Η Συνέλευση Ορθοδοξίας καλεί τους πάντες να πιέσουν Τουρκία

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), σε ψήφισμά της, απευθύνει έκκληση προς τα μέλη της και τη διεθνή κοινότητα όπως συμβάλουν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ασκώντας την επιρροή τους προς την Τουρκία.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε χθες ομόφωνα στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 24ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, στην οποία η Βουλή

των Αντιπροσώπων συμμετέχει με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Άγγελο Βότση ως επικεφαλής, Κώστα Κωνσταντίνου, Ευανθία Σάββα και Ηλία Μυριάνθους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΔΣΟ κ. Κωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το ψήφισμα για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στις συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν οι απαγορεύσεις στην άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας στα κατεχόμενα.

Στο ψήφισμα, η ΔΣΟ καλεί την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό και να αποκαταστήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, προς αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και προς εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων όλων των Κυπρίων.

Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους χώρους λατρείας και τα κοιμητήρια της κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποκατάσταση και συντήρησή τους, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες προς τον κατοχικό στρατό για αποτροπή της περαιτέρω βεβήλωσης και σύλησης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα υπό την κατοχή της Κυπριακά εδάφη.

Ως Εισηγήτρια της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της ΔΣΟ, σε παρέμβασή της επί του κεντρικού θέματος της Γενικής Συνέλευσης, με τίτλο «Η Χριστιανική διάσταση της παγκόσμιας κρίσης και τρόποι αντιμετώπισής της», η κ. Σάββα επεσήμανε το γεγονός ότι η κρίση ενδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου, εφόσον οι γενεσιουργές της αιτίες εξακολουθούν να υπάρχουν και επιβάλλουν άμεση αντιμετώπισή τους.

Είπε, επίσης, ότι δημιουργήθηκαν νέα, ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα για το μέλλον των κοινωνιών, με το κοινωνικοπολιτισμικό σύστημα να αποδυναμώνεται, τις δημοκρατικές αρχές να συρρικνώνονται και την οικονομία να έχει χάσει την κοινωνική της διάσταση, και εξήρε το γεγονός ότι στη ΔΣΟ κατατίθεται έντονος προβληματισμός για την παγκόσμια κρίση και την αντιμετώπισή της από τη σκοπιά του Χριστιανισμού, στη βάση των αρχών της Ορθοδοξίας και με τη σύμπραξη της πολιτείας.

Το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Συνέλευσης κ. Μυριάνθους συμμετείχε σε συνάντηση της Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση της ΔΣΟ, στην οποία κατατέθηκαν εισηγήσεις για αποδοτικότερη αξιοποίηση των οικονομικών του Οργανισμού, εισηγήσεις τις οποίες παρουσίασε και στην ολομέλεια της Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο του απολογισμού δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, ο κ. Βότσης κατέθεσε εισήγηση της αντιπροσωπείας για την καθιέρωση παράλληλων συνεδριάσεων των Επιτροπών της ΔΣΟ, με συγκεκριμένες θεματικές και στόχο την κατάθεση απόψεων επί ζητημάτων των αρμοδιοτήτων τους. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα