Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις

H ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιτρέψει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

«Ο βαθμός της νομισματικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη δεν είναι πλέον κατάλληλος, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης» αναφέρει το Συμβούλιο στην ετήσια του έκθεση που επιδόθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σημειώνει

ακόμη πως «η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και να τις τερματίσει νωρίτερα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα πέραν του €1 τρισεκατομμυρίου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκταση την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που προνοεί αγορές ομολόγων με ρυθμό €80 δισ μηνιαίως, θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Ωστόσο, το Συμβούλιο θεωρεί ότι το πρόγραμμα περιόρισε την πίεση στα κράτη για λήψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ικανοποιητικά τη θετική οικονομική ανάπτυξη για μεταρρυθμίσεις που να βοηθήσουν την αγορά», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κριστόφ Σμιτ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα φτάσει στο 1.6% το τρέχων έτος, ενώ θα υποχωρήσει στο 1.45% το 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα