Η σύγκριση του Ολυμπιακού κόντρα στην Φενέρμπαχτσε με φόντο το final 4

Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε στον δρόμο για το Κάουνας, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι το φαβορί απέναντι σε μια πολύ επικίνδυνη ομάδα. Γράφει ο Θάνος Τσίμπος.

O Ολυμπιακός μετά την νίκη του επί της Μπασκόνια τερμάτισε στην πρώτη θέση της Ευρωλίγκας και περίμενε τους αγώνες της Παρασκευής για να μάθει ποιον θα βρει απέναντι του στο δρόμο για το Κάουνας. Τελικά ήρθαν έτσι τα αποτελέσματα, που ίσως του έπεσε ο χειρότερος αντίπαλος από τους πιθανούς που θα μπορούσε να

έχει. 

Όταν ως ομάδα έχει κάνει την τέλεια regular season και τελικά βρίσκει απέναντι του μια ομάδα που μπορεί μεν για διάφορους λόγους να ήρθε 8η, αλλά διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα, εμπειρία και φυσικά έναν προπονητή που έχει περπατήσει αυτόν τον δρόμο αμέτρητες φορές και ξέρει τις συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι το γκράντε φαβορί, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πιο ευνοϊκά αν αγωνιζόταν κόντρα στην Μπασκόνια ή την Ζάλγκιρις. Από την άλλη, το όνομα του αντιπάλου ίσως είναι και ένα ισχυρό κίνητρο για να βρίσκονται στην «τσίτα» όλοι στην ομάδα και να μην υπάρξει η σκέψη ότι η πρόκριση θα είναι εύκολη.

Καλύτερος σε όλα

 

 

 

 

 

 

Η Φενέρ ξεκίνησε εντυπωσιακά την φετινή σεζόν και έφτασε να έχει ρεκόρ 9-1 στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Εκεί δέχτηκε ισχυρά πλήγματα από τους τραυματισμούς κομβικών παικτών της, έχασε το ρυθμό που είχε και πρακτικά δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναπαίξει στο ίδιο επίπεδο. Οι επόμενες 24 αγωνιστικές είχαν αρνητικό ρεκόρ (10-14) με αποτέλεσμα να πέσει πολύ στην βαθμολογία και τελικά να καταλήξει 8η. 

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η θέση αυτή δεν αντιπροσωπεύει την δυναμικότητα της Τουρκικής ομάδας, όμως το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να έχει σταθερότητα σε μεγάλα διαστήματα της σεζόν, αλλά και ο νέος γύρος τραυματισμών που είχε, την έφτασαν μέχρι και να κινδυνεύει για την οκτάδα. Πάμε λοιπόν αν δούμε την σύγκριση των δύο μονομάχων στις 34 αγωνιστικές, με βάση κάποια metrics που είναι σημαντικά για την πορεία μιας ομάδας.

Ο Ολυμπιακός και η Φενέρ είναι δύο καλές επιθετικές ομάδες για αυτό βρίσκονται ψηλά στην αποτελεσματικότητα, όμως η μεγάλη τους διαφορά είναι στην άμυνα. Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο ως η καλύτερη αμυντική ομάδα, δεχόμενοι μόλις 107.6 πόντους ανά 100 κατοχές, σε αντίθεση με του Τούρκους που ήταν ένατοι στην σχετική λίστα με 115. 

Ο Ολυμπιακός ήταν η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας (eFG%), με την Φενέρ να μην τα πηγαίνει άσχημα σε αυτόν τον τομέα, ευρισκόμενη στην 6η θέση, δείγμα και της καλής επίθεσης που παράγουν οι δύο μονομάχοι. Η πολύ μεγάλη διαφορά και αυτό που ξεχωρίζει τους Πειραιώτες από όλες τις άλλες ομάδες στην διοργάνωση είναι τα assisted field goals, δηλαδή το ποσοστό των καλαθιών που πετυχαίνουν μετά από ασίστ. Ο τρόπος που παίζει ο Ολυμπιακός και οι ίσες ευκαιρίες για όλους στην εκτέλεση, έχει δημιουργήσει ένα απίθανο 72.4% που εξηγεί και γιατί έχει την πιο αποτελεσματική επίθεση. Η Φενέρ παίζει διαφορετικά, έχει παίκτες που αρέσκονται σε ατομικές ενέργειες για αυτό και βρίσκεται στην 10η θέση.

Ο Ολυμπιακός υπερέχει και στον τομέα τον ριμπάουντ και αυτό θα είναι ένα κομμάτι που θα παίξει ρόλο στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Η Φενέρ είναι πολύ κακή στο αμυντικό ριμπάουντ, αφού όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, παίρνει μόλις το 67.7% από τα διαθέσιμα αμυντικά ριμπάουντ που την κατατάσσει 4η από το τέλος και αυτό μπορεί να είναι κάτι που θα «χτυπήσει» ο Ολυμπιακός. Αντίθετα είναι πολύ καλή στο επιθετικό ριμπάουντ, καθώς διαθέτει παίκτες όπως ο Μότλεϊ και ο Μπούκερ, που είναι αθλητικοί και όταν έρχονται με φόρα κερδίζουν δεύτερες επιθέσεις.

Τρόποι επίθεσης

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι δύο ομάδες τρέχουν αποτελεσματικές επιθέσεις που όμως έχουν διαφορετικούς τρόπους εκδήλωσης. Τον Ολυμπιακό τον ξέρουμε, βασίζεται πολύ στην καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας από την δυνατή στην αδύνατη πλευρά, ώστε να δημιουργήσει ανισορροπία στην άμυνα, δημιουργώντας ελεύθερα spot σουτ ή επίθεση σε close out άμυνα. Από την άλλη η Φενέρ, βασίζεται πολύ στο πικ εν ρολ, με κύριους εκφραστές τον Καλάθη, τον Γκούντουριτς και τον Γουίλμπεκιν. 

Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο βασικός δημιουργός, ο Γκούντουριτς, που κάνει μια εξαιρετική σεζόν, είναι και δημιουργός και εκτελεστής, ενώ ο Γουίλμπεκιν κυρίως χρησιμοποιεί τα σκριν για να φτιάξει το δικό του σουτ. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους 5 βασικούς τρόπους επίθεσης των δύο ομάδων ως ποσοστό των κατοχών για την κάθε κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός εκτός από το σουτ, είναι ικανός και στο πικ εν ρολ με τον Κώστα Σλούκα κυρίως αλλά και τον Γουόκαπ να λειτουργούν καλά σε αυτές τις καταστάσεις, ενώ είναι και η κορυφαία ομάδα στην κίνηση μακριά από την μπάλα, αφού πετυχαίνει σχεδόν 10 πόντους ανά αγώνα από κοψίματα και τους Βεζένκοφ και Παπανικολάου να είναι κορυφαίοι σε αυτό το κομμάτι. 

Από την άλλη η Φενέρ είναι μια ομάδα που επιχειρεί να τρέξει, θέλει να βρει ευκαιρίες στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα, για αυτό και ο Καλάθης δοκιμάζει πολλές φορές μεγάλες πάσες, αφού οι ψηλοί της έχουν την ικανότητα να τρέχουν γρήγορα το γήπεδο. Σημαντικό κομμάτι της επίθεσης των Τούρκων είναι και οι καταστάσεις ένας εναντίον ενός, με τους Γκούντουριτς, Γουίλμπεκιν και Έντουαρντς να μπορούν να δημιουργήσουν σουτ για τον εαυτό τους. Θα είναι σημαντικό να δούμε αν θα αγωνιστεί ο Γουίλμπεκιν και σε τι κατάσταση θα είναι αν προλάβει, καθώς είναι ένα σημαντικό γρανάζι στην επίθεση του κόουτς Ιτούδη.

Παίκτες «κλειδιά»

Σίγουρα ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Φενέρ όλη την σεζόν και ίσως ο ρούκι της χρονιάς είναι ο Μότλεϊ. Ο Αμερικανός έχει την μεγαλύτερη χρήση (usage) από όλους τους συμπαίκτες του και είναι αυτός που τελειώνει τις προσπάθειες μετά από πικ εν ρολ. Ένας εξαιρετικός παίκτης, πολύ αθλητικός και πάει σε όλα τα ριμπάουντ και βάζει συνεχώς πίεση στην άμυνα. Ο Μάρκο Γκούντουριτς είναι ο παίκτης που παίρνει την μπάλα στα χέρια του στα δύσκολα, μπορεί να εκτελέσει από την περιφέρεια, μπορεί να παίξει κάθετα στο καλάθι και έχει κρύο αίμα στο τέλος. 

Θα πρέπει να τονίσουμε και την πολύ καλή χρονιά που κάνει ο Χέιζ, ένας πολυμορφικός φόργουορντ που μπορεί να απειλήσει από κοντά με πλάτη άλλα και με πρόσωπο από την περιφέρεια. Τελευταία είναι ιδιαίτερα φορμαρισμένος και θα πρέπει να τον προσέξει η άμυνα του Ολυμπιακού. Ερωτηματικό είναι η παρουσία των Γουίλμπεκιν και Μπούκερ. Ο πρώτος δίνει προσωπικές ενέργειες και περιφερειακό σουτ, καθώς και το απρόβλεπτο, ενώ ο Μπούκερ είναι παίκτης που μπορεί να εκτελέσει από την περιφέρεια για να ανοίξει χώρους στην ρακέτα για τον Μότλεϊ. 

Ο Ολυμπιακός στις δύο αναμετρήσεις φέτος με την Φενέρ, πραγματικά την ισοπέδωσε, όμως τα playoff είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο Δημήτρης Ιτούδης ξέρει πολύ καλά πως να χειρίζεται την ψυχολογία και την προετοιμασία σε τέτοιους αγώνες και σίγουρα η Φενέρ θα εμφανιστεί πολύ πιο ανταγωνιστική από ότι στην κανονική διάρκεια. Οι παίκτες της, που αρκετοί από αυτούς έχουν πάρει Ευρωλίγκες, έχουν προσωπικότητα και προφανώς θα έχει πληγωθεί ο εγωισμός τους από τις συντριβές που υπέστησαν. 

Από την άλλη η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχει να κάνει τίποτα διαφορετικό από ό,τι κάνει όλη την σεζόν. Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι είχαν πέσει κάπως οι ρυθμοί, όμως τώρα ήρθε η ώρα να ανέβει και πάλι η ένταση. Η πίεση του Ολυμπιακού στην μπάλα και η αμυντική του συμπεριφορά θα κρίνει πολλά σε αυτές τις αναμετρήσεις, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι σίγουρα τα φαβορί της σειράς. Θα γίνουν πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια, με πολύ τακτική και είναι η ώρα οι μεγάλοι παίκτες να βγουν μπροστά.
 

Πηγή: SDNA.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακού, Φενέρμπαχτσε,olybiakou, fenerbachtse