Η ώρα της κάλπης-Γερμανία: Αδιαφιλονίκητο φαβορί η Μέρκελ

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και ο χρόνος για το άνοιγμα των καλπών στη Γερμανία μετράει αντίστροφα.

61,5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες θα πουν αύριο την τελευταία τους λέξη, σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε χθες βράδυ. Απο το Μόναχο, η Άνγκελα Μέρκελ, υποσχόμενη οικονομικές και κοινωνικές παροχές, κατέβαλε ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να κερδίσει τη ψήφο των αναποφάσιστων, που ξεπερνούν

το 34%.

''Χρειαζόμαστε κάθε ψήφο για να συνεχίσουμε να ευημερούμε και να θέλουμε να ζούμε στη Γερμανία. Δεν επαναπαυόμαστε. Είμαστε στον 21ο αιώνα και χρειάζεται να βρίσκουμε πάντα νέες απαντήσεις στις καινούργιες προκλήσεις'' ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγελα Μέρκελ.

Απο την κεντρική πλατεία του Βερολίνου, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς, αφού προειδοποίησε ότι επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ θα απειλούσε τη χώρα με 4 χρόνια στασιμότητας και ληθάργου, έστρεψε τα πυρά του κατά των των εθνολαϊκιστών του AfD, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

''Αν η AfD (α εφ ντέ) μπει στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή, αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1945 που θα ακουστεί ξανά στη Βουλή η φωνή των νεκροθαφτών της δημοκρατίας. Είστε εχθροί μας και εμείς θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στη Γερμανία'' είπε χαρακτηριστικά ο Υποψήφιος Σοσιαλδημοκράτης, Μάρτιν Σουλτς.

Μετά απο 12 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει και 4η θητεία στην Καγκελαρία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και ο νικητής είναι γνωστός, άγνωστη παραμένει η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα καθορίσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης την επόμενη τετραετία.

Μέρκελ θα παραμείνει στη νέα κυβέρνηση, αλλά ο εταίρος του συνασπισμού θα αλλάξει ενδεχομένως. Αυτό είναι και το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την πολιτική σκηνή της Γερμανίας'' ανέφερε ο Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Βόννης, Γκου Χουα.

Αν και η Σιδηρά Κυρία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί νευρικότητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - τα ποσοστά του κόμματος υποχωρούν στο 34%, με τις απώλειες να διοχετεύονται στο ακροδεξιό AfD, που με 13% φλερτάρει με την τρίτη θέση.

Εξίσου μεγάλη, αν όχι και μεγαλύτερη, είναι η νευρικότητα και στους Σοσιαλδημοκράτες του Σούλτς, που καταλαμβάνουν το 21%, κάτι που εαν επαληθευτεί θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του κόμματος.

Η Αριστερά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απο την άκρα δεξιά, με 11%, οι Φιλελεύθεροι και δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ στο 9%, ενω εκτός κούρσας φαίνεται να μένουν οι Πράσινοι με μόλις 8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα