KPMG στην Κύπρο, αναφέρει ότι οι πρόσφατες υποθέσεις απάτης που βγήκαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι υποθέσεις που εξετάστηκαν από την ομάδα δικανικών ερευνών της KPMG στην Κύπρο, υποδεικνύουν ότι το προφίλ των ατόμων που διενεργούν απάτη, καθώς και οι λόγοι υπεξαίρεσης ακολουθούν το μοτίβο που έχει προσδιοριστεί από τα αποτελέσματα της Έκθεσης. Οι Οργανισμοί ανεξαρτήτως μεγέθους, αγοράς και δραστηριότητας, είναι επιρρεπείς σε υποθέσεις απάτης. Τα συμπεράσματα που πηγάζουν από περιπτώσεις απάτης τόσο σε Κύπρο όσο και εξωτερικό είναι η ανάγκη εφαρμογής προληπτικών ελέγχων και συστημάτων ανίχνευσης, καθώς επίσης, και η ενίσχυση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα