Πυρετός επαφών και προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης OHE

Tη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να προσφωνήσει την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα οι συνεργάτες του αναφέρουν, η ομιλία του θα έχει θετικό πρόσημο, σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξάγονται για λύση του κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει τρεις σαφείς κόκκινες γραμμές, οι οποίες σχετίζονται με τις εγγυήσεις,

την παραμονή ξένων στρατευμάτων και τις τέσσερεις ελευθερίες, θέματα στα οποία ο Πρόεδρος αναφέρεται επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια των επαφών του.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο κυπριακό, οικονομικά και ενεργειακά θέματα, καθώς και θέματα διμερούς, διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Noble, Ντέιβιντ Στόβερ.

Στο μεταξύ το θέμα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο έθεσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά την συνάντηση, που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τέλος στη σημασία των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως και το ρόλο της Τουρκίας για την υποστήριξη της διαδικασίας, συμφώνησαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - μουν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα