Η Σ. Αραβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιραν

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, που προκλήθηκε μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές.

Ο αλ Νιμρ υπήρξε σφοδρός επικριτής της δυναστείας των αλ Σαούντ και υπερασπιστής των δικαιωμάτων της σιιτικής μειονότητας. Ο σιίτης κληρικός ήταν ένα από τα 47 άτομα, που εκτελέστηκαν τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους για τρομοκρατική δράση. Κατηγορούταν για συμμετοχή στη δολοφονία

αστυνομικών.

Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι Ιρανοί διπλωμάτες έχουν προθεσμία 48ωρών, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις, που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν, είπε, "κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων", κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Η νέα εστία έντασης έχει σκορπίσει ανησυχία στη Δύση.

Διαμεσολαβώντας ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτζ, επικοινώνησε με τον Ιρανό και τον Σαουδάραβα ομόλογό του, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση τους ότι «καμία πλευρά δεν θα επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση προειδοποίησε τον ΥΠΕΞ του Ιράν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την κα Μογκερίνι, ο Ζαρίφ συμφώνησε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να προλάβουν την κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων. Η κα Μογκερίνι είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ.

Η διεθνής κοινότητα και οι κύριοι παράγοντες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά από κοινού για να υποστηρίξουν μία πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία και για να ενώσουν τις δυνάμεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, αν υπάρξει νέα αστάθεια προειδοποίησε.

Η Ε.Ε., επανέλαβε η Φεντερίκα Μογκερίνι, είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής και εξέφρασε την ανησυχία της Ένωσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.

Προσήλωση στη διπλωματία συστήνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

Η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το Ριαντ πραγματικά δεν ενδιαφέρεται αν θα εξοργιστεί ο Λευκός Οίκος. Τους σαουδάραβες δεν τους νοιάζει αν κάνουν τις ΗΠΑ να θυμώσουν ήταν η άμεση απάντηση της Σαουδικής Αραβίας. Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, δήλωσε σαουδάραβας αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο ανωνυμίας.

Φτάνει πιά! Ως εδώ αρκετά! Ξανά και ξανά η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση, δήλωσε χαρακτηριστικά. Συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γι αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα