Η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου για τις ΜΚΟ

Τη δική του πρόταση σε σχέση με τον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πώς αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν, παρουσίασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Επισυνάπτουμε αυτούσια την πρόταση του Ν. Παπαδόπουλου:

Ένας από τους πλέον βασικούς ρόλους του κράτους, πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Δυστυχώς, όμως, σε σημαντικούς τομείς, το κράτος απουσιάζει.

Εδώ και αρκετά χρόνια, τον ρόλο του Κράτους στην παροχή σημαντικών υπηρεσιών, έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Οι ΜΚΟ

προσφέρουν ανεκτίμητη προσφορά στην κοινωνία.

Αυτή η προσφορά θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική εάν οι Οργανώσεις αυτές και οι υπηρεσίες που παρέχουν, είχαν ουσιαστική χρηματοδότηση και πρακτική στήριξη από το Κράτος.

Δυστυχώς, σήμερα, ούτε ουσιαστική χρηματοδότηση υπάρχει ούτε πρακτική στήριξη δίνεται.

Οι ΜΚΟ λαμβάνουν Κρατικές Χορηγίες οι οποίες σπάνια καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ, ταυτόχρονα, η διαδικασία παραχώρησης αυτών των χορηγιών είναι περίπλοκη, αδιαφανής και αναποτελεσματική.

Για παράδειγμα:

• Κάθε Οργάνωση, για να λάβει κρατική χορηγία, πρέπει να κάνει αίτηση σε διαφορετικό Υπουργείο, ανάλογα με τον σκοπό της χορηγίας και δικαιούται μόνο μια χορηγία ανά υπουργείο.

• Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων που εγκρίνονται είναι συνήθως μεταξύ 30-40%, με συνέπεια οι ΜΚΟ να πρέπει να αναζητούν μόνες τους πρόσθετη χρηματοδότηση, με κίνδυνο κάποια προγράμματα να μην μπορούν να υλοποιηθούν.

• Τα κριτήρια για τις χορηγίες δεν είναι αναγκαστικά τα ίδια για κάθε Υπουργείο.

• Δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των Υπουργείων, ούτε καταγραφή για το ποιες Οργανώσεις λαμβάνουν χορηγίες από πέραν του ενός Υπουργείου.

• Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η κρατική χορηγία, δεν αξιολογείται μέσω κάποιου μηχανισμού.

• Δεν αποτελεί προϋπόθεση για λήψη χορηγίας η ανεξάρτητη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο και την προσφορά των ΜΚΟ ως πολύτιμου και απαραίτητου εταίρου του Κράτους, τον οποίο οφείλει να διευκολύνει και να τις στηρίζει.

Για τις δυνάμεις της Αλλαγής, οι ΜΚΟ αποτελούν σημαντικό στρατηγικό εταίρο του Κράτους στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Ακριβώς γι’ αυτό, προτείνουμε ένα καινοτόμο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής κρατικών χορηγιών και ουσιαστικής στήριξης των ΜΚΟ.

Προτείνουμε την ίδρυση «Ταμείου Κοινωνικής Δράσης».

Εμείς δεν ερχόμαστε για να διαχειριστούμε το παλιό.

Ερχόμαστε για να φέρουμε το καινούργιο.

Με την πρότασή μας, το Κράτος θα διαδραματίσει τον ρόλο που οφείλει, έτσι ώστε οι ΜΚΟ να έχουν πραγματική και αποτελεσματική στήριξη, αλλά και οι πολίτες να λαμβάνουν πραγματική και αποτελεσματική βοήθεια.

Στο Ταμείο θα συγκεντρωθούν όλες οι υφιστάμενες κρατικές χορηγίες, οι οποίες σήμερα είναι διάσπαρτες στα διάφορα Υπουργεία.

Σήμερα το Κράτος καταβάλλει €23 εκ. ως κρατική χορηγία σε αυτές τις οργανώσεις. Η δική μας πρόταση είναι αυτό το ποσό να αυξηθεί σταδιακά στα €50 εκ. σε 5 χρόνια, με αύξηση €5.5 εκ. ετησίως. Δηλαδή σε 5 χρόνια θα διπλασιαστεί το ποσό των κρατικών χορηγιών.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί τα προγράμματα και όχι τις ΜΚΟ. Θα λαμβάνουν δηλαδή χρήματα μόνο οι ΜΚΟ που παράγουν έργο.

Ο νέος αυτός θεσμός θα είναι ανεξάρτητος, θα ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή και θα έχει την αρμοδιότητα να χρηματοδοτεί, να διαχειρίζεται, να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που θα χρηματοδοτούνται από το Κράτος, μέσω του Ταμείου, καθώς και να αξιοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ταμείο θα υπάγεται και το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης ΜΚΟ (ΚΕΜΚΟ).

Το Ταμείο θα προωθήσει και την «Κοινωνική Καινοτομία», που αφορά την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών, τεχνολογιών και στρατηγικών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων και στην καλλιέργεια κουλτούρας για κοινωνική καινοτομία.

Θα εφαρμόζονται κανόνες διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ορθής αξιοποίησης των χρημάτων του κράτους.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τουλάχιστον το 70% του κόστους των προγραμμάτων.

Κέντρο Εξυπηρέτησης ΜΚΟ

• Το Ταμείο θα στεγάζεται σε εύκολα προσβάσιμο χώρο, όπου θα λειτουργήσει και το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης ΜΚΟ, το οποίο θα συμβάλει στη διευκόλυνση των ΜΚΟ.

• Το ΚΕΜΚΟ θα παρέχει ενημέρωση και στήριξη προς τις ΜΚΟ τόσο για την υποβολή αιτήσεων όσο και για την υποβολή των απολογισμών τους.

• Το ΚΕΜΚΟ θα ενεργεί και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ΜΚΟ και των αρμόδιων υπουργείων, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.

Πρόσκληση και Υποβολή Αιτήσεων

• Το Ταμείο θα προκηρύσσει πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων δύο φορές τον χρόνο, με θεματολογία που θα καλύπτει συγκεκριμένους τομείς.

• Θα καλύπτονται οι τομείς ως τα υφιστάμενα σχέδια κρατικών χορηγιών και θα προστεθούν νέοι μετά από διαβούλευση με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντών (ΠΣΣΕ), τις ίδιες τις ΜΚΟ και τους αρμόδιους φορείς.

• Οι προσκλήσεις για υποβολή αιτήσεων θα περιλαμβάνουν και πρόσκληση για προτάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας.

• Θα υιοθετηθούν και θα εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια για την υποβολή αιτήσεων, παρόμοια με αυτά των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

• Οι ΜΚΟ θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε από μόνες τους είτε σε κοινοπραξία με άλλες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και άλλους φορείς, όπως, για παράδειγμα, τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εγκεκριμένες Αιτήσεις

• Όλες οι αιτήσεις οι οποίες θα εγκρίνονται, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου και στον Τύπο.

• Θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ετήσιας αναλυτικής αναφοράς ως προς την χρήση οποιωνδήποτε χορηγιών.

• Θα υπάρχει ανεξάρτητη υπηρεσία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ιδιωτικές Συνεισφορές

• Ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεισφέρουν στο Ταμείο με αντάλλαγμα φορολογική απαλλαγή για τις συνεισφορές τους.

• Για κάθε ιδιωτική προσφορά μέχρι ενός ποσού, το Κράτος θα καταβάλλει επιπλέον ίσο ποσό, με στόχο την ενθάρρυνση των ιδιωτικών προσφορών.

Με την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Δράσης θα επιτευχθεί:

Η αύξηση της χρηματοδότησης στα 50 εκατομμύρια ευρώ σε 5 χρόνια,

η παροχή φορολογικών κινήτρων για ιδιωτική συνεισφορά

και η καταβολή επιπλέον ποσού από το κράτος ίσου με τις ιδιωτικές συνεισφορές στο Ταμείο,

επιτρέπουν τη χρηματοδότηση περισσότερων ή/και μεγαλύτερων προγραμμάτων, συνεπώς και την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Εξοικονόμηση κονδυλίων λόγω της ενιαίας λειτουργίας των διαφορετικών Κρατικών χορηγιών και προγραμμάτων.

Σωστός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης των ΜΚΟ και των σχετικών προγραμμάτων

Διασφάλιση υλοποίησης των προγραμμάτων των ΜΚΟ.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων δεν θα βρίσκεται σε κίνδυνο να μην επιτευχθεί, εφόσον πλέον θα χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Διεύρυνση συνεργασίας του Κράτους με τις ΜΚΟ, με κανόνες πλήρους διαφάνειας και ελέγχου και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του κράτους. Με τη δημόσια προκήρυξη προτάσεων, τα συγκεκριμένα κριτήρια για έγκριση, τη δημοσιοποίηση των εγκεκριμένων προγραμμάτων, αλλά και με τους ελέγχους για τη χρήση της χορηγίας, οι πολίτες γνωρίζουν τα πάντα και η πολιτεία είναι σίγουρη ότι οι πόροι που διαθέτει αξιοποιούνται για τον σκοπό που έχουν διατεθεί.

Καλλιέργεια κουλτούρας για κοινωνική καινοτομία, δηλαδή θα ενθαρρυνθεί η καινοτομία στα κοινωνικά προγράμματα.

Σημαντική διευκόλυνση του έργου και της δράσης των ΜΚΟ.

Οι ΜΚΟ θα έχουν σωστή ενημέρωση για τις σχετικές κρατικές χορηγίες και υπηρεσίες.

Οι ΜΚΟ θα έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία.

Οι ΜΚΟ θα απελευθερωθούν από τη συνεχή ανάγκη εξεύρεσης επιπρόσθετων πόρων.

Επιπρόσθετα, δεν θα υπάρχει περιορισμός για λήψη μόνο μιας κρατικής χορηγίας.

Το Ταμείο δεν θα παρεμβαίνει σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες των ΜΚΟ για εξεύρεση άλλων πόρων ή εισφορών. Το Ταμείο αφορά μόνο την κατανομή των κρατικών χορηγιών.

Ενθάρρυνση συνεργειών και συνεργασιών.

Ενθαρρύνεται η συνεργασία των ΜΚΟ σε κοινοπραξίες με άλλες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.

Ενθάρρυνση της κοινωνικής έρευνας.

Με τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων και από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Δράσης καθιστά τις ΜΚΟ στρατηγικό εταίρο του Κράτους και διασφαλίζει ευρύτερη και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα