Ανησυχητική αύξηση ανήλικων θυμάτων

Διπλά εγκληματική η απόκρυψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης
«Σπάσε τη σιωπή», βασικό μήνυμα της εκστρατείας «1 στα 5»

Αποτροπιασμό προκαλούν στους πολίτες τα συνεχή κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων. Μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες γνωστοποιήθηκαν τρία περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα οποία προκαλούν ανησυχία τόσο στην κοινωνία, όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ιλιγγιώδης αύξηση περιστατικών τόσο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων όσο και παιδικής πορνογραφίας οδήγησε στην αδήριτη

ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής, για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Τον Ιούνιο του 2014 ψηφίστηκε ο Νόμος Ν.91(Ι)/2014, ο οποίος αναθεωρεί το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Ο Νόμος κυρώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/93/ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Στον Νόμο περιλαμβάνονται επίσης όλες οι πρόνοιες της σύμβασης Λανζαρότε, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων.

Σημαντικό στοιχείο του Νόμου είναι ότι πλέον όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών βρίσκονται σε ένα πλαίσιο και αντιμετωπίζονται μαζί τόσο ως προς τις διαδικασίες για τη δίωξη των αδικημάτων αλλά και για την πρόληψή τους και τη στήριξη των θυμάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χτίζοντας μια Ευρώπη Με και Για τα Παιδιά», το οποίο έχει ως στόχο του, αφενός, την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και, αφετέρου, την προστασία τους από τη βία, το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε την εκστρατεία για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, με τίτλο «One in Five» (Ένα στα Πέντε). Ο τίτλος απορρέει από το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής έρευνας, που έχει καταδείξει ότι ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας.

Αδήριτη ανάγκη η προστασία
Η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Παιδιών, καθώς και της Παιδικής Πορνογραφίας, δήλωσε στη «Σημερινή» ότι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων είναι άκρως ανησυχητικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, παρατηρείται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων από το 2011 μέχρι και το 2015. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταχωρισθεί από την Αστυνομία 130 υποθέσεις, στη βάση του περί πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας Νόμου, 28 αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και 102 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Σε ερώτηση προς την κ. Παπαδοπούλου, για το αν το κράτος διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς τόσο γι' αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών όσο και για προστασία των ανήλικων θυμάτων, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε ότι ο μηχανισμός του κράτους είναι επαρκής, αλλά χρήζει βελτίωσης. «Είναι άσχημο -επεσήμανε- για τον ψυχισμό του παιδιού, να πρέπει να περνά από τη διαδικασία πολλαπλών καταθέσεων εξιστόρησης των γεγονότων, τόσο στην Αστυνομία όσο και κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί», επεσήμανε, «μιας και πρόκειται για πολύ επώδυνη διαδικασία για τον ίδιο τον ανήλικο».

Ένοχοι όσοι δεν μιλούν
Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε και την αυστηρή πρόνοια που υπάρχει στη νέα νομοθεσία, για όσους γνωρίζουν τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων και δεν μιλούν, που τους καθιστά ενόχους ποινικών αδικημάτων, αφού, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, το «να γνωρίζεις και να μη μιλάς είναι διπλά εγκληματικό», πόσω μάλλον «όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή για λειτουργούς του κράτους, αυτό είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό στοιχείο». Ένα από τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας «1 στα 5», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, είναι «σπάστε τη σιωπή σας», επομένως δεν δύναται κάποιος να γνωρίζει και να μη μιλάει, συμπλήρωσε. Στόχος είναι η παρότρυνση σε όσους γνωρίζουν για τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά και στα ίδια τα θύματα, να σπάνε τη σιωπή τους και να το αναφέρουν στην Αστυνομία.

Παράλληλα, η κ. Παπαδοπούλου δήλωσε πως η εξαιρετική δουλειά που έγινε μέσω της εκστρατείας «1 στα 5» είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, αφού έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στην Αστυνομία για τέτοιου είδους περιστατικά. Το ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά, αφού, πλέον, όπως σωστά ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, γίνονται πλέον και καταγγελίες περιστατικών που συνέβησαν πριν από χρόνια».

Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, μερικές φορές και από άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας». Η αντιμετώπισή της απαιτεί τη συντονισμένη δράση επαγγελματιών από διαφορετικά πεδία της υγείας, της παιδικής προστασίας, των δικαστικών Αρχών, των κοινωνικών υπηρεσιών μαζί με το σχολείο και την οικογένεια. Καθένας μπορεί να συνεισφέρει χωρίς να απομακρύνεται από τον ρόλο του, με βασική κατεύθυνση τη φροντίδα και προστασία του ανηλίκου.

Η Στέλλα Κυριακίδου σχολιάζει
Σε χθεσινή ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η βουλευτής και Γενική Εισηγήτρια για τα Παιδιά της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην πρόσφατη καταγγελία ανήλικης, ηλικίας 16,5 χρονών, την οποία φέρεται να βίαζε από το 2011 ο ίδιος της ο πατέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος Ελληνοκύπριος βίαζε τη μία εκ των δύο θυγατέρων του που είχε υπό την κηδεμονία του, ενώ την εν λόγω οικογένεια παρακολουθούσε και το Γραφείο Ευημερίας, χωρίς να αναφέρει ποτέ τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν επί τέσσερα χρόνια εντός της οικογένειας. Η βουλευτής ανέφερε στην ανάρτησή της πως «όταν μια οικογένεια παρακολουθείται από τις κρατικές υπηρεσίες και λαμβάνει επιδόματα, αναμένεται από τους λειτουργούς να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την καταλληλότητα του περιβάλλοντος για τα παιδιά, τους παράγοντες ρίσκου για κακοποίηση, την προσωπικότητα των γονιών κ.ά.».

Keywords
Τυχαία Θέματα