Η Κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νομοσχέδια

Για τις διαδικασίες ασύλου
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 509 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΤΡΙΑ νομοσχέδια ετοιμάζει η Κυβέρνηση, που θα εναρμονίζουν το κυπριακό δίκαιο για τις διαδικασίες ασύλου, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αιτούμενους ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, με στόχο, μεταξύ άλλων, την παρεμπόδιση τζιχαντιστών και διακινητών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής. Ο κ. Φυττής, ο οποίος μιλούσε μετά από δεύτερη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξελίξεις

στο μεταναστευτικό, ανέφερε ότι για το θέμα «θα ετοιμαστεί εκτεταμένη, λεπτομερής έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια στο Κεφάλαιο Δ». Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή στην Κύπρο, αναλογούν συνολικά 509 πρόσφυγες.

Η Κύπρος αναμένεται να δεχθεί 173 άτομα από Ελλάδα και Ιταλία, 69 από την προηγούμενη προσέλευση που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο. Σε αυτούς προστίθενται ακόμη 35 από Ιταλία και 112 από την Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φυττή, 120 άτομα αναλογούν στην Κύπρο από το λεγόμενο αποθεματικό των προσφύγων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην Ουγγαρία. Σε ερώτηση για το αν η Κύπρος έχει τις υποδομές, απάντησε ότι «είναι ένας προβληματισμός και τον θέτουν όλοι οι συνάδελφοι», προσθέτοντας ότι ειπώθηκε ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες υποδομές, αφού λόγω οικονομικής κρίσεως η Κύπρος δεν είναι προτιμητέα από τους Σύρους.

276 άτομα στην Κοφίνου
Στον χώρο υποδοχής στην Κοφίνου, όπου τώρα στεγάζονται 276 άτομα, υπάρχει χωρητικότητα 400 συνολικά ατόμων. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οικονομική ενίσχυση, ο κ. Φυττής είπε ότι είναι σημαντικές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την Κύπρο θα δοθούν €75 εκ. Σε αναφορά του για την ενημέρωση της Επιτροπής για τρία νομοσχέδια που ετοιμάζονται, είπε ότι «εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία ασύλου σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ». Σε ερώτηση, ανέφερε ότι θα υπάρχουν πρόνοιες μεταξύ άλλων για την ενημέρωση άλλων κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους πρόσφυγες, καθώς και για λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους. Οι περισσότεροι, εξήγησε, δεν δέχονται, προσθέτοντας ότι στόχος είναι, μεταξύ άλλων, αντιμετώπισης και του προβλήματος των τζιχαντιστών και των διακινητών. Σε ερώτηση για αναφορές σε ασυνόδευτους ανηλίκους, είπε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν καταγγελίες για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα