Η Ρωσική ρουλέτα έγραψε ΑΕΛ

Στη διαδικασία των πέναλτι η ομάδα της Λεμεσού επικράτησε 4-3 του ΑΠΟΕΛ και κατέκτησε το Σούπερ Καπ μετά από 30 χρόνια
ΑΠΟΕΛ 0
ΑΕΛ 0
(πέναλτι 3-4)

Τι κι αν ο ΑΠΟΕΛ ήταν πιο έτοιμος και οι ποδοσφαιριστές του είχαν, πριν το χθεσινό, τέσσερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους, η ιστορία έγραψε ότι η ΑΕΛ είναι η ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο επίσημο τίτλο της περιόδου. Οι «κίτρινοι»

της Λεμεσού, αφού κράτησαν το μηδέν παθητικό στο 90λεπτο, επικράτησαν 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησαν το Σούπερ Καπ μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Το «χρυσό» πέναλτι πέτυχε ο αρχηγός της ΑΕΛ ο Μάριος Νικολάου, που χάρισε και τον τίτλο στην ομάδα του και που θα της δώσει ψυχολογικό ντοπάρισμα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο ΑΠΟΕΛ δεν καταφέρνει να κερδίσει το Σούπερ Καπ. Γενικά, οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν καλύτεροι, δημιούργησαν και έχασαν περισσότερες ευκαιρίες, όμως για ακόμα μια φορά φάνηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο εύκολο σκοράρισμα, αφού δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν σε γκολ την υπεροχή τους.

Πήρε φανέλα βασικού ο Στίλιτς
Μετά από τέσσερα παιχνίδια στην Ευρώπη, ο Ντομίνγκος Πασιένσια θεώρησε χθες ότι ο Σεμίρ Στίλιτς έφτασε στον ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας και πήρε θέση στο αρχικό σχήμα της ομάδας. Ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ άρχισε το παιχνίδι με τους Βάτερμαν κάτω από τα δοκάρια, τους Σέρτζιο και Αντωνιάδη στα δύο άκρα της άμυνας και στο κέντρο της άμυνας τους Αστίθ και Καρλάο. Ο Βινίσιους ως ανασταλτικός μέσος, με τους Μακρίδη και Στίλιτς να έχουν πιο προωθημένο ρόλο στον χώρο του κέντρου. Στα άκρα οι Εφραίμ και Ντε Βινσέντι, με τον Πιατκόφσκι να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

Ο προπονητής της ΑΕΛ Χριστάκης Χριστοφόρου παρέταξε την ομάδα του χωρίς εκπλήξεις. Κάτω από τα δοκάρια ο Ντεγκρά, στα άκρα Αϊρόσα και Ρομπέρ και στο κέντρο Σιέλης και Σαμπού. Στο κέντρο θέση πήραν οι Σοάρες, Οχένε και Ελευθερίου, ενώ στα άκρα της μεσαίας γραμμής οι Σαρντινέιρο και Μέσακ. Μοναδικός προωθημένος ο Φέλτσερ.

Πίεσε από την αρχή
Η ετοιμότητα του ΑΠΟΕΛ φάνηκε με το... «καλημέρα», με τους παίκτες του Ντομίνγκος Πασιένσια να έχουν καλύτερα πατήματα στον αγωνιστικό χώρο και περισσότερους αυτοματισμούς. Αντίθετα οι παίκτες του Χριστάκη Χριστοφόρου προσπαθούσαν, περισσότερο με κάθετες πάσες, να φανούν απειλητικοί αλλά δυσκολεύονταν αρκετά στην ανάπτυξη. Από το πρώτο σφύριγμα ο ΑΠΟΕΛ επέβαλε τον ρυθμό του και μόλις στο 3’ έχασε καλή ευκαιρία με τον Ντε Βινσέντι. Τρία λεπτά αργότερα έφτασε μια «ανάσα» από το γκολ. Ο Ντε Βινσέντι, με έξυπνο τακουνάκι, έβγαλε μόνο τον Στίλιτς ο οποίος πλάσαρε τον Ντεγκρά και πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή έδιωξε σωτήρια ο Ελευθερίου.

Η πολιορκία του «γαλαζοκιτρίνων» είχε συνέχεια στο 12’, με τον Πιατκόφσκι να κλέβει την μπάλα πλάγια από τον Σαμπού και να κάνει τη συρτή μπαλιά στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΛ, ωστόσο δεν υπήρχε κανείς να τη σπρώξει στα δίκτυα.

Άνοιξε το παιχνίδι
Σταδιακά, η ΑΕΛ άρχισε να βγαίνει μπροστά και να προσπαθεί να φανεί απειλητική μπροστά από την εστία του Βάτερμαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να ανοίξει και οι δύο ομάδες να φτάνουν πιο εύκολα στην αντίπαλη εστία. Στο 26’ η ΑΕΛ έφτιαξε την πρώτη της ευκαιρία στο παιχνίδι, με τον Φλέτσερ να κάνει το γύρισμα στην περιοχή και τον Αστίθ να γυρίζει την μπάλα στον Βάτερμαν, με τον τελευταίο να διώχνει με υπερένταση.

Από το σημείο εκείνο, η μπάλα ανεβοκατέβαινε μπροστά στις δύο εστίες, με την ΑΕΛ να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τους γρήγορους μεσοεπιθετικούς της και με κάθετες πάσες να προσπαθεί να βρει τον διάδρομο για την εστία του Βάτερμαν, κι από την άλλη τον Μακρίδη να κάνει και πάλι πολύ καλό παιχνίδι και να τρέχει ασταμάτητα, οργανώνοντας μαεστρικά το παιχνίδι της ομάδας του, χωρίς όμως να μπορέσει κάποια εκ των δύο να σκοράρει.

Ίδια εικόνα
Όπως στο πρώτο ημίχρονο, έτσι και στην επανάληψη ο ΑΠΟΕΛ μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και πίεσε την αμυντική γραμμή της ΑΕΛ, με στόχο να πάρει το προβάδισμα στο σκορ. Στο 51’ ο Εφραίμ από κοντά έκανε το πλασέ, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ντεγκρά, ενώ στο 53’ ο Στίλιτς εκτέλεσε απ’ ευθείας το φάουλ με την μπάλα να περνά λίγο έξω. Γενικότερα, οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν καλύτεροι, είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, ενώ η ΑΕΛ έδωσε έμφαση στα αμυντικά της καθήκοντα. Ο κ. Χριστοφόρου, θέλοντας να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, πέρασε στο παιχνίδι τον Ταγκμπατζούμι στη θέση του ανέτοιμου Σοάρες, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Πασιένσια έκανε διπλή αλλαγή, με τον Λεάλ να παίρνει τη θέση του Στίλιτς και τον Αμορίν τη θέση του Καρλάο.

Παρ’ όλ' αυτά η ΑΕΛ, όποτε της δινόταν η ευκαιρία, φαινόταν απειλητική, όπως στο 66’ με τον Οχένε, και στο 70’ και 78’ με τον Φλέτσερ. Ένα λεπτό μετά, ο ΑΠΟΕΛ έχασε καλή ευκαιρία με τον Εφραίμ.
Οκτώ λεπτά αργότερα ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε και πάλι κοντά στο γκολ, ωστόσο η κεφαλιά του Αμορίν στο (87’) πέρασε έξω. Την τελευταία φάση του αγώνα είχε η ΑΕΛ στο 89', με τον Οχενέ να κάνει το σουτ και τον Βάτερμαν να μαζεύει την μπάλα με σχετική ευκολία.

Η διαδικασία των πέναλτι.
Μοράις 1-0.
Ταγκμπατζούμι 1-1
Λεάλ 2-1
Σάμπου 2-2
Αντωνιάδης αστοχεί
Σιέλης 2-3
Εφραίμ αστοχεί
Φλέτσερ αποκρούει ο Βάτερμαν
Ντε Βινσέντι 3-3
Νικολάου 3-4

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Σέρτζιο, Αντωνιάδης, Καρλάο (67’ Αμορίν), Αστίθ, Βινίσιους (74’ Μοράις), Στίλιτς (67’ Λεάλ), Μακρίδης, Εφραίμ, Ντε Βινσέντι, Πιατκόφσκι.
ΑΕΛ: Ντεγκρά, Ρομπέρ, Αϊρόσα (83’ Νικολάου), Σαμπού, Σιέλης, Οχένε, Σοάρες (64’ Ταγκμπατζούμι), Ελευθερίου, Μέσκα, Σαρδινέιρο, Φέλτσερ.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ντε Βινσέντι, /Ελευθερίου, Σιέλης

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χρίστος Νικολαΐδης
ΒΟΗΘΟΙ: Αθηνόδωρος Ιωάννου, Ιωάννης Λαζάρου, Μιχάλης Σωτηρίου (4ος)
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ: Βασίλης Δημητρίου και Χαράλαμπος Σκαπούλλης
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ιωάννης Χατζηιωσήφ

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
6’ Ο Ντε Βινσέντι, με έξυπνο τακουνάκι, έβγαλε μόνο τον Στίλιτς απέναντι στον Ντεγρκά που έκανε το πλασέ, όμως ο Ελευθερίου έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή
12’ Σουτ του Πιατκόφσκι… η μπάλα κοντράρει και πάει σε κόρνερ
25’ Ο Φλέτσερ έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Αστίθ γύρισε την μπάλα στον Βάτερμαν και ο τελευταίος με υπερένταση έδιωξε
35’ Ο Μακρίδης, έκανε το γύρισμα στον Ντε Βινσέντι, έδιωξε την μπάλα ο Σιέλης.
42’ Σουτ του Ελευθερίου, εκτός εστίας ο Βάτερμαν, διώχνει με το κεφάλι ο Καρλάο.
50’ Πλασέ του Εφραίμ πάνω από την εστία.
53’ Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Στίλιτς, λίγο πάνω από την εστία του Ντεγκρά
66’ Κεφαλιά του Οχένε η μπάλα λίγο έξω.
70’ Καλή ευκαιρία για την ΑΕΛ, πριν η μπάλα πάει στους Σαμπού και Φλέτσερ, ο Αντωνιάδης διώχνει σε κόρνερ.
78’ Σουτ του Φέλτσερ η μπάλα λίγο έξω.
79’ Γυριστό σουτ του Εφραίμ, ο Ντεγκρά διώχνει σε κόρνερ.
87’ Φάουλ του Ντε Βινσέντι, μόνος ο Αμορίν που έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, με την μπάλα όμως να περνά έξω.
90' Δυνατό σουτ του Οχένε, απέκρουσε ο Βάτερμαν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Λιγοστή η προσέλευση του κόσμου στο χθεσινό παιχνίδι
Μετά από τέσσερα επίσημα παιχνίδια, ο Σεμίρ Στίλιτς πήρε για πρώτη φορά θέση στο αρχικό σχήμα του ΑΠΟΕΛ
Μπορεί ο Μάρκο Ταγκμπατζούμι να ενημερώθηκε ότι βρίσκεται εκτός πλάνων, χθες όμως ήταν στην αποστολή της λεμεσιανής ομάδας και μάλιστα πέρασε ως αλλαγή στην επανάληψη.

«Ο τίτλος θα μας βοηθήσει κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι»
Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο τεχνικός της ΑΕΛ Χριστάκης Χριστοφόρου, τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές
Απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του και από την κατάκτηση του Σούπερ Καπ παρουσιάστηκε ο προπονητής της ΑΕΛ Χριστάκης Χριστοφόρου.

«Είναι σπουδαίο αυτό που καταφέραμε. Αυτό το τρόπαιο λείπει από τη βιτρίνα της ΑΕΛ. Μπορεί να είναι ένας άτυπος τίτλος που θα βοηθήσει στην ψυχολογία της ομάδας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, έχουμε ακόμα δέκα μέρες μπροστά μας για την έναρξη του Πρωταθλήματος, όμως αυτός ο τίτλος θα μας βοηθήσει κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κόσμο που μας ακολούθησε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τέλος θέλω να συγχαρώ ξανά τον ΑΠΟΕΛ, για την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να του ευχηθώ να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

Μάριος Νικολάου: Κάθε τίτλος είναι σημαντικός. Ευτυχώς τα κατάφερα να πετύχω το πέναλτι και να πανηγυρίσουμε την κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Αυτό το τρόπαιο είναι αφιερωμένο στον κόσμο που άφησε τις διακοπές του και ήρθε στο γήπεδο να μας υποστηρίξει. Είναι ένα καλό ψυχολογικό ντοπάρισμα ενόψει της νέας χρονιάς και είναι σημαντικό για μας το ότι καταφέραμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Ο ΑΠΟΕΛ είναι πολύ πιο προχωρημένος από εμάς. Δουλέψαμε όμως πολύ καλά στην προετοιμασία. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και μπορούσε να κριθεί πιο γρήγορα το παιχνίδι, αν ήμασταν πιο εύστοχοι. Ήμασταν πιο ψύχραιμοι στα πέναλτι και τα καταφέραμε».

Ματίας Ντεγκρά: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την ΑΕΛ και είμαι πολύ χαρούμενος που τα καταφέραμε. Με τον κόσμο κοντά μας θα είμαστε δυνατοί. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον ΑΠΟΕΛ, στο Τσάμπιονς Λιγκ», ανέφερε ο Αργεντινός τερματοφύλακας.

Πετεβίνος: «Ο τίτλος χάθηκε από δική μας υπαιτιότητα»
«Δεν ήμασταν όσο καλοί θα θέλαμε», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΛ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ Νεκτάριος Πετεβίνος στο συνδρομητικό κανάλι της CytaVision, ενώ ανέφερε πως ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ είδε κάποια πράγματα και οι σοβαρές ομάδες ξέρουν να διορθώνουν τα λάθη τους.

«Αγωνιστικά είχαμε το πρώτο εικοσάλεπτο, μετά ισορρόπησε η ΑΕΛ. Δεν ήμασταν όσο καλοί θα θέλαμε. Το ματς πήγε στα πέναλτι και με τη δική μας αστοχία έγειρε η πλάστιγγα υπέρ της ΑΕΛ. Συγχαρητήρια για το τρόπαιο, εμείς σκεφτόμαστε άμεσα την Αστάνα. Θα προετοιμαστούμε κατάλληλα για να είμαστε καλύτεροι και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Χάθηκε ο τίτλος, κυρίως από δική μας υπαιτιότητα. Ο προπονητής είδε κάποια πράγματα και οι σοβαρές ομάδες ξέρουν να διορθώνουν τα λάθη τους. Πρέπει να το αφήσουμε πίσω, καθώς προέχουν άλλα πιο σημαντικά, τα ματς με την Αστάνα».

Όσον αφορά τον τραυματισμό του Καρλάο και κατά πόσον είναι σοβαρός, τόνισε πως εκ πρώτης δεν φαίνεται να είναι κάτι το ανησυχητικό, αλλά θα ήταν πιο φρόνιμο να περιμένουν λίγο για να διαπιστωθεί οριστικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Βραζιλιάνος.

Κανονικά με Ερμή
Στον ΑΠΟΕΛ έκαναν δεύτερες σκέψεις και δεν τίθεται θέμα αναβολής του αγώνα της πρεμιέρας με τον Ερμή. Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη για να υποβληθεί αίτημα για αναβολή της αναμέτρησης με τους «φτεροπόδαρους» στον ΑΠΟΕΛ αναθεώρησαν και πλέον ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά στις 22 Αυγούστου (20:00) στο γήπεδο «Αμμόχωστος».

Keywords
Τυχαία Θέματα