Η Μήνα Χρυσάνθου σε ταξιδεύει στο γραφικό χωριό Φοινί

Οι συντάκτες του περιοδικού Time out επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό χωριό που βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές και σας αποκαλύπτουν τα μυστικά του.

Το Φοίνι βρίσκεται νότια από τις Κάτω Πλάτρες και ανατολικά από τις Πάνω Πλάτρες. Αξίζει να κάνεις μία μονοήμερη εκδρομή στο Φοινί για να θαυμάσετε τις ομορφιές της φύσης και φυσικά να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά Φοινιώτικα λουκούμια αλλά και την πέστροφα που

εκτρέφεται στην κοινότητα.

Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία αριθμεί περίπου 340 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω αποδήμων. Δύο καφενέδάκια στο κέντρο του χωριού είναι ένας καλός σταθμός για ξεκούραση και κουβεντούλα με τους κάτοικους όπου θα μάθεις πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τη ζωή εκεί.

Τι θα δεις, που θα πας

> Ο καταρράκτης της Χαντάρας

Ο πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν ο καταρράκτης του Φοινιού ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα με το γιοφύρι του Πισκόπου. Ο καταρράκτης έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζει μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Αν επισκεφτείτε τον καταρράχτη θα μαγευτείτε από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάδημα του αηδονιού. Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα οκτώ μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα.

> Οι σταλακτίτες

Στο Φοινί υπάρχει επίσης ένα μαγευτικό θέαμα από σταλακτίτες στις όχθες του ποταμού Διαρίζου. Κατεβαίνοντας στη κύτη του ποταμού στην περιοχή Ρέξιμο, συναντάς τους σταλακτίτες, αριστερά στις όχθες του ύψους 30-35m, όπου ο διάκοσμος εντυπωσιάζει και γίνεται διαρκώς πλουσιότερος. Εντυπωσιάζουν κυρίως οι σταλακτίτες και οι μικρές σπηλιές που στα τοιχώματα τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα. Εντύπωση προκαλούν και τα εξαιρετικά χρώματα της πυκνής βλάστησης που σε συνδυασμό με το φως και το καθρέφτισμα του φωτός στις σταγόνες που πέφτουν προσφέρουν ένα εξαιρετικά μαγευτικό και πλουσιότατο διάκοσμο. Αξίζει να δείτε αυτό το θέαμα των σταλαχτιτών αν επισκεφτείτε το χωριό.

> Η βρύση της Πελλομαρούς

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Βρύση της Πελλομαρούς, που πήρε το όνομά της από μια τρελή κάτοικο που έμενε εκεί δίπλα. Όποιος, λένε, πιει νερό απ’ αυτή τη βρύση μένει για πάντα στο χωριό.

> Πηλαβάκειο Μουσείο

Αξίζει να επισκεφτείς το Πηλαβάκειο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (25421508), με την τεράστια συλλογή από αγγεία - κούζες, στάμνες, εντυπωσιακά πιθάρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

> Εκκλησία και ξωκκλήσια

Σε κεντρικό σημείο βρίσκεται και το συμπαθητικό καφενείο του χωριού. Λίγο πιο κάτω, μέσα από τα στενά δρομάκια με τα πλινθόκτιστα σπίτια, ξεπροβάλει το παμπάλαιο καμπαναριό της εκκλησίας του Τίμιου Σταυρού, εκατόν πενήντα-πέντε χρόνων. Γύρω από το χωριό βρίσκονται άλλα τέσσερα ξωκλήσια. Η Αγία Άννα, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Μαρίνα και το χτισμένο επί Φραγκοκρατίας ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα